Paikalliset

Nuorten traktoriautouudistusta suunnitellaan ensi vuodelle – Timo Heinonen: "Mopoautoa turvallisempi kulkuväline"

Timo Heinosen mielestä liikenne- ja viestintäministeriön kaavailemat nopeusrajoitteiset autot olisivat nuorille turvallisempia.

Jarkko Liukkonen huoltaa autoa Hyvinkäällä Muottikadun huollossa. Hänen mielestä valmisteltava uudistus tekisi nuorten autoista kestävämpiä, mutta toisaalta raskaampi auto ei pysähdy niin helposti kuin mopoauto.

Toni Forssell

AAMUPOSTI  |  Liikenne- ja viestintäministeriö suunnittelee nuorille suunnattujen niin sanottujen traktoriautojen, eli nopeusrajoitettujen henkilöautojen, käyttöönottoa ensi vuoden alkupuolelle.

Pitkään kyseisen uudistuksen kanssa töitä tehneen kansanedustaja Timo Heinosen mielestä sen läpimeno olisi "enemmän kuin tervetullutta".

– Kauan tuntui, että pää osuu vain tuulilasiin koko ajan. Lopulta liikenneministeri Anne Berner tarttui esitykseen ja nyt näyttää että homma etenee maaliin, Heinonen toteaa.

Heinosen mukaan sopiva nopeusrajoitus autoille olisi 60-65 km/h.

Hän uskoo, että ainakin aluksi autoihin tulisi kiinteät, merkkihuoltoasenteiset rajoittimet. Ne olisi mahdollista asentaa lukitussineteillä kaasun johtosarjoihin.

– Toivon että harkitaan myös tietynlaista smartkey-mallia missä avain hoitaa rajoituksen. Tämä kahdenavaimen malli mahdollistaisi hyvän kakkosautomallin myös perheisiin, Heinonen sanoo.

Ainakaan tietyiltä osin Heinonen ei näe uudistuksessa riskejä.

– En näe mitään riskejä, kun siis puhutaan siitä, että samalla rahalla saisi nuorille mopoautoa turvallisemman kulkuvälineen.

Esimerkiksi Ruotsissa traktoriautoja on ollut käytössä jo 1930-luvulta saakka. Siellä traktoriautoksi muutettavaan autoon pitää kuitenkin tehdä muitakin muutoksia, kuin pelkkä maksiminopeuden rajoittaminen. Esimerkiksi istumapaikkoja saa kuskin lisäksi olla vain yhdelle.

Heinosen mukaan vielä ei ole tiedossa, miten Suomessa tämän suhteen tultaisiin toimimaan.

– Ei vielä ole tarkkaan päätetty, mutta joitain muutoksia ja vaatimuksia varmasti tulee.

Ei vielä tiedusteluita

Suunnitelmat eivät vielä toistaiseksi ole vaikuttaneet ajoneuvojen parissa liiketoimintaa harjoittavien keskuudessa.

Sekä autokauppiaat, -korjaamot että -maahantuojat odottavat mahdollista uudistusta mielenkiinnolla, mutta mitään valmisteluita sen suhteen ei ole vielä tehty.

Käytettyjen autojen kauppaan keskittyvän Kamuxin maajohtaja Jussi Mäkisen mukaan valmisteilla oleva uudistus on tervetullut.

Käytetyistä autoista ei ole kuitenkaan tullut traktoriautoihin liittyviä tiedusteluita.

– Uskon, että kiinnostus asiaan lisääntyy vasta sitten, kun lain voimaan astuminen lähestyy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat