Paikalliset

Daniil Kozlov aka. Susinukke Kosola: "Vietän elämääni jatkuvassa hämmennyksen tilassa"

"Ulkopuolisuuden kokeminen on opettanut minulle empatiaa ja ymmärrystä", sanoo lauantaina Hyvinkäällä esiintyvä runoilija Daniil Kozlov aka. Susinukke Kosola.

Sirpa Suominen

AAMUPOSTI | – Tunnen tosi suurta ulkopuolisuutta koko maailmaan, sanoo runoilija Daniil Kozlov,joka tunnetaan taiteilijanimellä Susinukke Kosola.

Pietarissa syntynyt Kozlov muutti pikkulapsena vanhempiensa mukana Turkuun, jossa asuu edelleen.

– Maahanmuuttajana minun ei annettu unohtaa, että olen ensisijaisesti ulkopuolinen, vieras.

Daniil Kozlov perusti vuonna 2013 Turkuun runouteen ja yhteiskunnalliseen kirjallisuuteen erikoistuneen kustantamon Koleran. Sen kirjailijailijoista Aura Nurmen runokirja Villieläimiä (Kolera, 2016) sai kunniamaininnan Helsingin Sanomien esikoiskilpailuissa 2016. Se nappasi myös samana vuonna Kalevi Jäntin palkinnon.

Kozlov sai nyt huomiota myös kustantajana. Se oli hämmentävää.

– Yhtäkkiä pääsin Kalevi Jäntin palkittavien joukkoon kustantajana, Kozlov muistelee ja vaikuttaa edelleen hämmentyneeltä.

Hän kertoo tuntevansa ulkopuolisuutta kaikissa järjestetyissä tilaisuuksissa, mutta pakottaa itsensä menemään ulkopuolisuuden tunteen läpi.

– Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän opin. Hämmentävät tilanteet pistän leikiksi, jos en ymmärrä tilanteita, mutta toki jos on arvokas tilaisuus, kunnioitan tilaisuutta, enkä käyttäydy epäkohteliaasti.

Kozlov ihmettelee elämän mysteeriä, tätä valtavaa systeemiä, jonka pieni osanen hän on. Hän kysyy mitä tämä kaikki on.

Oma paikka ja hyväksyntä löytyi lopulta punk-piireistä. Kirjoittamisen ansiosta Kozlov alkoi nähdä itsensä lempeämmin ja pehmeämmin, osana kokonaisuutta, eikä enää muserru maailman painon alle. Hän korostaa olevansa nyt hyvinvoiva.

– Ulkopuolisuuden kokeminen on opettanut minulle empatiaa ja ymmärrystä, lempeyttä kaikkea elävää kohtaan, niin vantaalaisia kokoomusnuoria kuin hylätyissä taloissa asuvia punkkareitakin kohtaan.

– Tai että on kohtaloita, joita en voi ymmärtää ja joihin en pysty samaistumaan, ja se on ok. Kaikkea pitää kuitenkin pyrkiä ymmärtämään, jotta asioihin voi vaikuttaa.

Susinukke Kosolan esikoinen, runokokoelma "tik." (Kolera, 2014) sai Teos-kustantamon perustaman, ensimmäisen Silja Hiidenheimon muistostipendin vuonna 2015.

Seuraava runokirja Avaruuskissojen leikkikalu (Sammakko, 2016) oli Ylen Tanssiva karhu –runouspalkintoehdokkaana 2016 ja samana vuonna se oli ehdolla Toisinkoinen-palkinnon saajaksi.

Avaruuskissojen leikkikalu oli myös Einari Vuorela –runopalkintofinalistina syksyllä 2017.

Sirpa Suominen

 

Juttu julkaistaan Aamupostissa Lukijan juttu -palstalla.

 

Kirjailijayhdistysten verkoston Talvipäivät Hyvinkäällä 9.-10.3.2018. Susinukke Kosola on mukana paneelikeskustelussa la klo 13.30. www.ukir.info.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat