Paikalliset

Jättipalsami ja etanat yhä kiusana Riihimäellä

Vieraslajien torjunnassa päästy silti kaupungissa hyvin eteenpäin

Jättibalsamia on kitketty seudulla talkoovoimin. Kaupunki niitti viime kesänä kasvustoa Vahteristossa. Arkistokuva

Tarja Heikkonen

RIIHIMÄKI| Vieraslajit on saatu Riihimäellä melko hyvin hallintaan. Tämä todetaan muun muassa HAMMK:n Mikko Sparfin tekemässä opinnäyteteossa, joka on osa kaupungin kampanjaa vieraslajiongelman ratkaisemisessa.

Työhön liittyi kaupunkilaisille tehty kysely, johon saatiin yli 200 vastausta. Niistä suurin osa koski espanjasiruetanaa, joka myös tunnistetaan paremmin kuin haittakasvit. Suurin osa etanoista näyttää asettautuneen radan länsipuolelle, vaikka joitakin populaatioita on tavattu myös Räätykän- ja Korttionmäessä.

Siruetanoita vaikuttaisi olevan kuitenkin aiempaa vähemmän. Sparfin mukaan etenkin etanoista päästäisiin paremmin eroon, jos koko naapurusto olisi mukana niiden tuhoamisessa talkoohenkisesti muutaman kerran kesässä yhteisesti päätettyinä ajankohtina.

Kasveista esimerkiksi jättiputken torjunnassa on oltu ajoissa liikkeellä, ja monista paikoista se on saatu pois kokonaan. Joitakin hankalasti hävitettäviä paikkoja on eri puolilla kaupunkia. Jättiputkista saatiin 11 havaintoa.

Sen sijaan suurempi ongelma koskee nykyisin jättipalsamia, josta tehtiin 33 havaintoa. Kasvia tavataan laajasti eri puolilla kaupunkia, mutta pääalueena on Vantaanjoki. Joen varsilla jättipalsami voi välillisesti haitata jopa lohikantoja. Kasvin heikot juuret eivät sido maata, joka voi sortua joenpohjaan ja liettyessään peittää kutusorakot. Vahteristosta jättipalsamia on niitetty viime kesänä. Jättipalsamit erittävät maaperään allelopaattisia yhdisteitä, jotka haittaavat muitten

kasvien siementen itämistä ja taimien kasvua.

Kolmas nopeasti levinnyt kasvi on lupiini, joka peittää etenkin rautatien lähistön ja tienpenkat.

Riihimäellä jatketaan tulevana kesänä viime vuonna alkanutta vieraslajiprojektia, joka on yksi kaupungin ympäristönsuojelun pääteemoista.

Etanoita varten kaupunki on järjestänyt etanaroskiksia. Sparf näkee, että kaupunki voisi tukea haittakasvien torjuntaan innostuvia talkoolaisia vaikkapa työkaluin tai korjaamalla kasvijätteet pois.

Muitakin vieraslajeja havaittu

Villikaneja nähty mm. ratapihalla ja kirjaston lähellä. Kanin torjunta on paikallisten metsästysseurojen vastuulla.

Yksittäisiä havaintoja on myös supikoirasta ja minkistä, joka on nähty Käräjäkoskella.

Seurannassa jättipoimulehti, terttuselja, isotuomipihlaja ja vuorivaahtera ja kurtturuusu, joiden leviämistä tarkkaillaan.

Vieraslajit ovat haitallisia, kun ne aiheuttavat aggressiivisella leviämisellään tai muilla ominaisuuksillaan harmia luonnolle tai ihmiselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Taistelua haitallista jättipalsamia vastaan – Vieraslajien torjuntaa tehdään taas talkoilla useissa eri kaupungeissa.30.6.2017 12.35
Puutarhuri: Aloita vieraslajien torjunta ajoissa omalta pihalta – jättiputkea Hyvinkäälläkin5.4.2017 19.00
Kaupunkien kitkemistyö on kantanut hedelmää – vaarallisesta vieraslajista ei suuria kasvustoja 9.6.2016 06.05
Turha toivo: espanjansiruetana ei pakkasesta kuole – tekee oman pakkasnesteensä22.1.2016 09.02

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat