Viikko

”Haluan siirtää näkemäni kauneuden kuviin” – teokset sopivat Pompotin hirsiseinille

Ulla Bomansonin teoksia on nähtävillä Pompotissa Punaisessa Talossa.

Ulla Bomanson maalaa maalauksensa akvarelleilla. – Maalaan useita kerroksia, mikä ei ole perinteinen akvarellitekniikka. Vastaavaa eläväistä värisinfoniaa ei saa guasseilla. Sen opin äidiltäni, värien täytyy hengittää.

Mia Lagström

Riihimäkeläistaiteilija Ulla Bomanson on maalannut viime päivinä uusia teoksia, jotka tulevat esille Pompotiin Punaiseen Taloon.

– Olen tehnyt teokset sopimaan Pompotin hirsiseinälle. Teoksiin ovat heijastuneet myös Pompotin pöydät ja tapetit, taiteilija kertoo hymyillen.

Mimin seitsemän iloa -taidenäyttelyn teoksissa on puhdasta kauneutta ja väri-iloa. Iloa on myös teosten tarinoissa, joissa seikkailevat Bomansonin tunnetut hahmot Pierrot ja Mimi. Ensimmäinen Pierrot ja Mimi -taulu syntyi vuonna 1986. Siitä lähtien hän on palanut aiheen pariin uudestaan ja uudestaan.

– Teokseni ovat kuin pieniä runollisia tarinoita, ja Mimin ja Pierrotin kautta on helppo kertoa tarinoita.

Mistä hahmot saivat alkunsa, on Bomansonin mukaan kysymysmerkki myös hänelle itselleen. Hahmojen syntymisen aikaan hän luki Henry Millerin kirjaa ”Hymy tikkaiden juurella”, joka on ihastuttavan surumielinen ja viisas tarina Auguste-nimisestä klovnista, joka haluaa lahjoittaa maailmaan katoamatonta iloa.

Pierrotin musta-valkoiset vaatteet, pitsit ja sametit syntyivät puolestaan Herman Hessen kirjan ”Arosusi” innoittamana. Pierrotista löytyy paljon myös taiteilijan edesmennyttä veljeä Harria.

– Pierrotilla on samanlaiset selkeät piirteet. Hän on veljeni tavoin myös antelias ja herkkävaistoinen. Olimme veljeni kanssa pienenä kuin kaksoset. Leikimme aina yhdessä.

Lieko Mimissä sitten Bomansonia itseään?

– Hän on samalla tavalla vaalea ja sinisilmäinen kuin minäkin. Mimi on tosin ballerina. Itse en tanssi. Katselen sitä kyllä mielelläni. Keho on ilmaisuvoimainen, etenkin käsien liike kiinnostaa.

Tarinoiden lisäksi maalauksissa on tärkeää kauneus. Bomanson kertoo vaikuttuneensa aikoinaan kirjailija, esseisti ja kriitikko Anne Friedin elämänkerrasta löytyvästä viisaudesta: ”Näe elämän ihmeet ja lahjoita kokemasi ja näkemäsi kauneus muille ja jatka niin kauan kuin sinun on määrä elää.”

– Meillä jokaisella on omat juttumme ja tämä on minun juttuni. Haluan siirtää näkemäni kauneuden kuviin ja antaa ihmisille. Maailmassa riittää pahuutta. Se vyöryy vastaan lehdistä, radiosta ja televisiosta ja on välillä musertavaa. Siksi on tärkeää tuoda esille, että maailmassa on myös kauneutta ja hyvyyttä.

Mimin seitsemän iloa Pompotissa

Cirkus Café – Mimin seitsemän iloa -taidenäyttely Pompotissa Punaisessa Talossa (Pohjoinen Asemakatu 10, Riihimäki) 4.4.–2.6. Näyttelyssä on esillä riihimäkeläistaiteilija Ulla Bomansonin akvarelleja.

Bomanson kuuluu Riihimäen Kuvataitelijoihin ja hän on toiminut myös Riihimäen kuvataidekoulun johtavana opettajana.

Näyttelyn avajaiset järjestetään keskiviikkona 4.4. klo 17–19. Avajaisissa soittaa Duo KaiOs (Kaisa Kalliomäki ja Oskari Ikonen). Paikalla on myös taiteilija. Pompoti on avoinna ti–pe klo 10–18 ja la 10–15.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat