Ruoka

Poimi tästä resepti ja leivo virallinen Viro100-syntymäpäiväkakku viikonlopuksi!

Viime vuoden puolella Viron satavuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetyn kakkukisan voitti suomalaiseenkin makuun sopiva jäkälällä koristeltu lakka-juustokakku.

Lauri Laan

Tämä kondiittori Marju Männikin valmistama kakku oli kisassa sekä yleisön että tuomaristo suosikki. Kakkua tarjotaan lauantaina myös Viron presidentin Kersti Kaljulaidin itsenäisyyspäivän vastaanotolla Tartossa, Viron kansallismuseossa.

Estoria-hotelli käännätti kakkureseptin suomeksi, joten nyt kaikki innokkaat kotileipurit myös Suomessa voivat valmistaa herkullisen lakkakakun Viron itsenäisyyspäivän kunniaksi lauantaina ja jakaa makuelämyksen virolaisten kanssa.
 

EV100 -juhlakakku

Kakkupohja:
80 g tummaa suklaata
50 g voita
50 g maapähkinävoita tai hasselpähkinätahnaa
50 g digestive-keksin tai vohvelin muruja
50 g paahdettua ruisleipämurua
30 g sokeria

Lakkatäyte:
350 g lakkoja
100 g hillosokeria
30 g vettä
20 g Kristallkümmel-kuminalikööriä
5 liivatearkkia (10 g)

Kuorrutus:
8 g liivatetta (4 arkkia)
120 g maitoa
200 g valkoista suklaata pieninä paloina
50 g Kristallkümmel- kuminalikööriä
200 g 35% kermaa (kuohukermaa)
150 g raejuustoa

Karamellijäkälä:
jäkälää
100 g vettä
100 g sokeria
3 g sitrushappoa (valinnainen)

Koristeluun:
lakkoja
jäkälää
paahdettuja ruisleivän muruja

Valmistus:
Valmista ensin karamellisoitu jäkälä: keitä sokeria ja vettä kunnes seoksesta tulee siirappia. Lisää sitrushappoa, jos haluat hieman napakamman maun. Dippaa jäkälä siirappiin ja anna kuivua leivinpaperilla yön yli.

Valmista kakkupohja: sulata suklaa. Lisää voi, maapähkinävoi, keksinmurut, leivänmurut ja sokeri suklaan joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Painele seos kakkuvuokaan (läpimitta 20 cm) ja laita kylmään.

Lakkatäyte: upota liivatelehdet kylmään veteen 5 minuutiksi. Kuumenna lakat, hillosokeri ja vesi. Keitä 5-10 minuuttia. Sammuta levy, lisää kuivaksi puristellut liivatelehdet ja likööri. Kaada jäähtynyt lakkaseos kakkupohjalle. Laita kakku kylmään puoleksi tunniksi.

Täyte: upota liivatelehdet kylmään veteen. Lämmitä maito, lisää liivatelehdet ja anna niiden sulaa maitoon. Lisää seokseen valkoinen suklaa ja sekoita. Vatkaa kerma kiinteäksi ja sekoita se jäähtyneeseen suklaaseokseen. Lisää likööri ja kaada seos kakkuvuokaan. Pidä kakku kylmässä yön yli.

Koristele lakoilla, ruisleipärouheella ja karamellisoidulla jäkälällä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat