Viikko

Tervakosken paperitehtaan 200-vuotisjuhlaa juhlistetaan Tervakoski 2 -näytelmällä

”Tehdas on vaikuttanut tervakoskelaisten elämään paljon.”

Tervakoski 2 -näytelmä alkaa, kun tehtaan työntekijät Pikku-Ana (Ville Ilo), Kalervo (Juha Salminen) ja Himu (Ari-Pekka Louhelainen) alkavat muistella tehtaalla työskennellyttä Jaffaa.

Mia Lagström

Tervakosken Seuratalolla käy melkoinen pauke ja kopina. Napialan Työväennäyttämön lavastaja rakentaa lavasteita Tervakoski 2 -näytelmään. Työn touhussa ovat myös näyttelijät, jotka käyvät läpi näytelmän kohtauksia.

– Ensimmäinen Tervakoski-näytelmä sai ensi-iltansa helmikuussa 2015. Sen 18 näytöstä olivat kaikki loppuunmyytyjä. Tervakoski 2 -näytelmäänkin on myyty jo reilusti yli 1 000 lippua, tuottaja Harri Valo kertoo ja antaa isot kiitokset kaikille kiinnostuneille. Esitystä on kiva tehdä, kun tietää, ettei tarvitse tyhjille saleille esiintyä.

Alun perin Tervakoski-näytelmiä piti olla vain yksi.

– Käyttämätöntä aineistoa jäi silloin paljon. Tehtaan historia on niin laaja, ohjaaja Sanna Saarela sanoo.

Aihe on nyt myös ajankohtainen, sillä Tervakosken paperitehdas täyttää tänä vuonna 200 vuotta.

– Tehdas on vaikuttanut tervakoskelaisten elämään paljon. Sen on tarjonnut työpaikat ja harrastusmahdollisuudet. Se on rakennuttanut tänne niin asunnot kuin uimalankin. Täällä on aina puhuttu ”meidän tehtaasta”.

Nyt nähtävä näytelmä eroaa ensimmäisestä osasta siinä, että ensimmäisessä osassa tarkasteltiin tehtaan elämää tehtaan sisältä päin. Tervakoski 2 -näytelmässä tehdasta katsellaan ulkopäin. Näytelmä kertoo Tervakoskelle muuttavasta perheestä, jonka isä Jaffa menee tehtaalle töihin.

– Tehdasta katsellaan näytelmässä niin Jaffan, hänen vaimonsa kuin lapsensa silmin.

Näytelmän isona teemana on ulkopuolisuuden tunne. Pieneen tiiviiseen yhteisöön on vaikea ulkopuolisen päästä mukaan.

– On sanottu, että ihminen on tervakoskelainen vasta sen jälkeen, kun on asunut täällä 30 vuotta.

Saarelan mukaan vieraan pelko on juurtunut suomalaisiin syvälle. Pelätään ilman, että edes tiedetään, mitä pelätään.

– Jos ensimmäinen näytelmä kertoi yhteisöllisyydestä, kertoo Tervakoski 2 sen varjopuolesta. Tästä huolimatta kyseessä ei ole synkkä tarina. Siinä on synkkiä juonteita, mutta se kuuluu elämään.

Tervakoski 2 on täysin oma näytelmänsä, eikä sen katsominen edellytä ensimmäisen osan näkemistä. Näytelmän on käsikirjoittanut Metti Löfberg yhteistyössä Sanna Saarelan kanssa. Näytelmä perustuu tervakoskelaisilta kerättyihin tarinoihin.

Tervakoski 2 Tervakosken Seuratalolla

Napialan Työväennäyttämön Tervakoski 2 -näytelmä Tervakosken Seuratalolla (Seuranaukio 3) pe 16.3. (yksityistilaisuus, loppuunmyyty), la 17.3. klo 15 (ensi-ilta), to 22.3. klo 18, pe 23.3. klo 18 (loppuunmyyty), la 24.3. klo 15, su 25.3. klo 15, to 29.3. klo 18, la 31.3. klo 15, pe 6.4. klo 18, la 7.4. klo 15, su 8.4. klo 15, pe 13.4. klo 18, la 14.4. klo 15, su 15.4. klo 15, pe 20.4. klo 18, la 21.4. klo 15. Liput 18/15 euroa http://www.ideaticket.fi/napsa/. Ryhmävaraukset ja tiedustelut puh. 045 6043 553 (klo 16–20).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat