Puheenaihe

Kiistelty lottapatsas halutaan sijoittaa Helsinkiin – "Olisi hieno ele lotille"

Suomalaisten lottien kunniaksi halutaan nyt pystyttää patsas Helsinkiin. – Kuvassa lotta Mäkiluodon linnakkeella vuonna 1942.

SA-kuva

Forssan kaupunginhallituksen torppaama lottapatsashanke saattaa toteutua Helsingissä tai vaihtoehtoisesti Rovaniemellä. 

Nämä kaksi kaupunkia ovat ryhtyneet ajamaan kiistellyn patsaan sijoittamista alueelleen. Helsingissä hankkeen takana on valtuustoaloitteen tehnyt Otto Meri (kok.), johon patsastyöryhmä on ollut yhteydessä. Työryhmä myös kartoittaa Meren johdolla hankkeen toteutumismahdollisuuksia pääkaupungissa.

– Olisi hienoa, jos patsas saataisiin Helsinkiin. Tällä tavalla pääkaupunki voisi näyttää esimerkkiä ja osoittaa, lottien työtä todella kunnioitetaan, Meri summaa.

Suomalaisten lottien kunniaksi tarkoitetun patsaan pystyttäminen ei etene Forssan seudulla. Lounais-Hämeen Lottaperinneyhdistyksen ja Lions Club/Kuhan jäsenistä koostuva työryhmä on päättänyt yksimielisesti, ettei se aio kartoittaa patsaalle paikkaa Forssan seutukunnista.

– Kaupunginhallituksen päätös oli selkeä arvolinjaus. Lotta Svärd -aiheinen patsas ei ollut Forssaan tervetullut, joten katseet on käännettävä kohti muita kaupunkeja. Niissä arvostus toivottavasti on suurempaa, Lounais-Hämeen Lottaperinneyhdistyksen puheenjohtaja Lotta Saarenmaa sanoo.

Joulukuussa Forssan kaupunginhallitus päätti patsashankkeen valmistelun. Hankkeen kaatuessa kaupungin kieltävään päätökseen hankkeen tiimoilta konkreettista patsasta ei oltu tilattu. 

– Työryhmä pyysi luonnokset kolmelta taiteilijalta. Toiveena oli mahdollisimman esittävä teos, jotta se ajaa perinnetyön tarkoitusta. Kaupunginhallitus kielteinen päätös todella yllätti meidät. Onneksi hankkeen toteuttavaa taiteilijaa tai patsasta ei oltu ehditty valita, Saarenmaa summaa.

Sopisiko lottapatsas pystytettäväksi Helsinkiin?

Kyllä, ilman muuta Helsinkiin.
86% (301 ääntä)
Ei, joku muu paikkakunta olisi sopivampi.
9% (30 ääntä)
Lotat eivät tarvitse lainkaan omaa patsasta.
5% (19 ääntä)
Ääniä yhteensä: 350

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat