Viikko

Riihimäellä pohditaan kaupunkilaisten hyvinvointia

Kevään aikana valmistuva hyvinvointipolitiikka sisältää vision ja painopisteet, joihin tullaan panostamaan.

Mia Lagström

Riihimäellä valmistellaan parasta aikaa hyvinvointipolitiikkaa. Keskiviikkona 21.3. ja torstaina 22.3. Riihimäen taidemuseossa järjestetään kaksi workshopia eli työpajaa, joihin kaikki halukkaat ovat tervetulleita kertomaan, miten kuntalaisten hyvinvointia voitaisiin lisätä.

– Toivottavasti saamme paikalle mahdollisimman paljon osallistujia kertomaan, mitkä tekijät ovat tärkeitä oman hyvinvoinnin edistämisessä, Riihimäen kaupungin erityissuunnittelija Teija Nevalainen sanoo.

Nevalainen toivoo, että workshopeissa nousisi esille myös konkreettisia käytännön toimia, joilla hyvinvointia voidaan lisätä.

– Ohjelmia ei tehdä ohjelmien tekemisen ilosta, vaan että saadaan konkreettisia käytännön toimia aikaiseksi. Kaipaamme tähän kuntalaisten näkökulmia.

Työskentely workshopeissa tapahtuu virkamiehistä ja lautakuntien edustajista kootun työryhmän valmisteleman luonnoksen pohjalta.

– Olemme lähteneet työryhmässä liikkeelle valtakunnallisten tutkimusaineistojen pohjalta ja poimineet meidän näkökulmastamme olennaisimmat terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavat tekijät. Luonnoksen pohjana toimii myös kaupunginvaltuuston 11.12.2017 hyväksymä laaja hyvinvointikertomus.

Vaikka sote-palvelut siirtyvät tulevaisuudessa maakuntaan, jää kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen kuitenkin kunnan vastuulle. Haasteita tuot myös kaupungin tiukka taloudellinen tilanne. Kuuta taivaalta ei voi ihan välittömästi tavoitella. Nevalaisen mukaan huono kuntatalous ei kuitenkaan sulje pois hyvinvointia. Pienilläkin asioilla voidaan saada paljon aikaiseksi.

– Mitä me voisimme esimerkiksi tehdä, että elinympäristö on viihtyisä, terveellinen, turvallinen ja esteetön? Miten voisimme lisätä kumppanuutta ja yhteisöllisyyttä?

Hyvinvointiin kuuluu myös yhdenvertaisuuden edistäminen, aktiivinen arki ja mielekäs vapaa-aika.

– Mitä nämä kuntalaisen arjessa voisivat tarkoittaa?

Merkittävää on myös se, että ihmiset kokevat, että heillä on mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua. Nevalainen myöntää, että ihmisiä on haasteellista saada mukaan yhteiseen toimintaan.

– Tutkimusten mukaan sosioekonomisella asemalla on merkitystä, ketkä lähtevät esimerkiksi järjestötoimintaan. Se ääni, mikä olisi tärkeä kuulla, sitä ei välttämättä aina tavoiteta.

Nevalainen toivookin, että ihmiset rohkaistuisivat lähtemään mukaan hyvinvointipolitiikan suunnitteluun. Nyt on mahdollista vaikuttaa.

– Politiikka-sana saattaa pelottaa, mutta kyse on yksinkertaisesti siitä, mitä voidaan tehdä, että kuntalaisten hyvinvointi lisääntyy. Hyvinvointipolitiikan luonnoksen visioksi onkin hahmoteltu ”Hyvä elämä Riihimäellä – kaikissa eri elämänvaiheissa.”

Hyvinvointipolitiikka on osa Riihimäen strategiaa. Strategiaan liittyy kahdeksan eri politiikkaohjelmaa sekä kärkihankkeita, jotka tukevat strategian toteutumista. Kaikki kahdeksan politiikkaohjelmaa tullaan valmistelemaan tämän kevään aikana.

Tule visioimaan hyvinvointipolitiikkaa

Riihimäen kaupungille laaditaan kevään 2018 aikana hyvinvointipolitiikka. Riihimäen taidemuseossa (Temppelikatu 8) järjestetään ke 21.3. klo 18 ja to 22.3. klo 18 kaksi samansisältöistä workshopia, joissa pääsee mukaan hyvinvointipolitiikan laadintaan. Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet ja samalla pääsee tutustumaan maksutta Taidemuseoon. Tapahtumassa on maksuton kahvitarjoilu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat