Viikko

Sunil ja Sanju kiipesivät Mount Everestillä – nyt Sunil on ravintoloitsijana Hyvinkäällä

Sunil Bhandari ei pidä Suomen talvesta, mutta Suomen kesät ovat hänestä kivoja.

Base Camp -ravintolaa pitävän Sunil Bhandarin kädessä on vaimon nimi ja hääpäivä, joka oli nepalilaisen ajanlaskun mukaan 6.1.2072. Länsimaisen ajanlaskun mukaan se oli 19.4.2015.

Matti Anttila

Nepalin ja Kiinan Tiibetin rajalla sijaitseva Mount Everest on maailman korkein vuori (8 850 metriä). Sen nepalinkielinen nimi on Sagarmatha (Taivaan otsa).

Butwalin kaupungista kotoisin oleva aviopari Sunil Bhandari, 23 ja Sanju Sharma Bandari, 24, kiipesi vuoren Base Camp- leiriin vuonna 2015. Nousu oli rankka, sillä leiri on 5 380 metrin korkeudessa. Pakkasta siellä oli –10 - 15 astetta.

Sunil Bhandarin perhe oli muuttanut Suomeen jo ennen hänen Nepalissa tapahtunutta avioitumistaan eli vuonna 2008. Vuonna 2013 Sunil muutti Hyvinkäälle ja perusti Base Camp nimisen nepalilaisen ravintolan osoitteeseen Hämeenkatu 13-17.

– Isäni Shankar on ravintolassani tarjoilijana ja kokkina, mutta nyt hän on lomalla Nepalissa. Äitini Gayatri on työssä helsinkiläisessä vanhainkodissa. Veljeni Sandip on tarjoilijana nepalilaisessa ravintolassa Helsingissä.

Mies on tyytyväinen ravintolansa toimintaan. Hyvinkäällä olevan Base Campin lisäksi Sunil Bhandari omistaa Hämeenlinnaan vuonna 2016 perustamansa Siddhartha ravintolan, jonka hän on vuokrannut toiselle yrittäjälle.

– Meillä on Hyvinkään ravintolassamme jonkin verran vakioasiakkaita. Jotkut ovat käyneet Nepalissa. Pari heistä on ollut myös Himalajalla.

Sunil Bhandari luettelee ravintolansa ruokalistan herkkuja, joissa on esimerkiksi lampaan sisäfilettä, jättikatkarapua, kookoskermaa, pähkinöitä, vihanneksia, nuudeleita ja riisiä. Hänen oma suosikkinsa on Tiwari Kamal.

Siinä on vehnäkuoressa olevaa lampaan sisäfilettä, kanaa tai kasviksia, chilikastiketta ja bambunversoja.

Sunil on uskonnoltaan hindu kuten hänen koko perheensä. Nepalilaisiin perinteisiin kuuluu, että miehen ja naisen vanhemmat sopivat nuorten avioliitosta keskenään.

– Olen tyytyväinen vaimooni, joka tuli Hyvinkäälle helmikuussa 2016. Sanju opiskelee tällä hetkellä suomea Hämeenlinnassa. Lapsia meillä ei vielä ole. Käteeni on tatuoitu vaimoni nimi ja hääpäivä.

Suomalaiset ovat Sunilin ja hänen vaimonsa Sanjun mielestä ystävällisiä. Heillä molemmilla on suomalaisia kavereita.

– Talvesta minä en pidä, koska silloin on kylmää, mutta Suomen kesät ovat kivoja. En ole seurannut televisiosta talviolympialaisia.

– Nepalissa ei ole hiihtokeskuksia eikä luistinratoja. Täällä Suomessa olen opetellut hiihtämään ja luistelemaan. Aion opettaa lajeja myös vaimolleni.

Nepal

Nepalin demokraattinen liittotasavalta on aasialainen sisämaavaltio Kiinan ja Intian välissä. Maan pinta-ala on 147 181 neliökilometriä. Asukkaita siellä on 28,9 miljoonaa (2016).

Maa on puoliksi Himalajan vuoristossa ja puoliksi sen juurella. Nepalin alueella sijaitsee kahdeksan maailman kymmenestä korkeimmasta vuorenhuipusta. Kuuluisin niistä on maailman korkein vuori Mount Everest (8850 metriä).

Vuosina 1996 – 2006 Nepalissa käytiin sisällissotaa, jossa kuoli yli 13 000 ihmistä. Vastapuolina olivat maolaiset kommunistit ja Nepalin hallitus. Sisällissota päättyi kommunistien voittoon.

Nepalin talouden tärkeimpiä sektoreita ovat maa- ja metsätalous sekä kalastus. Edellämainitut työllistävät noin 2/3 väestöstä ja tuottavat noin 39 prosenttia bruttokansantulosta. Merkittäviä ovat myös turismi, kaivostoiminta ja teollisuus.

Lähde: Wikipedia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat