Viikko

Hyvinkääläinen Ilmo Häkkinen pitää hajurakoa nykyiskelmään ja Suomi-poppiin

Ilmo Häkkinen ja Samuli Parosen seura ovat tehneet yhteistyötä vajaan 30 vuoden ajan.

Hyvinkääläismuusikko Ilmo Häkkinen esiintyy sunnuntaina 18.2. Riihimäen Vihreällä Talolla. Ohjelmassa on Samuli Parosen seuran kirjoittajien sanoittamia lauluja, runoja sekä aforismeja.

Mia Lagström

Hyvinkääläinen Ilmo Häkkinen on toimelias lauluntekijä. 50 vuoden aikana hän on ehtinyt säveltää toistatuhatta laulua. Aktiivisessa ”soitossa” niistä on viitisensataa.

Tunnetuin Häkkisen sävellyksistä on Lähtevien laivojen satama. Kappale on julkaistu muun muassa Toivelaulukirjassa sekä peruskoulujen laulukirjoissa. Sitä lauletaan myös karaokessa. Häkkisen lauluja on myös levytetty.

– Keskeisin tuotantoni alkaa jo olla äänitteillä. Viimeisin levytys Joen kehtolaulu valmistui helmikuun alussa, Häkkinen kertoo.

Missä näin mittavan tuotannon mies on mahtanut piileskellä kaikki nämä vuodet? Hymyillen Häkkinen kertoo pitävänsä tällä hetkellä lähinnä kutsukonsertteja.

– Tiedot niistä leviävät ystävien ja vakikuulijoiden välityksellä. Siitä huolimatta väkeä on keikoilla riittänyt.

Häkkinen on tehnyt yhteistyötä useiden muusikoiden ja kokoonpanojen kanssa.

Vakituisia kokoonpanoja ovat olleet 1970-luvulla Bardit, myöhemmin Ruokopilli, Varjoleikki ja Empatica, jonka synnystä tulee tänä keväänä kuluneeksi 20 vuotta. Hän esiintyy paljon myös soolona.

– Olen ollut koko ikäni trubaduuri, laulaja-lauluntekijä ja laulelmaperinteen jatkaja.

Tyylillisesti Häkkinen tekee hyvin monenlaista musiikkia. Eniten vaikutteita on kansanmusiikista ja maailman musiikista.

– Kappaleissani on jazz- ja etnosävyjä. Pidän tietoisesti mahdollisimman suurta hajurakoa nykyiskelmän ja Suomi-popin suuntaan, varsinkin niiden kliseisiin ja sanoituksiin. Olen kirjallinen ja runoon vahvasti ankkuroitunut trubaduuri. Hyvistä sanoituksista syntyy hyvää musiikkia, huonoista sanoituksista huonoa.

Omien sanoitusten lisäksi Häkkinen on säveltänyt paljon musiikkia klassikkorunoista, muun muassa Oiva Paloheimon ja Aale Tynnin runojen pohjalta. Hän säveltää myös pöytälaatikkokirjoittajille. Tulevan konserttinsa hän järjestää yhteistyössä Samuli Parosen seuran kanssa.

– Yhteistyömme sai alkunsa jo 1990-luvulla. Olen esittänyt ja levyttänyt heidän runojensa pohjalta tehtyjä kappaleita aktiivisesti 1990- ja 2000-luvuilla.

Runoissa on miehen mukaan hienoa se, että niissä on läsnä koko elämän kirjo.

– Hyvässä laululyriikassa ei ole turhia täytesanoja. Hyvä sanoitus pysyy myös tarinassaan, eikä lähde rönsyilemään. Laulun sanat voivat olla hyvin yksinkertaiset, kun niissä on vain se jokin juttu.

Kevättä odotellessa

Kevättä odotellessa -konsertti Riihimäen Vihreällä Talolla (Pohjoinen Asemakatu 1) sunnuntaina 18.2. klo 14.

Muusikko Ilmo Häkkisen ja Samuli Parosen seuran järjestämässä konsertissa esitetään Häkkisen ja Samuli Parosen seuran jäsenten sanoittamia lauluja, jotka löytyvät Häkkisen tuoreelta äänitteeltä Joen kehtolaulu.

Samuli Parosen seuran kirjoittajat lukevat tilaisuudessa myös runojaan ja aforismejaan.

Vapaaehtoinen kahvimaksu. Tilaisuudessa on myynnissä myös Samuli Parosen seuran julkaisuja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat