Viikko

Omatekoisen jouhikon voimin – Kalliomäki-yhtye ensi kertaa livenä

Samalla keikalla Riihimäellä myös Nest ja Horizon Of the Mute.

Tero Kalliomäki (vasemmalla) jouhikkoineen ja Aslak Tolonen sähkökanteleineen esiintyvät Mainstreetissä 24. maaliskuuta.

Kari-Veli Lehtonen

Harvemmin kuultuja soittimia on Riihimäellä äänessä ensi lauantaina 24.3. Mainstreetin lavalla, kun esiintymään nousee kolme paikallista artistia: Nest, Kalliomäki ja Horizon Of the Mute.

Luvassa on varsin kokeellisiakin ambientin, folkin ja industrial doomin pohjalta luotuja äänimaisemia.

Jouhikkosoittimien valmistamiseen erikoistunut, muun muassa Saattueen, Embassy Of Silence & Uinuoksen säveltäjänä tunnettu Tero Kalliomäki esittelee jouhikkovetoisen Kalliomäki-yhtyeensä ensi kertaa livetilanteessa. Yhtye yhdistelee rituaalinomaisessa esityksessään folkia, rockia ja metallisävyjä.

Yhtyeessä soittavat Samu Lahtinen (basso), Hapa Lampinen (rummut), Teppo Tirkkonen (kurkkulaulu, loitsut), Aapo Romu (sello) ja Antti Valkama (noitarumpu, loitsut).

Omat biisit ovat ohjelman perustaa. Improvisaatioiden välissä on loitsuja. Sanoituksia on Kalliomäeltä, Anne Rajalalta, Harri Koskelalta, Timo Paasiolta ja Valkamalta.

Alun perin kitaristina toiminutta Kalliomäkeä oli jouhikko alkanut kiinnostaa niin paljon, että hän ryhtyi niitä valmistamaan.

Uusin jouhikko, rotakko, on valmistunut. Rungon hän käsitteli pellava-tervayhdistelmällä, lavan tervalla monin kerroksin. Vuonna 1999 toimintansa aloittanut ambient/neo-folk artisti Nest on julkaissut tähän mennessä kolme albumia (Woodsmoke, Trail of the Unwary, Mietteitä) sekä lukuisia muita julkaisuja.

Takana on live-esiintymisiä muun muassa Yhdysvalloissa, Euroopassa ja nyt ensi kertaa Riihimäellä.

Aslak Tolonen on käsistään kätevä ja on tehnyt sähköistetyn soittimensa kanteleen.

Kansallissoittimeksi Kalevalaa myöten mielletty kantele on jouhikkoa suositumpi soitin.

Martti Pokela nosti 1970-luvulla siihen asti lähinnä museoesineenä pidetyn viisikielisen kanteleen käyttösoittimeksi ja alkoi hoitaa kansanmusiikin lehtoraattia Sibelius-Akatemiassa.

Marjatta-vaimonsa kanssa hän esiintyi ulkomaita myöten 25 vuotta. 2010-luvulla kantele on kasvattanut suosiota Japanissa ja USA:ssa.

– Perinteisen viiden kielen sijasta pidän useampikielisistä kanteleista. Käytän 15-kielistä sähkökannelta, jossa on sekä kontakti- että magneettimikrofonit, Tolonen kertoo.

Jouhikoiden soitinrakentaja Kalliomäki on todennut kalastussiiman pitävän soittimensa paremmin vireessä kuin hevosenhäntäjouhen, kun lämpötilat muuttuvat.

Kolmas artisti Jani Koskela julkaisi tammikuussa toisen albuminsa. Yhden miehen doom/industrial metal akti Horizon Of the Mute starttaa Chiliad Rite kiertueensa nyt Riihimäeltä ja kevään mittaa keikkoja on luvassa muun muassa Saksassa, Ranskassa ja Slovakiassa.

Ravintola Mainstreetin yläkerta aukeaa lauantaina 24.3. kello 23 ja ensimmäinen esiintyjä aloittaa soiton kello 23.15.

Doom metal

Metallimusiikin tyylisuunta, jolla on ominaista painostava raskaus, hidastempoisuus ja melankolisuus.

Ei ole ollut erityisen kaupallista, vaan aina vahvasti undergroundia.

Perustuu matalavireisten kitaroiden sointukiertoihin.

Tyylillisesti doom on erittäin lähellä noise- ja ambient-musiikkia.

Alkuperänä on heavy metal ja psykedeelinen rock.

Alkuperämaat Iso-Britannia, Yhdysvallat ja Ruotsi.

Kehittymisen lähtökohta 1980-luvun puoliväli.

Tyypillisiä soittimia sähkökitara ja -basso, rummut sekä kosketinsoittimet.

Lähde: Wikipedia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat