Paikalliset

"Kuivapäitä näkee jonkin verran hallin puolella" – uimalan hygienia puhuttaa

Riihimäen uimalassa pelisääntöjä löytyy, mutta niitä ei aina noudateta.

Marjatta Eurastolle säännöt ovat selvät, ensin suihkuun ja sitten uimapuku ja -lakki päähän. - Peseytymistilanne on melko hyvä.

Anette Kerkelä

RIIHIMÄKI | Maanantain lehdessä nimimerkki Uimari ihmetteli, miksi vesijuoksijoiden sallitaan mennä altaaseen meikattuina?

Kirjoituksessa nostettiin esille kuinka asiaan ei puututa ja kysyttiin, eikö suomalaiset ole sataprosenttisesti lukutaitoisia, kun pesutilojen seinässä olevaa tekstiä ei noudateta. Asian puinti jatkui tiistaina, kun entinen uimari kysyi suoraan, miksi sottapyttyjen tekemisiin ei puututa?

Riihimäen uimalasta kerrotaan, että jokaisella uimarilla tai vesijuoksijalla lähtökohtana on, että altaaseen tullaan suihkun kautta. Säännöt ovat kaikilla samat, eikä yksittäisiin tapauksiin aina voida puuttua. Uimavalvoja pitää kummallisena, jos etenkään aikuiset eivät ymmärrä peseytyä ennen altaaseen menoa.

– Emme voi ohjeistaa jokaista asiakasta erikseen menemään suihkuun. Käännytyksiä kuitenkin tapahtuu, mikäli havaitsemme vastaavaa. Säännöt ovat suosituksia, jos joku ei halua nousta altaasta huomauttaessa asiasta, ei tälle voi mitään, uimavalvoja kertoo.

Entinen uimari ihmetteli kirjoituksessaan myös sitä, miksi saippuat ovat poistettu saippuarasioista ja ovatko nuoret vieneet ne?

– Työntekijöistä leikataan ja saippuat on otettu pois säästösyistä, uimavalvoja osaa kertoa. Nuorten kepposia tämä ei siis ole.

Myös uimassa olevat vesijuoksijat ovat huolissaan joidenkin ihmisten huolimattomuudesta.

– Kuivapäitä näkee jonkin verran hallin puolella. On ikävää, kun asiasta mainitsee heille, otetaan tämä heti huonosti vastaan, nimettömänä pysyttelevä vesijuoksija kertoo.

Uimalan liikuntalaitosesimies Marko Perälän mukaan jyrkkä seinä asian suhteen ei tuota tulosta vaan täytyy keskittyä opastamiseen.

– Meillä kouluryhmiä opetetaan pienestä lähtien kuinka uimahallissa toimitaan. Kun hyvät tavat opitaan jo nuorena, taidetaan ne myös aikuisena, Perälä toteaa.

Riihimäellä veden laatua seurataan tarkkaan. Veden hygienia tarkastetaan kaksi kertaa päivässä, ja mikäli puutteita ilmenee, otetaan tiukemmat keinot käyttöön.

– Haluan kiittää uimalassa asioivia ihmisiä, meillä vesi on erittäin puhdasta, Perälä kiittelee asiakkaitaan.

Myös Hyvinkäällä tilanne on saanut huomiota.

– Juuri viime viikolla asiakas puuttui toisen asiakkaan hajusteellisiin pesuaineisiin, mistä selvittiin huomautuksella asiakkaan siirtyessä suihkuun yhteisymmärryksellä. On kaikkien hyväksi, kun otetaan toiset huomioon, uimavalvoja Timo Ohramaa kertoo.

Uimahallissa tilanne nähdään eri tavalla

Hygieniajupakkaa vaikeuttavat henkilökunnan ja asiakkaiden eriävät mielipiteet. Lähes jokainen tavoittelemistamme asiakkaista oli sitä mieltä, että altaassa törmää aivan liian usein ihmisiin, jotka eivät ole peseytyneet kunnolla ja meikit unohdetaan puhdistaa. Henkilökunta puolestaan ei näe tilanteessa vielä ongelmaa, ja julki tulleita mielipiteitä pidetään väliajoin tapahtuvana liioitteluna. Riihimäen uimahallissa pidetään lähes mahdottomana näin suuren väkijoukon puhtaudesta valvominen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Puhtauspalvelupäällikkö vastaa pölyhuiskasta valittaneelle: "Sveitsin uimalaa ei voi sulkea siivouksen ajaksi"24.11.2017 13.55
Uimashortsit eivät likaa vettä – lähialueiden uimaloissa käyttö on sallittua11.8.2017 09.00
Uimashortsimiehestä kohu – Riihimäki taipunee sallimiseen ensi kesänä maauimalassa26.1.2016 04.29

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat