Viikko

Tuttu nimi kasarimusiikin ystäville: Kee Marcello tekee paluun melodisen rockin pariin

Kitaristi Kee Marcello.

kuvaaja

Kitaristi Kee Marcello on tuttu nimi kasarimusiikin ystäville.

Harvinainen Suomen vieras esiintyi viimeksi maassamme vuonna 2007 Sellosalissa Espoossa tai kuten Marcello itse muisteli: ”Nokia kaupungissa”. Viikko sitten Kee Marcello Band kiersi maatamme yhdessä Rainbow yhteyksistä tutun Joe Lynn Turnerin kanssa esiintyen Vaasassa, Oulussa ja Tampereella.

Vuonna 1986 oli miltei mahdotonta välttää ruotsalaisen hard rock -yhtye Europen julkaisemaa ”The Final Countdown” kappaletta. Biisistä muodostui hitti ja yhtyeen ura lähti ilmiömäiseen nousuun.

”The Final Countdown” oli Europen kolmas levy ja albumin julkaisun jälkeen alkuperäinen kitaristi John Norum päätti jättää bändin. Kee Marcello liittyi mukaan ja oli mukana jo levylle kuvatuissa musiikkivideoissa sekä albumin julkaisua seuranneella maailmankiertueella.

– Kieltäydyin aluksi kunniasta, Marcello muistelee. Tunsin kyllä muusikot entuudestaan. Meillä oli Tukholmassa pieni yhteisö missä pyöri kymmenisen bändiä; jaoimme saman treenikämpän.

Kee Marcellon kanssa Europe julkaisi kaksi levyä, vuonna 1988 ilmestyneen ”Out of This Worldin” ja yhtyeen viimeiseksi jääneen vuonna 1991 ilmestyneen ”Prisoners in Paradisen”.

– Pidimme albumista. Olin tyytyväinen lopputulokseen.

– Tuottaja Beau Hill teki upeaa työtä levyn kanssa. Kaikki oli kunnossa, mutta grunge tuli kuvioihin. Keskustelimme asiasta ja emme nähneet itseämme siinä kuviossa, Marcello sanoo.

”Prisoners in Paradise” myi yli kaksi miljoonaa kappaletta ja levy-yhtiö olisi toivonut levylle jatkoa. Marcello toteaa, että ”emme vain tienneet mitä kappaleita olisimme kirjoittaneet.”

Europen hiljaiselo loppui vuosituhannen vaihteeseen ja yhtye esiintyi kahden kitaristin voimin Tukholmassa pidetyissä millenium-juhlissa.

– Ulkona oli -10 asteessa pakkasta ja kitarat viritettiin lämpötilaan sopiviksi. Kun soundcheckissä aloitimme Final Countdownin, soitimme neljää eri kappaletta; sen verran epävireisiä kitarat olivat.

Ennen keikka pistin kaikki kitarat hyvissä ajoin ulos jotta instrumentit olivat oikeassa lämpötilassa, Marcello muistelee haastavia olosuhteita.

Europen paluuta keikkalavoille saatiin odottaa aina vuoteen 2004 asti.

Paluun tehneessä kokoonpanossa ei Marcelloa nähty vaikka hän yhä edelleen on viidesosallaan osakkaana bändissä; liittyessään yhtyeeseen Marcello oli ostanut Norumin osuuden

–  Me emme ole vielä ratkaisseet asiaa. Olen optimistinen, koska yhtyeen nykyinen manageri on halukas selvittämään asian. Manageri on ymmärtänyt, että omistan oikeuden nykyisistäkin levyistä.

Olisiko tulevaisuudessa mahdollisuus nähdä Kee Marcello vielä samalla lavalla Europen kanssa?

– Puhuimme taannoin asiasta mutta vielä emme voi paljastaa yksityiskohtia, Marcello sanoo. ”Out of This World” levyn julkaisusta tulee tänä vuonna kuluneeksi 30 vuotta ja olisi toki hienoa saada Europe ja Kee Marcello Band samalle lavalle.

Europe vuosien jälkeen Marcello on keskittynyt soolouraan ja Kee Marcello Bandin edellinen studiolevy ”Scaling Up” julkaistiin vuonna 2016. – Levy otettiin hyvin vastaan - jopa Europen yleisö piti siitä. Palaamme takaisin melodisen rockin pariin missä olemme omimmillamme. Melodinen rock toimii tämän bändin kanssa parhaiten, Marcello kehaisee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat