Paikalliset

Syöpä vie hiukset, Mari loihtii peruukin – Hyvinkääläiskampaamo haluaa auttaa syöpäsairaita

Hyvinkääläiskampaamo perusti peruukkiliikkeen erityisesti syöpäsairaille.

Parturi-kampaaja Mari Tikkanen ja peruukkiliikekouluttaja Terhi Päivärinta ovat tyytyväisiä nykyperuukkien luonnolliseen ulkonäköön.

Ari Peltonen

AAMUPOSTI | Syöpäsairausdiagnoosin saaneen ajatukset eivät ensimmäisenä käy ulkonäköön, mutta ensishokin jälkeen etenkin naisille oma tukka ja ulkonäkö tulevat hyvänä kakkosena huolenaiheiksi. Muuttuneella ulkonäöllä on vaikutuksensa mielialaan, joten moni kääntyy peruukkipalvelujen puoleen. Hyvinkäältä ei tarvitse enää lähteä pääkaupunkiseudulle saakka, sillä hyvinkääläinen parturi-kampaamo Salon Marionett laajentaa toimintaansa erityisesti syöpäpotilaiden tarpeisiin vastaavaan peruukkimyyntiin.

- Toimittuani parisenkymmentä vuotta hiusalalla tahdoin laajentaa osaamistani. Tuttavan sairastumisen kautta joku vuosi sitten aloin pohtia peruukkiasiantuntemuksen hankkimista. Kampaajan työssä olen usein kuuntelijan roolissa ja halusin tätä kautta päästä myös konkreettisesti auttamaan, kampaamoyrittäjä Mari Tikkanen kertoo.

Peruukin hankinta on herkkä asia. Vaikeassa elämäntilanteessa oleva vakavasti sairastunut ihminen ei välttämättä halua, että ehkä kukaan tuttukaan saa tietää sairaudesta.

– On pelkoa, että joutuu hiuksettomana kulkemaan yleisillä paikoilla. Valtaosa toivoo peruukilta oman luonnollisen tukan kaltaisuutta niin väriltä kuin tyyliltäkin ja halutaan päästä kokeilemaan malleja vielä, kun omia hiuksia on jäljellä, peruukkiliikekouluttaja Terhi Päivärinta kertoo.

Tarjolla on joko keinokuidusta tai aidosta hiuksesta valmistettuja peruukkeja. Keinokuituinen on kevyempi ja kustannuksiltaan pienempi, mutta peruukkien kehityksen myötä hyvin aidonnäköinen. Aidoista hiuksista valmistettua peruukkia suositellaan useimmiten silloin, mikäli hiukset lähtevät pysyvästi.

– Keinokuituiset pitkähiuksiset mallit maksavat noin 350 euroa ja aitohiuksisista joutuu maksamaan 500-2000 euron hintahaarukassa. Liikkeeseeni tilattavat peruukit tulevat luotettavalta suomalaiset 40 vuotta alalla toimineelta maahantuojalta, joten toiminta on vakaalla ja eettisellä pohjalla, Tikkanen sanoo.

Peruukin perusteet

Kun peruukki myönnetään lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineeksi esimerkiksi ihosairaus- ja/tai syöpäpotilaalle, jolla on laaja-alaista hiusten lähtöä, voi sen hankintaan saada palvelusetelin tai maksusitoumuksen omasta sairaanhoitopiiristä.

Peruukkia tulee hoitaa oikein, jotta se säilyy hyvänä. Keinokuituperuukit eivät kestä korkeita lämpötiloja, joten saunaan niitä ei kannata ottaa. Sitä tulee pestä, harjata ja tuulettaa säännöllisesti. Peruukkiliikkeistä voi ostaa juuri peruukkien hoitoon tarkoitettuja tuotteita. Siellä sen voi myös huollattaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tietoa ja toimintaa syöpäpotilaille ja läheisille1.2.2018 07.05
"Täällä on aina iloisia ihmisiä" – syöpäpotilaiden toiminnasta saa tukea potilas ja omainen 8.3.2017 18.15
Syöpäpotilas kertoo, miten terveyspalvelut "toimivat" Hämeessä – yhteen lääkärireissuun paloi kuusi tuntia9.1.2017 13.12
Tonnin avustus yksin asuville naisille – "voisi käyttää esimerkiksi kampaajalla käymiseen"31.1.2018 18.34
50 vuotta kampaajana: "Olimme asiakkaiden kanssa yhtä perhettä"7.6.2017 20.10
Tukan saa vaaleaksi myös punasavella, sanoo riihimäkeläinen ekokampaaja19.1.2017 14.07

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat