Puheenaihe

Finlandia-palkittu kirjailija-ohjaaja yllättää: Komedia vuoden 1918 sodasta – "On oikeus tehdä myös iloinen näytelmä tästä sodasta"

Erilainen näytelmä sisällissodan ajoista. Ohjaaja Juha Hurme tekee kolmenkymmenen näyttelijän projektin, joka kantaa nimeä Limingan Ihme.

Pekka Ruissalo

On kulunut noin kolme vuotta siitä, kun Tampereen Komediateatterin pääjehu Panu Raipia otti yhteyttä ohjaaja Juha Hurmeeseen. Miehillä oli mielessä projekti, joka keskittyisi vuoden 1918 sisällissodan tapahtumiin.

Sitten Hurme katsoi kuvitteelliseen kristallipalloonsa.

– Siinä vaiheessa oli ennakoitavissa, että täkäläisittäin tulee paljon aihetta sivuavia teatterituotantoja ja myös niin, että ne kuvaavat sodan veristä puolta. Teatteri reagoi verellä. Ja näinhän se sitten meni, tekoverta ja paukkupatruunoita on kulunut. Päätin siinä vaiheessa, että haluan tehdä erilaisen tuotannon, hakea valoa toivon kautta, Hurme kertoo.

– Tämä kommentti ei ole kritiikkiä tamperelaisille teatterituotannoille. Ratkaisut ja tehdyt kokonaisuudet ovat olleet hyviä ja erinomaisen perusteltuja, hän jatkaa.

Lopulta syntyi käsikirjoitus, joka kantaa nimeä Limingan ihme. Se kertoo sopimuksesta, jollaisia tehtiin myös Pirkanmaalla – ainakin Ruovedellä. Siinä yhteisellä sopimuksella asukkaat päättävät, etteivät käänny asein toisiaan vastaan.

– Kymmenissä pitäjissä tehtiin tällaisia rauhansopimuksia. Siitä kertoo Limingan ihme, Hurme sanoo.

Äskettäin Finlandia-palkinnon pokannut Hurme on nyt aloittanut uuden näytelmän harjoituksen työryhmänsä kanssa Tampereen Komediateatterissa.

Ensimmäinen harjoitus pidettiin maanantaina ja näyttelijöillä oli jo tiistaina esittää hyvällä oraalla olevia kohtauksia näytelmään liittyen. Ensi-ilta on huhtikuun 25. päivä ja tunnin mittainen kokonaisuus esitetään ulkona. Näyttelijöitä on noin kolmekymmentä ja ne ovat Teatteriopiston väkeä.

– Tämä on loistavaa sakkia. Vaikka kyse on teknisesti opiskelijoista, kyllä minä koen tekeväni töitä ammattilaisten kanssa. Taitavia ja hyviä näyttelijöitä, Hurme kehuu.

Hurme on innoissaan myös siitä mahdollisuudesta, että he voivat tehdä iloisen näytelmän sisällissodan kaltaisesta synkästä ja jopa brutaalista teemasta.

– Näen, että on oikeus tehdä myös iloinen näytelmä tästä aiheesta. Me olimme nuorena valtiona kovan tilanteen edessä silloin, ja lopulta valo kuitenkin voitti. Sinä ja minä olemme syntyneet rauhan Suomeen ja eläneet sellaisessa koko elämämme ajan.

Hurme tuo näytökseen lastenteatterista tuttua dramaturgiaa. Se on hänen tavaramerkkinsä.

Limingan ihme 1918 -näytökset alkavat Tampereella huhtikuun lopussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat