Paikalliset

30 vuotta sitten Hyvinkäällä hyljeksittiin naispappeja, mutta ei missejä – Rantasipin toimitusjohtaja vei Nina Björnströmin parketille

Riihimäen teatterin Kalle Aaltosen morsian veti hurjat määrät yleisöä. Kauko Miikkulainen oli 20 000:s katsoja.

Hyvinkään Hakalan nuorisotalon kakkujen myyjät pitäisi tuntea.

HYVINKÄÄN SANOMIEN ARKISTO

AAMUPOSTI | Evankelisluterilaisen kirkon siirtyminen naispappeuteen aiheutti säröjä Hyvinkään seurakunnassa kolmekymmentä vuotta sitten.

Pastori Seppo Karttunen ilmoitti, ettei hän aio osallistua jumalanpalvelukseen, jos maaliskuun alussa papiksi vihittävä lehtori Martta Anttonen johtaa palvelusta. Seurakunnan muut papit eivät olleet kieltäytyneet.

”En ymmärrä sitä, olen kuullut Karttusen sanovan, että kun laki on tehty, sen kanssa tulee elää. Uusi käänne on hämmästyttävä”, Anttonen kommentoi tietoa.

Naispappien määrä on kasvanut vuosikymmenten aikana siinä määrin, että nykyisin heitä on Suomessa jo lähes yhtä paljon kuin miespappeja.

Missejä ei Hyvinkäällä hyljeksitty. Rantasipi Sveitsissä järjestettiin oitis Miss Suomi kilpailun jälkeen missi-illalliset. Nuoret naiset saapuivat sinne heti televisiostudion suoran lähetyksen jälkeen.

Rantasipin toimitusjohtaja Kari Österlund vei tuoreen Miss Suomen Nina Björnströmin tanssilattialle orkesterin soittaessa Armia, kisojen tunnussävelmää.

Tavallinen ravintolarahvas oli innoissaan nähdessään missejä ilmielävinä parveilemassa baarin puolella.

Ekokemille oli palkattu myös innokkaita ympäristönsuojelijoita.

Ongelmajätelaitoksen pihaan kipattiin kontti, joka sisälsi ulkomailta hävitettäväksi tullutta syanidia. Välittömästi sen jälkeen fysikaalis-kemiallisen laitoksen neljä työntekijää marssi portista ulos. He kertoivat vastustavansa päivän lakolla myrkkyjen tuontia ulkomailta Suomeen.

Kauko Miikkulaista onnisti, sillä hän oli Riihimäen Teatterin laulunäytelmän Kalle Aaltosen morsiamen 20 000:s katsoja. Miikkulainen sai kukkakimpun ja kahden hengen vapaalipun teatteriin.

Kalle Aaltosta oli esitetty kolmen vuoden ajan, eikä loppua ollut näkyvissä, kertoi teatterin uusi taiteellinen johtaja Svante Korkiakoski.

Joskus kaikki päättyy. Tilaston mukaan laulunäytelmä keräsi vielä liki kaksituhatta lisäkatsojaa.

Hyvinkään sosiaalidemokraatit pitivät kuntakoulua tulevien kunnallisvaalien ehdokkaille.

Sopimusasiain sihteerin Maili Mustosen mukaan koulutuksen tarkoituksena oli, että sosiaalidemokraattien linja erottuu kokoomuksen linjasta. Sekoittumisen vaara lienee ollut ilmeinen, kun puolueet olivat yhdessä maan hallituksessa.

Politiikkaintoisista koulun penkillä tulevat mieleen seitsemän lukutaidotonta veljestä ankaran lukkarin koulussa: ”Te visapäiset sonnit…”

Riihimäki sai uuden liikuntaseuran, Riihimäen Retkeilijät. Perustavassa kokouksessa puheenjohtajaksi valittu Olavi Luhti kertoi, että rekisteröinnin jälkeen seura anoo Työväen Retkeilyliiton jäsenyyttä. Näin seuralaiset pääsevät liiton Lapin majoille viihtymään.

Riihimäkeläiset olivat aiemmin toimineet Hyvinkään vastaavassa yhdistyksessä.

Puheenjohtajan mukaan Riihimäen Retkeilijät harrastaa monipuolista liikuntaa, kuten kävelyä, hiihtoa, marjastusta ja sienestämistä.

SukeltajaEero Loitokari täytti 50 vuotta Hyvinkäällä. Urheilusukelluksen harrastus viisikymmentäluvun lopulla johti hänet kuudeksitoista vuodeksi ammattisukeltajaksi.

Loitokari työskenteli veden alla muun muassa siltatyömailla. Sukeltajat hitsasivat, porasivat reikiä kallioihin ja räjäyttivät niitä. Joskus myrskyt haittasivat työtä merellä.

Sen jälkeen hän aloitti vaimonsa Maija-Liisan kanssa sukelluspukujen valmistamisen. Vaimo neuloi ja mies hoiti leikkaamisen. Vuosittain valmistui noin sata pukua. Kilpailuvalttina oli mittatilaustyö.

Suomen lasimuseon varastot olivat täpötäynnä. Näyttelyrakenteita lojui pitkin käytäviä. Esinevarastossa oli vielä vähän tilaa, mutta muu varasto oli pullollaan kuljetuslaatikoita.

Vahtimestari Pertti Meriläinen valitteli sitä, ettei museon suunnittelija Tapio Wirkkala ollut ajatellut tarpeeksi talon sisätilojen käyttöä. Museorakennuksen ulkopuolelle ei erillisiä varastotiloja voinut rakentaa.

Nuoriso oli kiitettävästi ottanut omakseen Hakalan uuden nuorisotalon Hyvinkäällä. Neljän kuukauden aikana käyttökertoja oli ollut noin 19 000.

Toiminnasta vastaava Kaarina Patja toivoi, että myös yli 15-vuotiaat löytäisivät nuorisotalon. Heille piti keksiä enemmän mieleistään toimintaa.

Kuvien tunnistuksia (10.2.). Oululaistuneen muusikon Keijo Minervan tunsivat Eero Kummu ja Reijo Laine. Nuorkauppakamari valitsi hänen Vuoden hyvinkääläiseksi 1990.

Pianonvirittäjä Pekka Parikan tunnistivat Elsa Rouhiainen ja Maila Antikainen.

Hyvinkään ammattioppilaitoksen miehet olivat Kalevi Lavikainen, Olli Palmén ja Osmo Lassila. Puulaakiammuntojen pistoolimiehet olivat Arto ja Poju Vainio sekä Jorma Marjamäki.

Juttua varten selasin vuoden 1988 helmikuun alkupuolella ilmestyneitä Hyvinkään Sanomien ja Riihimäen Sanomien numeroita. Valokuvien tunnistuksia ja kuvia julkaistavaksi voi lähettää sähköpostilla osoitteella [email protected] tai soittaa numeroon 040 553 5153. Kuvia voi toimittaa myös Aamupostin konttoreihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat