Viikko

Kauppalankatu sai uuden grilli-pizzerian – "Tein monta kuukautta töitä, että sain paikan avattua"

Muzaffer Türkmenin kotikaupungissa Turkissa saarnasi apostoli Paavali.

Kuninkaan Grilli-Pizzerian omistaja Muzaffer Türkmen (vas.) on saanut arvokasta apua Hyvinkäälle asettumiseensa kaupungissa jo kauan asuneelta Ali Mehmetiltä.

Seppo Ylönen

Joitakin viikkoja sitten Muzaffer Türkmen avasi Hyvinkäälle turkkilaisen maanmiehensä Ali Selcuk Kauncun kanssa Kuninkaan Grilli-Pizzeria nimisen ravintolan (Kauppalankatu 7-11).

Uuden ruokapaikan sisustus on virkistävän värikäs seinäkuvineen ja oranssinvärisine istuimineen.

– Ravintolani nimi tulee siitä, että omistin vuosien ajan Vantaan Hakkilassa Kuninkaan Ravintolan. Tein monta kuukautta töitä, että tämä paikka voitiin avata.

Tultuaan vuonna 2016 Hyvinkäälle asumaan hän piti pienempää grillipizzeriaa, josta luopui löydettyään nykyisen tilan.

Muzaffer on tutustunut hyvinkääläistyneeseen Ali Mehmetiin, joka on asunut Suomessa 43 vuotta.

Tämä kehuu ravintolan pizzojen maukkaita pohjia.

Muzaffer Türkmen on kotoisin Keski-Turkissa sijaitsevasta Konyan kaupungista. Se tunnetaan Raamatun historiasta nimellä Ikonion, jossa apostoli Paavali saarnasi.

Konyasta puhuttaessa Muzaffer mainitsee ensimmäiseksi kannattamansa Konyaspor-jalkapallojoukkueen (Konyaspor Kulübü), joka pelaa Turkin superliigassa.

– Minä kävin Konyassa hotelli- ja ravintola-alan ammattikoulun ja olin alan töissä 15 vuotta.

–  Tutustuin suomalaiseen naiseen, joka oli tullut Konyaan katsomaan pyörivien dervissien tanssia.

– Minä tulin tämän naisystäväni luo Suomeen vuonna 2003.

–  Menimme naimisiin, mutta erosimme kahdeksan vuoden jälkeen.

– Suomessa perustin lähes heti Korsoon ensimmäisen pizzerian. Sitten avasin sinne vielä toisen ja Espooseen kolmannen. Niistä olen luopunut ja tulin Hyvinkäälle.

Muzafferin isä Mehmet, 77, asuu Konyassa ja johtaa maatilansa töitä.

Maata on kaikkiaan 408 hehtaaria.

Tilalla viljellään vehnää, kuminaa ja linssiä.

Aikaisemmin oli myös muutama sata lammasta ja muita eläimiä. Muzaffer ja kaikki sisarukset käyvät kesäisin tilalla auttamassa.

– Minulla on neljä veljeä ja neljä siskoa. Veljieni omistama Kon Türksan -yritys valmistaa rekkojen trailereita ja trailerisäiliöitä, joita viedään Venäjälle, Uzbekistaniin ja Kirgisiaan.

–  Tuotteiden lokasuojat tulevat Suomesta, Muzaffer Türkmen kertoo Turkissa olevasta perheyrityksestä.

Muzaffer ja kauan Hyvinkäällä asunut Ali Mehmet ovat käyneet katsomassa teatteriesityksiä Tampereen Amurin työläismuseokorttelin pihassa ja myös Tampereen työväenteatterissa.

Miehet vaihtavat kesken haastattelua puheensa turkinkieliseksi, mutta suomikin sujuu heiltä hyvin.

Turkki

Turkki on Vähä-Aasiaan eli Anatoliaan sekä Kaakkois-Euroopan Balkanille sijoittuva demokraattinen, sekulaarinen ja perustuslaillinen tasavalta. Sen poliittinen järjestelmä syntyi vuonna 1923 Mustafa Kemal Atatürkin johdolla. Turkki on ollut Naton jäsen vuodesta 1952 lähtien.

Recep Tayyip Erdoğan on ollut Turkin presidenttinä 28. 8. 2014 alkaen. Hän johtaa samalla konservatiivista ja islamistista Oikeus ja kehitys -puoluetta (AKP).

Erdoğan sai vuonna 2010 aikaan perustuslain muutokset, jotka takaavat presidentille laajat valtaoikeudet.

Kesällä 2016 oli Turkissa armeijan piiristä lähtenyt epäonnistunut vallankaappausyritys. Sen vuoksi julistettiin poikkeustila, jota jatkettiin jälleen 18.1.2018 kolmella kuukaudella. YK:n ihmisoikeusraportin mukaan Turkissa on pidätetty poikkeustilan aikana 160 000 ihmistä. Lähes yhtä suuri joukko sotilaita, poliiseja, lakimiehiä, tuomareita sekä opettajia on irtisanottu ja asetettu syytteeseen, usein mielivaltaisesti. Viestimiä kuten sanomalehtiä ja verkkosivustoja on suljettu. Vangittuja kansalaisia on 50 000 ja vangittuja toimittajia arviolta 150.

Turkin hallinto pyrkii eroon ihmisistä, joita se syyttää Yhdysvalloissa maanpaossa olevan saarnaaja Fethullah Gülenin tukemisesta. Turkki pitää Güleniä syyllisenä vallankaappausyritykseen. Tämä on kiistänyt syytökset.

Lähteet: Wikipedia, globalis.fi, ulkoministeriö, YLE

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat