Viikko

Jää hyvästi Helene kuvaa vahvaa naista – kuivakkaan ikäneidon maine oli väärä

Olisiko jo aika luopua vääristä mielikuvista?

Helene Schjerfbeck löysi Einar Reuterista innoittajan ja rakkauden kohteen, mutta miehen kihlaus nuoremman naisen kanssa järkytti Heleneä perin pohjin. Jää hyvästi Helene -näytelmässä taiteilija pohtii, olisiko hän voinut muuttaa kohtalonsa, jos olisi toiminut toisin. Helene Schjerfbeckin roolista vastaa Auli Hyyrynen.

Aarno O. Jalonen

Helene Schjerfbeckin taulut ovat tehneet aina suuren vaikutuksen Kulkuriteatterin ohjaaja, käsikirjoittaja Benita Kivistöön ja käsikirjoittaja, professori Anu Lahtiseen. Millainen mahtoi olla nainen noiden vahvojen siveltimenvetojen takana?

– Olen aina hämmästelyt sitä kuvaa, joka Helene Schjerfbeckistä on jälkipolville annettu, Kivistö ihmettelee.

Kivistö kertoo käyneensä aikoinaan keskusteluja Helenestä ja muistakin naistaiteilijoista taidehistorioitsija Pirjo Hämäläisen kanssa.

Hämäläinen harmitteli ja protestoi toistuvasti sitä, että siinä missä miestaiteilija kuvataan usein voimakkaana ja intohimoisena mestarina, nähdään naistaiteilija herkkänä ja ailahtelevaisena kaunosieluna.

Hänen harmikseen Helene oli saanut ”kuivakkaan ikäneidon” maineen.

– Olisiko jo aika luopua tällaisesta naiskuvasta? Kivistö kysyy.

Helene Schjerfbeck oli taiteilijana edelläkävijä ja on yksi arvostetuimmista suomalaisista taiteilijoista maailmalla. Jää hyvästi Helene on kunnianosoitus tätä naista kohtaan, kuvaus vahvasta naisesta, jolla oli pitkä elämänkokemus.

Kivistön mukaan Pirjo Hämäläinen valitettavasti menehtyi ennen kuin näytelmän käsikirjoitus saatiin kirjoitettua. – Nyt nähtävän esityksen käsikirjoituksen on tehnyt Anu Lahtinen ja sen innoittajina ovat toimineet sekä Pirjo Hämäläisen lyhyet kirjoitukset että hänen toimittamansa teos Taikavuorella. Muutoksen Vuodet 1902-1925 (WSOY 2001).

Näytelmä alkaa kirjeestä, jonka Helene Schjerfbeck saa metsänhoitaja Einar Reuterilta. Heidän suhdettaan on spekuloitu jälkikäteen paljon. Olivatko he vain ystäviä vai oliko kyseessä enemmän? Salskea kaksikymmentä vuotta Heleneä nuorempi mies varmasti kiinnitti esteettisesti kaunista ymmärtävän taiteilijan huomion.

– Ei Schjerfbeck mikään hölmö nainen ollut, vaan maanläheinen. Hän varmasti tiesi, ettei heidän suhteestaan tulisi mitään. Kolmekymppinen mies haluaa vaimon ja lapsia, eikä niitä Helene pystynyt hänelle tarjoamaan.

Tämä ei estänyt Helenen sydämen särkymistä, kun Einar kirjoitti hänelle menevänsä naimisiin.

– Vielä pahemmaksi asian varmasti teki se, että Einarin tuleva puoliso oli ruotsalainen tanssija. Helene oli ontuva vanheneva nainen. Helene on kirjoittanut huutaneensa kirjeen saatuaan kuin lapsi, jolta viedään rakas lelu.

Surullinen ja surkea tarina ei siitä huolimatta ole, vaan aistikas tarina, jossa älykäs ja kypsä nainen hekumoi muistoillaan.

Jää hyvästi Helene

Kulkuriteatterin Jää hyvästi Helene -näytelmä Hyvinkään taidemuseossa (Hämeenkatu 3 D) su 4.3. klo 15 (ensi-ilta), ke 7.3. klo 18 ja su 18.3. klo 17.

Esityksen on ohjannut ja dramatisoinut Benita Kivistö. Käsikirjoituksen on tehnyt Anu Lahtinen. Musiikin on säveltänyt Charlotta Kivistö.

Esitys kestää vajaan tunnin. Liput 15 euroa. Lippuja on jäljellä enää muutamia ja niitä voi ostaa Hyvinkään taidemuseon lipunmyynnistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat