Viikko

Muualta: Kurdimies päätyi sodan jaloista Suomeen, perusti autojen käsinpesulan ja otti töihin maanmiehensä

Irakista lähtöisin olevat kurdimiehet päätyivät sodan jaloista Riihimäelle.

Juha Keto (vas.) toi ison pakettiautonsa ensi kertaa pestäväksi Riihimäen peltosaareen avattu Crystaliin. Soran Saleh Aziz (kesk) ja Mohamed Kato Rafat ovat tehneet huolellista työtä.

Seppo Ylönen

Talvisena pakkaspäivänä Juha Keto tuo autonsa Crystaliin. Irakin Kurdistanista Suomeen tulleet Soran Saleh Aziz, 25 ja hänen työkaverinsa Mohamed Kato Rafat, 28, avasivat helmikuun alussa tuon nimisen autojen käsinpesuyrityksen Riihimäelle Peltosaarenkadulle. Isokin auto mahtuu pestäväksi väljään halliin.

Juha Keto on myyntipäällikkönä Launosissa sijaitsevassa Voltin peltikeskus Oy:ssä. Hän on tuonut pestäväksi työnantajansa Mercedes Benz pakettiauton, jonka malli on 318 CDI.

– Tämä auto on korkeaa mallia, jolle ei ole löytynyt aikaisemmin pesupaikkaa. Olen nyt Crystalissa ensimmäistä kertaa. Palvelu on ollut hyvää. Olen tulokseen tyytyväinen, hän kiittelee miehiä.

Kun avasin autopesulan Riihimäelle, Mohammed on jatkanut minun kanssani autonpesutyötä.

Pohjois-Irakista Riihimäelle päätyneiden Soranin ja Mohamedin elämänhistoriassa on sodan uhkaa ja kuolemaa. Kirkukin kaupunki oli kurdien hallussa kesäkuusta 2014 viime lokakuuhun saakka, jolloin Irakin hallituksen joukot ottivat sen itselleen. Soran kertoo, että hänen perheensä kuuluu Kirkukissa islamin sunnalaiseen haaraan.

– Veljeni Muhammed oli upseeri. Shiialainen mafia ampui hänet ja isäni Salehin. Minä olin silloin koulussa. Äitini Aisha maksoi salakuljettajille, että pääsin lähtemään Turkkiin ja sieltä eri maiden kautta Suomeen vuonna 2009. Äitini ja kaksi siskoani jäivät Kirkukiin. Erityisesti naiset ovat siellä vaikeuksissa Irakin sotilaiden vuoksi. Illalla ja yöllä on kaikkien vaarallista liikkua ulkona.

Mohamedin kotikaupunki Jalawla sijaitsee lähellä Iranin rajaa. Sielläkin on levotonta.

– Siksi isäni Rafat ja äitini Kamar sekä kolme nuorempaa siskoani asuvat läheisessä kylässä. Veljeni Melko kuului kurditaistelijoihin. Isisin sotilaat ampuivat hänet vuonna 2015. Minä pakenin Turkkiin ja sieltä Euroopan maiden läpi Suomeen, Mohamed kertoo.

Suomeen saavuttuaan Soran Saleh Aziz asui ensin Espoossa.

– Perustin oman toiminimen ja avasin ravintolan Kouvolaan, jota pidin siellä vuosina 2014–2015. Sen jälkeen tein ravintolatyötä myös Turussa. Helmikuussa 2017 avasin autopesulan Lohjalle. Otin Mohamedin sinne työntekijäksi. Kun avasin autopesulan Riihimäelle, Mohammed on jatkanut minun kanssani autonpesutyötä.

Vuonna 2015 Soran meni Turussa naimisiin Zhino Abasin kanssa. Heidän nuoressa perheessään on nyt puolitoistavuotias poika Salin Soran Saleh.

– Löysin tämän Riihimäen autonpesupaikan netistä. Riihimäki on Lohjaan verrattuna hyvällä paikalla. Kun asumme kaupungissa, kaikki palvelut ovat lähellä. Täältä on hyvät tie- ja junayhteydet joka puolelle, Soran Saleh Aziz kehuu uutta kotikaupunkiaan Riihimäkeä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat