Paikalliset

Taidetta turvapaikanhausta - Hyvinkäällä ankeissa oloissa asunut sai turvapaikan ja näyttelijäntöitä

Irakista paennut Harith Raad Salih esiintyy Toinen koti- näytelmässä. Harith koki Hyvinkään Tervamäen vastaanottokeskuksen arjen. Paikka suljettiin syksyllä 2016, ja asukkaat siirettiin Hämeenlinnaan.

Tuomo Manninen

AAMUPOSTI  |  Suomeen saapui vuonna 2015 yli 32 000 turvapaikanhakijaa, joista eniten Irakista. Heidän joukossaan oli useampia satoja eri alojen taiteilijoita. Kansallisteatterin näytelmässä "Toinen koti" yhden neljästä pääroolista esittää Harith Raad Salih, joka tuli Suomeen aluksi Hyvinkään vastaanottokeskukseen.

Harith kertoo näytelmässä paikan ankeudesta, paikka oli entinen sikatalouskoeasema. Sen sijaan vieressä oli hieno koirakylpylä.

Aamupostille Harith kertoo tulleensa Hyvinkäälle marraskuussa 2015 veljensä kanssa.

– Olin siellä 5-6 kuukautta, ennen muuttoa Hämeenlinnaan. Se oli kuin helvettiä. Bussipysäkille oli matkaa 3 kilometriä, 7 kilometriä oli käveltävä lähimpään kauppaan.

Tiloissa asuttiin ahtaasti.

– Jouduin huoneeseen, jossa oli 10 miestä. Ei ollut yksityisyyttä. Kun ilma oli huono, oli jopa vaikea hengittää. Ikkunaa oli siksi avattava yölläkin, vaikka oli pakkasta.

Ruoka ei ollut hyvää.

–Kun saimme rahaa, ostimme ruokaa ja teimme sitä itse.

Henkilökunnan asenne oli usein asukkaita kohtaan vihainen. Lukuisiin kysymyksiin sai vain vihaisia vastauksia. Englanninkielen taitoisena Harith joutui tulkiksi jatkuvasti. Jopa yöllä herätettiin tulkkaamaan.

Harith on nykyisin ex-pakolainen. Hän on saanut turvapaikan, ja meni viime vuonna naimisiin suomenruotsalaisen naisen kanssa.

Pariskunta asuu nykyisin Helsingissä.

Harith työskenteli aiemmin televisiossa dokumentaristina Irakissa ja Syyriassa sekä teki vapaaehtoistyötä kansainvälisesti.

– Menetin työni, ja paras ystäväni kuoli autopommiin. Se oli myös tarkoitettu minulle.

Teatterityön lisäksi hän on ollut projektitöissä ja näyttelee sivuroolissa elokuvassa Viulisti.

Paperittomien tilanteesta Harith toteaa, että viranomaisten pitäisi ratkaista pulma Migrin kanssa.

– Osa tapetaan, jos he palaavat Irakiin, jotkut voivat jotenkin selviytyä. Mutta jos Isis on vienyt omaiset, mihin he voivat palata?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat