Viikko

”Stradivarin ääni säteilee ihan eri tavoin”

Hyvinkään Orkesterin Kevätklassikossa soi virtuoosimainen Paganini.

Kasmir Uusitupa aloitti viulunsoittamisen jo kolmivuotiaana. – Perheessäni soitettiin ja minäkin halusin osallistua. Tykästyin soittimeen, joten se on pystynyt visusti kädessä.

Heikki Tuuli

Hyvinkään Orkesterin Kevätklassikko tarjoilee kuulijoille taiturimaista viulunsoittoa. Konsertin solistina toimiva lahjakas viulisti Kasmir Uusitupa on saanut soitettavakseen Paganinin La Campanella -lempinimellä tunnetun Viulukonsertto nro 2:en.

– Paganini oli oman aikansa virtuoosi. Hänen kappaleidensa soittaminen vaatii taitoa ja fyysistä kestävyyttä. Legenda kertoo, että Paganinin taituruuden taustalla oli sopimus paholaisen kanssa, Uusitupa kertoo hymyillen.

Oman haasteensa hommaan tuo Uusituvan soitin. Vuodesta 2015 hän on soittanut Antonio Stradivarin viulua vuodelta 1702. Stradivarin viulut ovat tunnettuja siitä, että ne voivat olla hyvinkin vaikeita soitettavia.

– Soitin reagoi ympäristöön. Nytkin kun lumet ovat sulaneet ja ilma on kosteaa, muuttuu viulun äänenotto ihan toisenlaiseksi.

Uusituvan mukaan moisella aarteella soittaminen on ollut kuitenkin suuri kunnia ja etuoikeus.

– Olen oppinut omasta soittamisesta paljon, sillä viulu opettaa soittajaansa. Stradivarin ääni on ihan omanlaisensa. Siitä pystyy löytämään monenlaisia sävyjä. Eritoten suuressa akustiikassa ääni säteilee ihan eri tavoin kuin minkään muun viulun.

Kasmir Uusitupa aloitti soittamisen 3-vuotiaana Sibelius-akatemian harjoitusoppilaana. Nykyään hän opiskelee niin ikään Sibelius-akatemiassa.

Uusitupa on soittanut useiden orkestereiden kanssa. Hän on toiminut muun muassa Radion sinfoniaorkesterin 3. konserttimestarina ja Helsingin kaupunginorkesterin 2. konserttimestarina.

Uusituvalla on myös oma kamarimusiikkia soittava Borea-jousikvartetti.

Hyvinkääsalissa soi Kevätklassikko

Hyvinkään Orkesterin Kevätklassikko Hyvinkääsalissa (Kauppatori 1) tiistaina 24.4. klo 19. Konsertin kapellimestarina toimii Tuomas Pirilä ja solistina Kasmir Uusitupa.

Uusitupa esittää keväisen raikkaan Niccolò Paganinin Viulukonserton nro 2. Konsertissa kuullaan myös Johannes Brahmsin upea kolmas sinfonia.

Lisäksi pienenä makupalana on Huvinäytelmän alkusoitto, joka on Helsingissä 1800-luvun lopulla vaikuttaneen ja Sibeliuksen hyvänä ystävänäkin tunnetun italialaisen Ferruccio Busonin käsialaa.

Liput konserttiin 18/13/8 euroa www.lippu.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat