Viikko

Yrittäjyys tuo mahdollisuuksia – "Ihmiset haluavat hallita ja luoda vaihtoehtoja elämäänsä"

Yrittäjäksi voi ryhtyä vaikka oman työn ohessa.

Mia Lagström

Riihimäen Yrittäjien puheenjohtaja Tiina Latikka kannustaa ihmisiä yrittäjyyteen.

– Yrittäjäksi voi ryhtyä vaikka osa-aikaisesti oman työn ohessa. Ihmiset haluavat hallita ja luoda vaihtoehtoja elämäänsä. Yrittäjyys tuo mahdollisuuksia.

Latikan mukaan ei ole hyviä tai huonoja yrityksiä. On vain tilanteita, joista voi ottaa opiksi.

– Kilpailu on kaikilla aloilla kovaa. Pitää pystyä uusimaan tuotteitaan ja palveluitaan ajan hengessä. On oltava hereillä siitä, mitä alalla tapahtuu. Samaan aikaan on muistettava vakioasiakkaat ja palveltava heitä hyvin.

Millainen on sitten hyvä liikeidea? Sillä pitää pystyä elämään, tuomaan leivän itselle ja perheelle. Ennen yrityksen perustamista asiaa kannattaa peilata jonkun kanssa. Tarvitaan joku, joka sparraa ja kirkastaa ajatuksia. Tarvitaan myös ihminen, joka uskoo ideaan.

– Askel yrittäjyyteen on askel tuntemattomaan. Siihen tarvitaan rohkeutta. Siksi on tärkeää, että on joku, joka uskoo ideaan.

Pahin moka, mitä yrittäjä tekee, on tuotteen loputon hiominen. Momentum palvelulle tai tuotteelle voi mennä ohi. Toinen virhe on, ettei kuunnella asiakaan tarpeita.

– Toki pitää uskoa omaan ideaansa, mutta täytyy olla myös kyky kääntää suuntaa siihen, mitä asiakas haluaa.

Hyvällä yrittäjällä on monia luonteenpiirteitä. Yrittäjän on oltava sitkeä. Voi mennä useampi vuosi ennen kuin yritys alkaa kannattamaan. Yrittäjältä vaaditaan myös paineensietokykyä, joustavuutta, kykyä verkostoitua ja päämäärätietoisuutta.

– Tieto, mihin suuntaan on menossa, on oleellista. Teen itse joka vuosi tavoitetaulukon, jotta tiedän suunnan ja mihin keskityn tulevaisuudessa, Latikka neuvoo.

Yrittäjyys ei ole aina helppoa.

– Kun on isoja unelmia, saattavat polvet ruveta tutisemaan. Siksi on tärkeää pitää myös huolta itsestään, huolehtia lomista ja omasta ajasta. Jos palaa loppuun, ei jaksa.

Lauantaina 7.4. Riihimäellä järjestetään pop up -tapahtuma, jossa on asiantuntijoita antamassa vinkkejä ja vastaamassa yrittäjyyttä suunnittelevien kysymyksiin.

– Voi peilata omia ajatuksiaan ja kysyä neuvoja. Riihimäen Yrittäjien suunnitelmissa on järjestää jatkossa kaksi pop up -tapahtumaa keväällä ja kaksi syksyllä.

Latikka toivoo, että ihmiset tulevat rohkeasti mukaan. Vaikka yrityksen perustaminen on itsessään suhteellisen nopeaa, saattaa yritysideasta perustamiseen mennä kuukausia, koska se on iso harppaus uuteen ja tuntemattomaan.

– Voi tulla vain miettimään ja kysymään itseä kiinnostavia asioita. Pop up -tapahtumissa voi käydä vaikka useammassa. Itse pohdin yrittäjäksi ryhtymistä puolen vuoden ajan ennen kuin lähdin tosissani toteuttamaan unelmaani.

Riihimäen Yrittäjät järjestää keskiviikkona 18.4. myös Smart City -tapahtuman, joissa ihmiset voivat esitellä omia yritysideoitaan asiantuntijaraadille. Jos ideat ovat toimivia, esittelevät asiantuntijat ne eteenpäin sijoittajille. Tapahtumassa jaetaan opiskelijoille myös kannustusrahaa ideoiden eteenpäin viemiseksi.

Neuvoja yrityksen perustamiseen

Riihimäen Yrittäjien Näin perustan yrityksen pop up -neuvontapäivä vapaassa liiketilassa Riihimäen keskustassa (Hämeenkatu 34) lauantaina 7.4. klo 10–14.

Smart City -tapahtuma First Roundissa (Paloheimonkatu 2, Riihimäki). Tapahtumassa kannustetaan yrittäjiä ja yrittäjiksi aikovia kehittämään ideoitaan ja pääsemään eteenpäin.

Lisää tietoa www.yrittajat.fi/hameen-yrittajat/riihimaen-yrittajat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat