Paikalliset

Hikiän metsähaudan vainajista kaksi tunnistettu – Keskusrikospoliisi löysi viime keväänä metsähaudasta neljä vainajaa

DNA-vertailu omaisten kanssa auttoi sadan vuoden takaisten sotasurmien tutkimuksissa.

Karl Ivar Stenroos on toinen tunnistetuista vainajista. Kuvassa hänen vierellään on Elina Stenroos.

Keskusrikospoliisi

AAMUPOSTI | Keskusrikospoliisin viime keväänä Hikiän metsähaudasta löytämistä neljästä vainajasta kaksi on tunnistettu.

Toinen on vuonna 1893 syntynyt Karl Ivar Stenroos ja toinen 1903 syntynyt Niilo Johannes Lindqvist.

– Luututkimuksen mukaan nuoret miehet teloitettiin ampumalla, ja surmien epäillään tapahtuneen huhtikuussa 1918 sisällissodan taisteluissa Hausjärvellä. Ampujat olivat mahdollisesti saksalaisia sotilaita, jotka uskoivat nuorukaisten kuuluneen punaisten joukkoihin, tutkinnanjohtaja rikoskomisario Olli Töyräs kertoo.

KRP avasi haudan, jonka epäiltiin liittyvän tuoreempaan rikostutkintaan.

– Pyysimme yleisövihjeitä vainajien henkilöllisyydestä. Vihjeitä tuli kolmekymmentä, ja niistä kymmenen johti DNA-vertailuun vainajien ja mahdollisten omaisten välillä. DNA-näytteet saatiin haudoista löydetyistä luista, jotka tutkittiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiloissa Helsingissä, Töyräs sanoo.

Keskusrikospoliisi on järjestelemässä vainajien hautausta yhdessä omaisten ja Hausjärven seurakunnan kanssa. Kolme vainajista haudataan Hausjärven hautausmaalle. Karl Ivar Stenroos pääsee Hyvinkäälle samaan hautaan vaimonsa kanssa.

– Sadan vuoden takaisten rikosten ratkaiseminen tai vainajien henkilöllisyyksien selvittäminen ei varsinaisesti kuulu poliisin tehtäviin, mutta tässä tapauksessa koin tärkeäksi, että vainajat saadaan laskettua asianmukaisesti hautaan. Tämä tarina saa nyt päätöksensä, vaikka valitettavasti kaikkien vainajien henkilöllisyyttä emme onnistuneet selvittämään, tutkinnanjohtaja Töyräs sanoo.

Keskusrikospoliisi kiittää saamistaan tiedoista ja vihjeistä. Ilman niitä ja tiivistä yhteistyötä eri asiantuntijatahojen kanssa ei henkilöllisyyksiä olisi pystytty selvittämään.

Hausjärven hautakumpu löydettiin ”Hausjärven hiekkakuoppasurmina” tunnetun jutun tutkinnan yhteydessä. Asiasta lähetettiin keväällä 2017 yleisövihje, sillä ristillä merkitty hautakumpu sijaitsi muutaman kilometrin päässä 1990-luvun alussa murhatun Tuula Lukkarisen ruumiin löytöpaikasta. Tämä henkirikos on yhä ratkaisematta.

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella sekä KRP:n Rikosteknisellä laboratoriolla oli keskeinen rooli haudasta löydettyjen luiden iän arvioimisessa, kuolemansyyn selvittämisessä ja vainajien tunnistamisessa DNA-testien avulla.

– Suurena apuna olivat myös alueen historiasta kertoneet ja siitä kirjoittaneet henkilöt, samoin Hausjärven seurakunta, joka vastaa vainajien laskemisesta haudan lepoon, rikoskomisario Olli Töyräs kiittelee.

Olavi Saarinen

Saksalaiset jyräsivät

Saksalaiset joukot valtasivat Hyvinkään 21.4.1918.

Seuraavana päivänä oli Riihimäen vuoro. Tykinlaukauksen aiheuttama ammusjunan räjähdys ratapihalla mursi punaisten vastarinnan.

Hausjärven Hikiä vapautui punaisista samana päivänä 22.4.

Jalkaväkeä tuli Hyvinkään suunnasta ja tykistöä Riihimäeltä. Kalkkeeseen majoittui konekiväärikomppania.

Saksalaisten esikunta oli sijoittunut seppä Kalle Tilanderin taloon.

Lähde: Lasse Toivolan kirjanen Hausjärvi nousevassa Suomessa 1809–1918.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Verokone

 

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat