Viikko

Teatteri Lokin Opri ilahduttaa hyväntahtoisella huumorillaan – ”Meidän pitäisi oppia hyväksymään toinen toisemme.”

Hyvinkään opiston harrastajateatteri toiminut jo 17 vuotta.

Karjalaisevakko Opri kokee ennakkoluuloa vanhainkodin muiden asukkaiden puolelta. Oprin roolista vastaa Irma Iivonen, Miinan roolista Niina Ranta, Jussin roolista Tuomo Virtanen ja Akviliinan roolista Suzan Ekim-Heikkilä.

Mia Lagström

Teatteri Lokin ohjaaja Kirsi-Marja Puhakka kertoo miettineensä vanhainkotiin sijoittuvaa näytelmää jo vuosia sitten.

– Vierailin silloin usein erään sukulaiseni luona vanhainkodissa. Vanhainkodista löytää koko elämän kirjon. 80–90-vuotiaana titteleillä ja ammattinimikkeillä ei ole enää merkitystä.

– Jokaisella on takanaan oma eletty elämänsä ja jokainen niistä on tärkeä. Kun löysin Kyllikki Mäntylän näytelmäkäsikirjoituksen Oprista, ajattelin, että tässä se on valmiina.

– Jonkin verran olen lyhentänyt ja tiivistänyt alkuperäistä käsikirjoitusta.

Opri-näytelmässä Puhakkaa ihastuttaa näytelmän lämmin ja hyväntahtoinen huumori.

– Näytelmä on täynnä hienoja henkilöhahmoja ja se sopii tähän päivään hyvin. Olen leipätyössä maahanmuuttajien parissa ja Oprista löytää paljon yhtymäkohtia tähän aikaan ja maailmaan.

Näytelmä kertoo vanhainkotiin päätyvästä Opri-nimisestä Karjalan evakosta. Vanhainkodin muut asukkaat kokevat syvää epäluuloa ja ennakkoluuloa maahanmuuttajaa kohtaan.

– Karjalan evakot kokivat aikoinaan paljon epäluuloa ja huonoa kohtelua.

– Heitä saatettiin kohdella hyvinkin ikävästi, ennen kuin heihin totuttiin. Vuoden 2015 maahanmuuttaja-aallon kanssa oli vähän sama tilanne. Kaikki ihmiset eivät halunneet ymmärtää heitä, Puhakka sanoo.

Näytelmässä Opri saa kuitenkin sydämellisellä persoonallaan kaikki lopulta puolelleen – myös sen kaikkein ilkeimmän ja kiukkuisimman mummon.

– Meidän pitäisi oppia hyväksymään toinen toisemme sen sijaan, että tyrmäisimme toisen ennen kuin edes ehdimme tutustumaan toiseen, Puhakka pohtii.

Oprissa kiehtoo myös elämäntarinoiden kirjavuus. Elämä antaa ja elämä ottaa. Rankat elämänkokemukset voivat tehdä ihmisistä ilkeän, mutta näin ei tarvitse olla.

– Opri on positiivinen ja elämänmyönteinen, vaikka hänen elämänsä ei ole ollut helppoa.

–  Hän on joutunut lähtemään kotoaan ja hänen miehensä on kuollut.

Vaikka näytelmässä käsitellään koskettavia aiheita, ei se ole traaginen eikä tylsä. Näytelmässä on mukana 13 Teatteri Lokin näyttelijää.

Teatteri Lokki on Hyvinkään opiston harrastajateatteri, joka on toiminut 17 vuoden ajan.

Teatteri on tehnyt vuosien saatossa monenlaisia esityksiä: lastenteatteria, musiikkinäytelmiä, klassikkoja, nykynäytelmiä.

Opri Studio Donnerissa

Hyvinkään opiston teatteri Lokki esittää Opri-näytelmän Studio Donnerissa (Kankurinkatu 4-6, Hyvinkää) pe 6.4. klo 19 (ensi-ilta), la 7.4. klo 18, ke 11.4. klo 19, su 15.4. klo 15, la 21.4. klo 18, su 22.4. klo 15 ja ke 25.4. klo 19. Näytelmän on ohjannut Kirsi-Marja Puhakka. Liput 15 euroa/aikuiset, 12 euroa/opiskelijat ja eläkeläiset. Lippuvaraukset puhelimitse 040 847 0239 tai 040 753 4882.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat