Puheenaihe

Poliisi pakkopalauttaa joka vuosi yli 500 henkilöä ulkomaille – Maasta poistettavien määrä lisääntyy tänä vuonna

Poliisin saattamana poistettiin viime vuonna 520 henkilöä, jotka olivat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen. Heistä valtaosa oli syyllistynyt Suomessa ollessaan rikoksiin. Kuva ei liity tapauksiin.

Armi Suojanen / Arkisto

Suomen poliisi palautti viime vuonna kaikkiaan noin 2 600 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta henkiöä kotimaihinsa.

Heistä valtaosa palaa kotimaihinsa vapaaehtoisesti, sillä poliisin saattamina palasi vuonna 2017 kaikkiaan 520 henkilöä. Tämä merkitsee sitä, että keskimäärin joka viikko Suomesta lähtee kymmenkunta henkilöä paluulennolle poliisin saattamana.

– Heistä valtaosa on rikoksentekijöitä tai sellaisia henkilöitä, jotka voisivat aiheuttaa lennolla itselleen tai muille vaaratilanteita. Siksi poliisin mukana oleminen paluulennolla on välttämätöntä, muistuttaa poliisijohtaja Sanna Heikinheimo Poliisihallituksesta.

Poliisi järjesti tänään Helsingissä palautuksia käsitelleen mediatilaisuuden, jossa käsiteltiin Suomesta palautettavien henkilöiden määrän kehitystä.

Poliisin mukaan kielteisten turvapaikkapäätösten saaneiden henkilöiden palautusten määrä lisääntyy lähitulevaisuudessa. Tällä hetkellä vastaanottopalveluiden piirissä on noin 10 000 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta henkilöä, joista noin 7 000 on valittanut päätöksestään.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen muistuttaa, että turvapaikanhakijoiden hakemusten nopea käsittely on tärkeää maan sisäisen turvallisuuden kannalta. 

– Samioin on tärkeää se, että turvapaikanhakijoiden hakemukset käsitellään nopeasti ja sitä seuraa joko nopea integraatio suomalaiseen yhteiskuntaan tai nopea paluu, Kolehmainen luonnehtii.

– Tämä on tärkeää myös ihmisten itsensä kannalta. Laittomasti maassa oleskelevat sekä maasta poistamista odottavat ulkomaalaiset ovat haavoittuvassa asemassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat