Paikalliset

Jytyn työmarkkina-asiamies: "Miljoonavoittoja samalla, kun työntekijät väsyvät" – Sosiaalipalvelualan sopimusneuvotteluissa on näkemyseroja

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusneuvotteluissa on suuria näkemyseroja.

Jytyn työmarkkina-asiamies Päivi Salinin mukaan neuvotteluosapuolten näkemyserot olivat liian suuret.

Toni Forssell

AAMUPOSTI  |   Sosiaalipalvelualan työntekijäpuolen ammattijärjestöt laajensivat tiistaina lakon uhkaansa, ja se koskee nyt yksityisen puolen varhaiskasvatuksen lisäksi myös isoja valtakunnallisia yrityksiä.

Ilmoitusten taustalla on työnantajaliiton kanssa kariutuneet työehtosopimusneuvottelut.

– Palkankorotuksen yksityiskohtien näkemyserot olivat niin suuret, että neuvotteluteitse emme voineet enää edetä, kertoo Julkis- ja yksityistoimialojen liitto Jytyn riihimäkeläinen työmarkkina-asiamies Päivi Salin.

Jyty vaatii yksityisen puolen palkkatason nostamista lähemmäksi kunta-alan tasoa.

– Esimerkiksi varhaiskasvatuksen parissa työskentelevien lähihoitajien palkoissa eroa on noin 200 euroa, Salin toteaa.

Sen lisäksi tavoitteena on parantaa niin sanottujen nollatuntisopimusten ehtoja niin, että tietyllä ajanjaksolla vakiintunut työaika muuttuisi vähimmäistyöajaksi. Työnantajapuolen tarjoamat muutosehdotukset eivät olleet Salinin mukaan riittäviä.

– Esityksessä oli kirjaus asian korjaamisesta, mutta se oli liian heikko poistaakseen ongelmaa, Salin sanoo.

Salinin mukaan heidän toimiensa kohteena ovat nimenomaan toimialan suuret yksityiset toimijat.

Hän kritisoi voimakkaasti esimerkiksi yksityisiä varhaiskasvatuksen toimijoita.

– Nämä suuret valtakunnalliset yritykset tuottavat miljoonavoittoja omistajilleen samalla, kun työntekijät väsyvät ja sitä kautta lasten turvallisuuskin on jo uhattuna, Salin sanoo.

Hän huomauttaa, että myös lapsiasiavaltuutettu on vedonnut varhaiskasvatuksen toimijoiden voitontavoittelun lopettamisen puolesta. Salin vertaa tilannetta perusopetukseen.

– Lapsiasiavaltuutettu on ehdottanut lakiin muutosta, joka kieltäisi voitontavoittelun. Tällainen on esimerkiksi perusopetuslaissa.

Työnantajia neuvotteluissa edustaa Hyvinvointialan liitto, jonka työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttärin mukaan neuvottelujen kariutuminen on valitettavaa.

– Työnantajaliitto on sitoutunut yleiseen linjaan, jonka puitteissa ratkaisun tulisi syntyä, aivan kuten on toimittu kaikkien muidenkin työehtosopimusten kohdalla, Mänttäri toteaa.

Yritysten voitontavoitteluun liittyen hän huomauttaa, että muutaman vuoden välein tehtyjen puolueettomien selvitysten mukaan vanhemmat ovat antaneet erityisen hyvät arvosanat nimenomaan yksityiselle varhaiskasvatukselle.

– Voiton tekemistä ei voi kieltää, mutta selvitysten valossa vanhemmat ja lapset ovat olleet tyytyväisiä palvelun laatuun, Mänttäri sanoo.

Mänttärin mukaan voitontavoittelun kieltämisellä saattaisi olla huonot vaikutukset, kun yksityisen puolen tarjoama vaihtoehto poistuisi. Hänen mukaansa alalla on keskimäärin vaikeaa tehdä isoa voittoa, sillä rahat yksityiselle puolelle tulevat pääosin kunnilta.

– Kunnat puolestaan kilpailuttavat yritykset, eikä keskimääräiset katteet sen myötä ole kovin suuria.

Mistä on kyse?

Työntekijäpuolen tavoitteena neuvotteluissa on ollut saavuttaa kunta-alan palkkatasoa yksityisellä sosiaalipalvelualalla. Lisäksi tavoitteena on ollut parantaa nollatuntisopimuksella työtä tekevien työsuhteen ehtoja niin, että kun työaika vakiintuu tietyllä ajanjaksolla, niin se muuttuisi vähimmäistyöajaksi.

Työnantajapuoli on puolestaan tiedottanut tulleensa vastaan monessa asiassa. Liiton mukaan ratkaisun tulee syntyä yleisen linjan puitteissa, kuten muillakin toimialoilla.

Jytyn lisäksi lakkovaroituksen ovat allekirjoittaneet Tehy, SuPer, Erto, JHL, Talentia, Pardia ja STHL.

Neuvotteluja jatketaan sovittelijan avustuksella vielä tämän viikon aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lakko leviämässä myös hoiva-alalle – näin se vaikuttaisi20.2.2018 14.36

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat