Puheenaihe

Liki 50 prosenttia on pohtinut siirtymistä toisiin töihin – nuorten tutkijoiden hätähuuto julki

Yliopistoura on nuorten tutkijoiden silmissä yhä epävarmempi. Kuva Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan superpubliikista 2008.

Arkisto/Päivi Tuovinen

Tuore Tieteentekijöiden liiton urakysely osoittaa, että yli 70 prosenttia nuorista tutkijoista kokee huolta työuran epävarmuudesta. Tulosten mukaan 58,4 % on harkinnut siirtymistä yksityiselle sektorille ja miltei joka toinen (48,7 %) on pohtinut siirtymistä kokonaan toisiin tehtäviin.

– Nuoret tutkijat ovat yliopiston tulevaisuus. Rahoitukseen ja työsuhteen pätkittäisyyteen liittyvät riskit toimivat kuitenkin tällä hetkellä pikemminkin poistyöntö- kuin vetovoimatekijöinä, Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja Johanna Moisio painottaa.

Kysely on toteutettu viime vuonna ja siihen vastasi 1 862 nuorempaa tutkijaa.

Nuoria tutkijoita huolettavat muun muassa määräaikaisuudet ja pätkätyöt, jatkuva kilpailu sekä yliopistoleikkaukset ja muu vallitsevasta korkeakoulupolitiikasta johtuva tutkimuskentän kurjistuminen.

– Jos halutaan tehdä korkealaatuista ja vaikuttavaa tutkimusta, tutkijoiden kunnollisiin työuriin ja työhyvinvointiin tulee panostaa, Tieteentekijöiden liiton varapuheenjohtaja, liiton nuorten tutkijoiden työryhmän puheenjohtaja Lotta Alhonnoro kommentoi.

Perinteinen tutkijanura yliopistossa on yhä epävarmempi. Ilmiö on Euroopan laajuinen.

Lisää kyselyn tuloksia julkaistaan Tampereella 18.–19. huhtikuuta Tieteentekijöiden liiton ja eurooppalaisen nuorten tutkijoiden järjestön Eurodocin järjestämässä kansainvälisessä konferenssissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

USU: Yliopistot kouluttavat liikaa aineopettajia – Historianopettajan virkaa kohden jopa 200 pätevää hakijaa21.10.2017 09.37
Korkeakoulutettu työtön Hesarissa: En jaksa hakea työtä – ”Suomen järjestelmä on järjetön”17.9.2015 12.51

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat