Viikko

Knehtilän tilalla tuotetaan kohta biopolttoainetta 140 henkilöauton tarpeisiin

Pelloilla piilee energiaa ydinvoimalan verran.

Energiayhtiö Nivos Oy:n toimitusjohtaja Esa Muukka, biokaasuyritys Metener Oy:n toimitusjohtaja Erkki Kalmari sekä maatalousyrittäjä Markus Eerola uskovat peltobiomassoja hyödyntävien biokaasulaitosten tulevaisuuteen. – Tämä perustuu kestävälle pohjalle. Teknologiasta on kiinnostuttu myös maailmalla. Olin juuri Brysselissä puhumassa asiasta, Eerola kertoo.

Mia Lagström

Knehtilän tilalle metsän reunaan on nousemassa biokaasulaitos. Maanrakennustyöt ovat jo valmiit. Syksyllä valmistuvan laitoksen tuottamalla kaasulla tullaan lämmittämään tilalle tulevan Samsaran leipomon uunit sekä tuottamaan lämpöä tilan viljakuivuriin.

– Lokakuussa avaamme Knehtilän tilalla myös liikennejakeluaseman, joka tuottaa polttoainetta 140 henkilöauton tarpeisiin. Nyt on mahdollista saada oikeasti lähellä tuotettua biopolttoainetta, Markus Eerola, Esa Muukka ja Erkki Kalmari kertovat.

Palopuron biokaasulaitos on tiettävästi Suomen ensimmäinen, jossa hyödynnetään peltobiomassoja – kuten nurmea, olkea – sekä hevosen ja kanan lantaa.

Peltobiomassa tulee laitokseen tilan omilta pelloilta ja lanta lähiseudulta. Laitoksessa hyödynnetään Metener Oy:n kehittämää kuivamädätystekniikkaa.

– Useimmissa biokaasulaitoksissa hyödynnetään yhdyskuntajätettä ja lantaa. Ongelmana on prosessissa syntyvä jäte. Peltobiomassoja hyödyntävän biokaasulaitoksen tuottama jäte voidaan varastoida ja levittää pelloille lannoitteena. Näin prosessissa syntyvä eloperäinen aine, hiili pystytään sitomaan maahan, mikä on yksi ratkaisu ilmastonmuutokselle, Eerola kertoo.

Pelloissa piilee suuret määrät energiaa. On arvioitu, että suomalaisella peltobiomassalla voisi tuottaa energiaa jopa ydinvoimalan verran.

– Pelloista saatavalla energiamäärällä lämmittäisi vuoden ajan 600 000 omakotitaloa tai liikuttaisi 880 000 henkilöautoa, Muukka sanoo.

Biokaasulaitoksen perustaminen vaatii toki resursseja. Yhtenä ratkaisuna voisi olla maatilojen välinen yhteistyö.

Yhteistyötä tarvitaan Eerolan mukaan myös energianjakelijoiden kanssa.

– Pitää olla joku taho, joka kuljettaa energian.

Muukan mukaan prosessin leviäminen laajempaan käyttöön vaatii parempaa kustannustehokkuutta.

– Saksassa on paljon biokaasulaitoksia, koska ne myyvät sähköä verkkoon. Suomessa sähkön hinta on tällä hetkellä niin alhainen, ettei se ole taloudellisesti kannattavaa.

Teknologiasta ollaan kiinnostuneita myös maailmalla. Eerola oli puhumassa asiasta juuri Brysselissä. Palopuron biokaasulaitos esiteltiin myös YK:n ilmastokokouksessa Marrakechissä.

– Kiinnostusta on paljon. Tämä perustuu kestävälle pohjalle.

Liikennejakeluasema avautuu lokakuussa

Palopuron biokaasulaitos valmistuu syksyyn mennessä. Palopuron biokaasu Oy:n suurin omistaja on mäntsäläläinen energiayhtiö Nivos Oy. Osa-omistajina ovat Knehtilän tila sekä kuivamädätysteknologian kehittänyt Metener Oy.

Aurinkosähkö- ja biokaasuilta Knehtilän tilalla (Haapasaarentie 75, Hyvinkää) to 5.4. klo 17.30. Nivoksen energia-asiantuntija Mikko Rantanen kertoo aurinkopaneeleista. Illan aikana keskustellaan myös Knehtilän tilalle rakentuvasta biokaasulaitoksesta. Lisää tietoa www.nivos.fi/palopuro.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat