Paikalliset

Harvoin ja kohtuudella kaupungin laskuun – Hyvinkäällä ja Riihimäellä noudatetaan kahden kaadon linjaa

Forssassa haluttaisiin täyskieltoa kaupungin alkoholitarjoilulle. Hyvinkäällä ja Riihimäellä ollaan eri linjoilla.

JOHANNAERJONSALO

AAMUPOSTI  |  Hyvinkään ja Riihimäen kaupungeissa on alkoholitarjoilussa käytössä kahden kaadon systeemi. Ruokajuomana on tarjolla olutta tai viiniä, joskus harvoin kahvin kanssa konjakkia.

Käytäntö on tämä, mutta niin Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko kuin Hyvinkään kaupunginjohtaja Jyrki Mattila vakuuttavat, että alkoholia on tarjolla kaupungin laskuun erittäin harvoin.

– Vip-tilaisuuksia on ehkä viisi vuodessa, kaikkiaan alkoholitarjoilua on vuodessa kymmenisen kertaa, Mattila arvioi. Sulkolle riittävät yhden käden sormet, kun hän arvioi alkoholitarjoilua sisältävien tilaisuuksien määrää.

Hausjärven hallinto- ja talouspäällikköä Päivi Tähtistä naurattaa, kun kyselee kunnan alkoholitarjoilusta. Hausjärvellä se tarkoittaa lähinnä pikkujouluissa tarjottua kahta viinilasillista per juhlija. Lopen kunnan tarjoiluja vt. kunnanjohtaja Pekka Leppänen luonnehtii pieneksi vieraanvaraisuudeksi, kun paikalla on muitakin kuin loppilaisia.

Kaupungin alkoholitarjoilu on nostettu pöydälle Forssassa. Siellä on tehty valtuustoaloite, jonka mukaan alkoholitarjoilu kaupungin laskuun pitäisi lopettaa, samoin alkoholijuomien maksaminen kaupungin luottokortilla.

Sulkko ja Mattila eivät kannata ehdotonta ei-linjaa. Sulkon mukaan tiukassa linjassa saattaisi olla selitettävää kansainvälisille vieraille, jotka ovat tottuneet tiettyyn ruokajuomakulttuuriin.

Alkoholitarjoilun tiukentamista ei tarvita senkään takia, että kaupungin ”ilmaiset juomat” olisivat aiheuttaneet törttöilyjä. Sellaista ei esiinny.

Luottokorttejaan ei juuri vinguteta Hyvinkäällä ja Riihimäellä. Hausjärvellä siihen ei ole edes mahdollisuutta, sillä kenelläkään ei ole kunnan luottokorttia.

Hyvinkäällä kaupungin luottokortteja on noin kymmenellä, Riihimäellä yhdeksällä. Sulkko tarkistaa raporteista, että hän on 16 kuukauden aikana maksanut kaksi kertaa luottokortilla laskun, jossa on ollut mukana alkoholia.

– Toinen oli lokakuun seminaarimatka kaupunginhallituksen kanssa.

Lopen virkamiehistä luottokortti on tällä hetkellä elinvoimajohtajalla ja kirjastonjohtajalla.

Läpinäkyvää

Sami Sulkon tavoitteena on saada kaikki kaupungin toiminta mahdollisimman läpinäkyväksi. Tarkoituksena on luoda vielä vuoden loppuun mennessä maksuliikennejärjestelmä, jota kaupunkilaiset voivat netin kautta seurata.

Tosin nytkin Sulkko selvittää sihteerinsä Tarja Mannisen kanssa nopeasti, paljonko alkoholitarjoiluihin on kulutettu kaupungin rahaa viime vuonna. Yhteissumma on 1 900 euroa. Museoiden näyttelyiden avajaistarjoilujen lisäksi kaupungilla on ollut alkoholitarjoilua vihreiden puoluevaltuuskunnan kokoukselle sekä puheenjohtajapäivällisillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat