Viikko

Koirakin tarvitsee lihashuoltoa - luento koirahieronnasta Hyvinkäällä lauantaina

”Lähes kaikki koirat nauttivat ihmisen läheisyydestä ja kosketuksesta.”

Koirahieroja Kirsti Hyppösen mukaan lähes kaikki koirat nauttivat ihmisen läheisyydestä ja kosketuksesta.

Mia Lagström

Ihmisiä ja ravihevosia hierotaan, mutta että koiria?

– Yhtälailla koirilla voivat lihakset mennä jumiin ja kipeytyä, koirahieroja Kirsti Hyppönen kertoo. Siinä missä ihminen saa lihaksistonsa jumiin ja huonoon kuntoon istumalla liikaa, aiheuttaa koirille useimmiten ongelmia remmissä kävely.

– Koiran kroppaa ei ole tarkoitettu siihen, että se makaa 23 tuntia päivässä ja liikkuu sitten tunnin hihnassa, jos kärjistetysti asian ilmaisee.

Koirien kanssa harrastetaan myös enenevässä määrin erilaisia vauhdikkaita harrastuksia, kuten agilitya, joka voi kipeyttää lihakset. Tällöin on tärkeä muistaa lihashuolto.

– Aktiivisen koiran hyvä hierontaväli on 4–6 viikkoa. Ennaltaehkäisevä hoito on aina lyhyempi tie kun odottaa lihasten kipeytymistä. Vääränlaiset liikkeet ja asennot kuormittavat kehoa ja niveliä. Pahimmillaan koiralle voi tulla vääristä asennoista ja liikkeistä nivelkulumia, joita ei voi korjata.

Erityisen tärkeää lihashuolto on perusrakenteeltaan poikkeaville koirille. Hyppösen mukaan Pertti Peruskoirana voidaan pitää suomen pystykorvaa. Kun siitä lähdetään pidentämään tai lyhentämään runkoa ja jalkoja, voi se aiheuttaa koiralle haasteita.

Lihasjumit näkyvät asentojen, liikkeen ja käyttäytymisen muutoksina. Jos koira istuu hassusti tai lakkaa tekemästä jotain, jota se yleensä tekee, ovat ne merkkejä, että joku on vialla. Koira saattaa esimerkiksi lakata hyppäämästä autoon, välttää kosketusta tai vetäytyy. Pahimmillaan koirasta voi tulla äkäinen.

Ensin kannattaa sulkea pois se mahdollisuus, että eläimellä on joku sairaus.

Hyppönen korostaa, että koirahieroja ei tee diagnooseja. Jos koiralla on kipuja, on ensisijainen paikka aina eläinlääkäri.

– Ensin kannattaa sulkea pois se mahdollisuus, että eläimellä on joku sairaus.

Hyppösen mukaan lähes kaikki koirat nauttivat ihmisen läheisyydestä ja kosketuksesta.

– Ensimmäisellä kerralla koirat saattavat olla vähän kummissaan, miksi ihminen koskettaa niitä tällä tavalla. Toisella kerralla ne ovat jo vanhoja tekijöitä.

Toki jos lihakset ovat hyvin kipeät, voi hieronta tehdä kipeää. Hierojan onkin osattava tarkkailla ja lukea koiraa. Muuten saattaa käydä sormille huonosti.

Luento koirahieronnasta

Oppitassussa (Lyijykatu 7, tila 4, Hyvinkää) järjestetään lauantaina 10.3. klo 15 luento koiran lihashuollosta. Hinta 20 euroa. Käytäntö, jossa harjoitellaan omien koirien kanssa, järjestetään lauantaina 17.3. klo 15 alkaen. Hinta on 45 euroa. Käytännön osuuteen osallistuminen edellyttää teorialuentoon osallistumista. Ilmoittautumiset sähköpostitse [email protected].

Lisää tietoa facebook.com/HauKunto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat