Mielipide

Maahanmuuttovirasto vastaa Hyvinkään seurakunnan työntekijöille: "Kristinuskon aitouden selvittäminen on lakisääteinen velvollisuus"

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo / arkisto

Hyvinkään seurakunnan diakoniatyöntekijä Päivi Lammela ja kappalainen Virpi Koivisto kirjoittavat (Aamuposti 14.2.2018) turvapaikanhakijoiden kristinuskoon kääntymisestä ja toteavat, että on ”kohtuutonta, että ihmiset joutuvat kokemaan suomalaisen yhteiskunnan ja viranomaisten taholta epäilystä kääntymisensä aitoudesta”.

Maahanmuuttovirastolla on kuitenkin lainmukainen velvollisuus selvittää hakijan kristinuskon aitous.

Vuonna 2017, valtaosa hallinto-oikeuden palauttamista päätöksistä palautui Maahanmuuttovirastolle uuden selvityksen takia. Näissä yleisin uusi valitusvaiheessa esille tuotu peruste on juuri kristinuskoon kääntyminen.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on laatinut ohjeistuksen uskontoon perustuvasta suojeluntarpeesta. Kotimaasta lähdön jälkeinen kääntyminen on erityistilanne, jossa turvapaikanhakijalta odotetaan luotettavaa selvitystä siitä, että kääntyminen on aito eikä turvapaikkaperusteen saamiseksi toteutettu. UNHCR:n mukaan on usein hyödyllisintä selvittää hakijan motivaatiota kääntymiseen sekä mitä vaikutuksia kääntymisellä on ollut ihmisen elämään. Erityisesti on kiinnitettävä huomiota siihen, onko kääntyminen tullut turvapaikanhakijan kotimaan viranomaisten tietoon ja miten nämä suhtautuisivat kääntymiseen.

Korkein hallinto-oikeus linjasi keväällä 2017, että viranomaisten on selvitettävä hakijan kristinuskon uskottavuus. Kastetodistus tai vastaava seurakunnan papilta ei siis yksinään riitä todisteeksi.

Kääntymistä ei ole helppo selvittää. Maahanmuuttovirasto tekee yhteistyötä muun muassa eri seurakuntien kanssa. Keskustelukumppanina on ollut esimerkiksi Suomen Ekumeeninen Neuvosto.

Juha Similä

tulosalueen johtaja

Maahanmuuttovirasto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ammattiliiton ehdotus: Työperäinen maahanmuutto kontrolliin – mutta ei tällä tavoin25.10.2017 09.35
Presidenttiehdokkaat lähes yksimielisiä: terroriuhka ei ole syy rajoittaa maahanmuuttoa3.1.2018 06.45
Kansanedustaja haluaa katkaista turvapaikanhakijoiden valituskierteen – "Kääntyminen kristityksi ei uskottavaa"4.2.2018 21.20
Turvapaikanhakijoiden kääntyminen kristinuskoon herättää kysymyksiä Migri-pomossa – "Miksi pitää olla juristi muistuttamassa"12.8.2017 09.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Mielipide

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat