Viikko

”Ilmaisussa pitää olla itselleen rehellinen”

Käki-ryhmän taidetta esillä Promenadigalleriassa Hyvinkäällä.

Käki-ryhmä tekee taidetta rakkaudesta lajiin. Ryhmää yhdistää intohimo nykytaiteeseen. Promenadigalleriassa on esillä teoksia ryhmän kahdeksalta jäseneltä. Kuvassa ovat Heikki Pasanen, Taimi Lindström, Iia Jännes, Anneli Hilli, Mauri Olavi Keinänen ja Marja-Leena Valkola.

Mia Lagström

Hyvinkään Promenadigalleriassa on esillä teoksia espoolaiselta Käki-taiteilijaryhmältä. Ryhmän yhdeksää jäsentä yhdistää rakkaus nykytaiteeseen.

– Mitään yhtä tiettyä vahvaa suuntausta meillä ei ole, vaan ryhmän jäsenet tuottavat monenlaista taidetta. Taide antaa merkitystä elämään ja pitää nuorekkaana, Mauri Olavi Keinänen kertoo.

Keinäsen teokset näyttävät pikavilkaisulla grafiikalta. Lähempi tarkastelu paljastaa ne valokuviksi. Luonnon pieniä yksityiskohtia kuvaavien valokuvien teemana on kärsimys.

– Teema nousee oman elämän kärsimyksestä, jota on riittänyt. Toiseksi siinä on uskonnollinen taso ja kolmanneksi luonnon kärsimys. Olen kuvannut teokset moottoritien varrella, jossa luonto on raivattu isoilla koneilla pois.

Taimi Lindström on tuonut yhteisnäyttelyyn kollaaseja. Hän kertoo tehneensä ikänsä grafiikkaa. Nyt 80 vuoden iässä voimat eivät enää riitä.

– Silppusin kaikki vedokseni ja tein niistä kollaaseja. Kuten grafiikassani kollaaseissa tärkeintä ovat värit, värit ja värit. Se kiehtoo myös nykytaiteessa. Millään muulla ei ole väliä kuin väreillä.

Silppusin kaikki vedokseni ja tein niistä kollaaseja.

Heikki Pasanen on tehnyt viimeisen viiden vuoden ajan betonipigmenttimaalauksia.

– Tekniikkani on kehittynyt pikkuhiljaa ja voi sanoa, että vasta nyt alan löytää oikean tavan tehdä.

Pasanen kertoo rakastaneensa aina hieman erikoisia materiaaleja ja tekniikoita.

– Tein aiemmin installaatioita palasokereista. Niitä on vieläkin tallella varastossa. Teoksia tehdessä huomasin aina heittäväni rikki menneet sokeripalat suuhuni. Se kävi terveyden päälle. Enää en käytä sokeria lainkaan, hän kertoo nauraen.

70-vuotias Pasanen kertoo, että iän myötä pitäisi hiljentää tahtia, mutta into on valtava.

– Uskon, että teen taidetta niin kauan kuin hengitän.

Nykytaiteessa kiehtoo vapaus.

– Haluan tehdä kaiken täysin päinvastoin kuin taidekouluissa opetetaan. Haluan, että teoksissani näkyy oma persoonallisuuteni. Ilmaisussa pitää olla itselleen rehellinen.

Käki-ryhmä sai alkunsa 1996, kun ryhmä Espoon kuvataiteilijoiden taiteilijoita päätti järjestää yhteisnäyttelyn. Näyttely pidettiin toimintansa lopettaneen pankin pankkiholvissa. Hymyillen Keinänen kertoo, että tästä tuli myös taiteilijaryhmän nimi.

– Käki munii toisten pesään. Me järjestimme näyttelyitä muiden tiloissa.

Käki-ryhmä on järjestänyt lukuisia näyttelyitä niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Käki-ryhmän taidetta Promenadigalleriassa

Hyvinkään Promenadigalleriassa on esillä taidetta espoolaiselta Käki-taiteilijaryhmältä. Mukana on teoksia kahdeksalta taiteilijalta: Anneli Hilli, Helka Immonen, Iia Jännes, Mauri Olavi Keinänen, Taimi Lindström, Heikki Pasanen, Marja Peltonen ja Marja-Leena Valkola.

Käki-ryhmä sai alkunsa 1996 ja se on järjestänyt näyttelyitä kotimaan lisäksi ulkomailla. Ryhmän teoksia on ollut esillä muun muassa Ruotsissa, Tanskassa, Liettuassa, Venäjällä ja Saksassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat