Paikalliset

"Nyt pääsen liikkumaan taas rappusissa!" – Riihimäellä ja Hyvinkäällä on ymmärretty heikkokuntoisten vanhusten liikuttamisen merkitys

Marja Lukkaroinen on iloinen kaupungin tarjoamasta liikunnasta, jonka turvin leikatulla polvella pystyy taas liikkumaan. Alkulämmittelyn jälkeen ryhmäläiset lähtivät Riihimäen uimalan kuntosalin laitteille.

Ari Peltonen

AAMUPOSTI| Riihimäen ponnistelut saada heikkokuntoiset vanhat ihmiset liikkumaan enemmän ovat tuoneet ykkössijan valtakunnallisessa Voimaa vanhuuteen -kampanjassa.

Ikäinstituutin hankkeessa on mukana 102 kuntaa.

– Riihimäki on toteuttanut lähes kaikki hankkeessa ehdotetut toimintatavat, sanoo kaupungin terveysliikunnanohjaaja Sari Pekkala.

Niihin kuuluvat muun muassa yli 75-vuotiaiden voimaharjoittelu kuntosalilla ja vesijumppa. Koko hankkeen päämäärä on saada vanhusväestön vähiten liikkuvat mukaan liikuntaan.

– Ihmisten löytäminen on ollut haasteellista. Osa on saatu terveyskeskuksen, osa koti- ja vanhuspalveluiden ja osa Kotokartanosäätiön kanssa tehdyn kuntotestin kautta, Pekkala kertoo.

Ehdotuksen voimaharjoittelusta moni otti iloisena vastaan, mutta Pekkala myöntää suostutteluakin hieman tarvitun.

– Joillekin jo pääsy uimalan mäelle, vaatteiden riisuminen ja pukeminen sekä vielä harjoittelu päälle oli kova ponnistus, mikä vain osoitti, että lisävoimat ovat tarpeen.

Mutta tulokset saivat monen ilmeen kirkastumaan.

– Yhdelle ryhmälle tehty testi osoitti, että kuormaa oli pystytty lisäämään ja sen myötä lihasvoima parantunut. Lisäksi moni kertoi olevansa virkeämpi ja jaksavansa paremmin.

IirisMetsäterä ja Marja Lukkaroinen ovat hyvin tyytyväisiä mukaan pääsystään.

– Ei ne lihakset makaamalla vahvistu! nauraa Metsäterä, jonka liikkuminen tyssäsi polvikipuihin. Onneksi leikkaus on tulossa.

Samaten voimaa polveensa on hakemassa Lukkaroinen, jolla leikkaus on jo takana.

– Tästä on ollut apua: nyt pääsen kulkemaan rappusissa.

Metsäterä tähdentää ryhmässä liikunnan olevan mukavampaa – yksin ei tulisi lähdettyä.

– Ja kuntosalin jälkeen mennään vielä vesijumppaan, joka on ihan parasta! hän kertoo.

Kaiken kruunaa saunan lämpö. Liikunnan palkaksi mielikin on iloinen.

Pekkala muistuttaa, että voima pitää ihmisen liikkeellä, minkä avulla jaksaa puuhata kotona, nousta tuolilta ja rappusia. Olon kohentuminen on iso juttu ennen kaikkea ihmiselle itselleen, mutta hyväkuntoiset vanhukset merkitsevät myös säästöä terveydenhuollon menoissa.

Pekkala arvioi, että Riihimäen menestymisen taustalla on jo valmiiksi hyvin toimiva yhteistyö vanhusten parissa toimivien tahojen kanssa.

– Suuri kunnia tästä kuuluu yhdistyksille. Tässä ei oltaisi ilman heidän osuuttaan.

Voimaa vanhuuteen

102 kärkikunnan joukossa myös Hyvinkää, Hausjärvi ja Nurmijärvi.

Vuonna 2018 Voimaa vanhuuteen -työtä vauhditetaan ja syvennetään maakunnallisilla oppimisverkostoilla.

96 % kärkikunnista (n=54) on ehtinyt ottaa käyttöön ainakin yhden hyvän 75+ terveysliikuntakäytännön.

Suosituimmat käytännöt: Vie Vanhus ulos -kampanja (61 % kunnista), toimiva poikkisektorinen yhteistyöryhmä (43 %), iäkkäiden tehoharjoittelu kuntosalilla ja jatkoryhmiin ohjaaminen (43 %).

Muita työtapoja ovat mm. matalan kynnyksen liikuntaneuvonta, liikkumiskyvyn testaus, yhdistysten vetämä liikunta, erilaiset ulkoilun mallit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Heinonen huolissaan lasten vähäisestä liikkumisesta:"Miksi koulujen läheltä parhaat liikuntapaikat varataan henkilökunnan parkkipaikoille?"6.2.2018 13.06
Vesijumpat ja joogaryhmät täyttyvät ensimmäisinä – liikuntaan panostaminen näkyy alueen kuntien henkilöstöeduissa 9.1.2018 21.00
Tuolijumppaa, Runebergia ja hyviä neuvoja arkeen Virsusta helmikuussa26.1.2018 10.07
Onnensillassa on mistä valita – yhteislaulua, joogaa, tuolijumppaa...27.9.2016 08.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat