Viikko

Ridasjärvi, Kytäjä, Kaukas, Palopuro, Noppo... – tiistaina voit kertoa kaupungille, kuinka omaa kylääsi pitäisi kehittää

Hyvinkäällä valmistellaan kylien kehittämisen toimintasuunnitelmaa.

Kotikylänsä aktiivi Markku Nieminen uskoo, että kylät ovat vaalimisen arvoisia.

Mia Lagström

Kylät ovat tärkeitä. Hyvinkään Myllykylässä asuvan kyläaktiivin Markku Niemisen mukaan pienten kylien hienous piilee niiden monimuotoisuudessa.

– Jokaisella kylällä on omat ominaispiirteensä ja historiansa. Ridasjärvi on talonpoikaiskylä, Kytäjä syntyi kartanon ympärille ja Kaukas on saanut alkunsa teollisuusyhteisöstä. Palopuro ja Noppo edustavat puolestaan uudempia kyliä.

Nieminen uskookin vahvasti, että kylät ovat vaalimisen arvoisia.

– Vaikka valtaosa ihmisistä asuu taajamissa, eivät kylät ole kuolemassa pois. Maaseudulle on omat tulijansa.

Nieminen puhuu hymyillen konemiehistä ja hevosnaisista, jotka kaipaavat ympärilleen tilaa. Maaseudun rauha kiinnostaa myös lapsiperheitä.

– Lapsiperheiden muutto maalle edellyttää kyläkoulujen ja päivähoidon säilymistä.

Koulujen ja palveluiden säilyminen nouseekin useimmiten tärkeimpänä esille, kun puhutaan kylien kehittämisestä ja tulevaisuudesta. Myös tieasioihin liittyy paljon toiveita ja odotuksia kyläläisten suunnalta. Niemisen mukaan valtaosa teistä on ELY-keskuksen kontolla, joten niihin liittyviä päätöksiä kaupunki ei voi tehdä, mutta kaupunki voi toimia välittäjänä ELY-keskuksen suuntaan ja toimia osarahoittajana.

– Yksistään kaupunki ei voi kuitenkaan päätöksiä tehdä, esimerkiksi Kytäjälle toivottuun pyörätiehen tuskin tulee varoja ELY-keskukselta lähiaikoina.

Nieminen tuntee pienten kylien toiveet, sillä hän toimii Hyvinkään kyläasian neuvottelukunnan sihteerinä. Hyvinkään kyläasiain neuvottelukunta perustettiin vuonna 2011 kaupunginvaltuuston aloitteesta. Neuvottelukunnassa on mukana kaksi edustajaa seitsemästä eri kylästä sekä viisi kaupunginhallituksen nimeämää edustajaa. Neuvottelukunnan puheenjohtajana toimii kaupunginjohtaja. Neuvottelukunnalla on tärkeä tehtävä tuoda kyläläisten toiveita kaupungin päättäjien tietoisuuteen sekä välittää kyläläisille tietoa kaupungin suunnitelmista.

Kylien ääni kuuluu Niemisen mukaan Hyvinkäällä hyvin, mikä on todella hyvä asia.

– Kylien kehittäminen on yksi kaupungin kärkihankkeista. Kaupunki ja monimuotoiset kylät -hankkeen puitteissa valmistetaan syksyyn mennessä ”Kylien kehittämisen toimintasuunnitelma”. Tavoitteena on saada aikaan suunnitelma, joka sisältää konkreettisia kylien kehittämishankkeita, joihin kaupunki sitoutuu.

Työ toimintasuunnitelman tekemiseksi aloitetaan tiistaina 13.3. Hyvinkään kaupungintalolla.

– Hyvinkään kylien kehittämistilaisuuteen toivotaan mukaan mahdollisimman paljon eri kylien kyläläisiä kertomaan omia toiveitaan ja ideoitaan kylien kehittämiseksi. Nyt on mahdollista saada oma äänensä kuuluviin.

Tilaisuudessa kyläläiset voivat myös ehdottaa, mihin kaupungin kylien kehittämiseen tarkoittama 15 000 euron raha tullaan käyttämään.

– Kyseessä on osallistuvan budjetoinnin kokeilu. Jos kokeilu onnistuu, jatkaa kaupunki rahoitusta myös seuraavina vuosina.

Kylien kehittämis- tilaisuus

Hyvinkään kyläasiain neuvottelukunta järjestää Hyvinkään kaupungintalon aulassa Hyvinkään kylien kehittämistilaisuuden tiistaina 13.3. klo 18–20.

Paikalle toivotaan paljon Hyvinkään kylien asukkaita kertomaan omia toiveitaan siitä, kuinka kyliä tulisi kehittää. Tilaisuus alkaa klo 17.30 kahvitarjoilulla.

Lisää tietoa hankkeesta www.hyvinkaa.fi/asuinymparisto-ja-rakentaminen/asumisen-palvelut/asukasy....

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat