Puheenaihe

Törkeä veropetos kaatui tutkijoiden tarkkuuteen – epäilty yritti luikerrella eroon yli 200 000 euron veroista

Kuvituskuva.

Riitta Ketola / Arkisto

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen talousrikostutkinnassa on tutkittu Itä-Uudenmaalla asuvan yksityishenkilön törkeää veropetosepäilyä. Esitutkintavaiheen valmistuttua, juttu siirtyy Itä-Uudenmaan syyttäjävirastoon syyteharkintaan.

Rikostutkinta käynnistyi Verohallinnon poliisille tekemällä tutkintapyynnöllä, jonka mukaan henkilö oli toimittanut verotukseen liittyvän oikaisuvaatimuksen Verohallinnolle. 

Oikaisupyynnön perusteella esiin nousi epäilys, että henkilö oli aiemmin jättänyt ilmoittamatta veron välttämistarkoituksessa kaikkia ansiotulojaan. Oikaisuvaatimuksessa pyydettiin lisäämään aiemman verovuoden verotukseen ulkomaisesta vakuutusyhtiöstä henkilölle siirretty huomattavan suuri varallisuuserä.

Asianomistajana rikosepäilyssä olleella Verohallinnolla ei ole asiassa enää vahingonkorvausvaatimusta, sillä teon perusteella maksuunpannut verot on maksettu. Vältetyn veron määräksi on selvinnyt tutkinnassa yli 200 000 euroa.

Epäillyn rikoksen tapahtuma-ajaksi on esitutkinnassa selvinnyt vuosi 2015. Esitutkinnan perusteella teossa on ollut suunnitelmallisuutta ja teolla on tavoiteltu huomattavaa taloudellista hyötyä.

Esitutkinta on suoritettu kevään 2018 aikana hyödyntäen talousrikostutkinnassa käyttöönotettua niin sanotun nopeutetun tutkinnan mallia. Nopeutetun esitutkintaprosessin tavoitteena on muun muassa vähentää avoimena olevien talousrikosjuttujen määrää sekä lyhentää rikosten tutkinta-aikoja. Mallia on hyödynnetty myös aiemminkin verorikosepäiltyjen tutkinnassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat