Viikko

Suomen Rautatiemuseo täyttää 120 vuotta

Päivän aikana pääsee tutustumaan mm. museon esinesäilytystiloihin.

Suomen Rautatiemuseon syntypäivänä yleisö pääsee tutustumaan museon kulisseihin. Ohjelmassa on kokoelmakierroksia mm. museon esinesäilytystiloihin. – Perimätiedon mukaan museon ensimmäinen esine on ollut tämä käsiopastelyhty, Elina Holopainen ja Marina Bergström kertovat.

Mia Lagström

Suomen Rautatiemuseon säilytystiloissa on iso kaapillinen vanhoja junanlähettäjän käsiopastelyhtyjä. Yksi niistä on perimätiedon mukaan museon ensimmäinen esine. Rautatiemuseo sai alkunsa 120 vuotta sitten.

– Rautatievirkamiehet alkoivat ottaa talteen esineistöä jo 1800-luvun lopulla, kokoelmapäällikkö Elina Holopainen ja näyttelypäällikkö Marina Bergström kertovat.

Rautatiemuseon ensimmäiset tilat sijaitsivat Helsingissä Kaivokatu 7:n kellarissa. VR:n suojiin päästiin 1922, jolloin Helsingin päärautatieasemalla avautui museon näyttely. Hyvinkäällä museo on toiminut vuodesta 1974.

– Ensimmäiset veturit ja vaunut tulivat osaksi museon kokoelmaa vasta silloin. Siihen asti vetureita ja vaunuja oli esitelty pienoismallien avulla, Bergström kertoo.

Suomen Rautatiemuseon tekee ainutlaatuiseksi Bergströmin mukaan myös sen ympäristö. Paikalla on ollut oikeasti rautatieasema sekä varikkotoimintaa.

– Täällä on myös ollut rautatieläisten asuntoja.

Museon kävijät kiinnittävät varmasti huomion suureen kalustoon. Bergströmin ja Holopaisen mukaan ne ovat kuitenkin vain murto-osa museon laajasta ja monipuolisesta kokoelmasta.

– Kuinka moni mahtaa tietää, että museolla on esimerkiksi merkittävä tekstiilikokoelma, Holopainen toteaa.

Yksi museon kokoelman erikoisimmista esineistä on vanhat ehtoollisvälineet. Kun Saimaan kanavan rakennustyöt saatiin valmiiksi, siellä rakennustöissä olleet vangit siirrettiin töihin Helsinki-Hämeenlinna-rataa rakentamaan. Ehtoollisvälineet kulkeutuivat heidän mukanaan, sillä vangeilla oli oma seurakunta.

Bergströmin mukaan museon suurinta aarretta on mahdotonta nimetä.

– Toisaalta sitä arvostaa harvinaisuuksia, toisaalta hyvinkin arkipäiväisiä esineitä. Itse pidän esineistä, jotka ovat suurelle osalle ihmisistä tuttuja, kuten matkalipuista tai lippujen leimauskoneista.

Holopaisen mukaan koskettavimpia ovat esineet, joihin liittyy tarina. Tällaisia ovat esimerkiksi Milly Tojkanderin virkalakki.

– Hän oli rautateiden ensimmäinen naispuolinen asemapäällikkö.

Syntymäpäivänä museoon on vapaa pääsy

Suomen Rautatiemuseon syntymäpäiviä vietetään pe 16.3. klo 12–19, jolloin museoon on vapaa pääsy. Merkkipäivänä yleisö pääsee ensimmäistä kertaa kurkistamaan museon kulisseihin. Ohjelmassa on mm. kokoelmakierroksia museon esinesäilytystiloihin, arkistoon ja kirjastoon.

Syntymäpäivän ohjelma on nähtävissä museon nettisivuilla osoitteessa rautatiemuseo.fi/fi/rautatiemuseon-120-vuotissyntymapaiva.

Kokoelmiin voi tutustua myös internetin kautta Finna-palvelussa. Rautatiemuseon oma Finna-näkymä julkaistaan 16.3. osoitteessa rautatiemuseo.finna.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Verokone

 

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat