Mielipide

Hyvinkään seurakunnan työntekijät kysyvät: "Kenen usko kelpaa?" – "Kokemuksemme mukaan kristinuskoon kääntyneet turvapaikanhakijat ottavat uskonsa todella vakavasti"

Kuvituskuva.

Aada Vilkman

Julkisuudessa on viime viikkoina ollut keskustelua turvapaikanhakijoiden kääntymisestä kristinuskoon ja sen käyttämisestä valituksen tai uuden turvapaikkahakemuksen perusteena. Monissa lausunnoissa on epäilty suoraan tai vihjailtu näiden kääntymisten aitoudesta.

Evankelisluterilaisen kirkon työntekijät eri puolilla Suomea ovat kohdanneet ja auttaneet turvapaikanhakijoita monissa eri yhteyksissä. Monet turvapaikanhakijat ovat halunneet saada opetusta kristinuskosta ja sitä on pyydettäessä tietysti annettu.

Moni kertoo pettyneensä omaan uskontoonsa jo kotimaassaan, mutta siellä heillä ei ole ollut mahdollisuutta kuulla kristinuskosta.

Toisten kiinnostus kristinuskoon taas on syttynyt täällä Suomessa. Osa kertoo kiinnostuksensa heränneen koska kristityt ihmiset ovat auttaneet heitä ja osoittaneet rakkautta ja huolenpitoa. Se on saanut kyselemään, että mikä on tämä uskonto joka saa ihmiset kohtelemaan heitä näin. Joku on saanut suomalaiselta Raamatun omalla kielellään, ja sen lukeminen on alkanut muuttaa heitä. Kertomuksia on monenlaisia.

Myös Hyvinkään seurakunnan työntekijät ovat pitäneet rippikouluja ja kastaneet turvapaikanhakijoita, sekä tukeneet seurakuntaamme kääntymisen jälkeen mukaan tulleita.

Ketään ei kasteta muutaman keskustelun perusteella, vaan sitä edeltää aina useamman kuukauden opetus ja seurakunnan toimintaan osallistuminen.

Seurakunnan työntekijöiltä on myös pyydetty lausuntoja maahanmuuttovirastolle kristityiksi kääntyneiden oman kertomuksen tueksi. Näitä lausuntoja ei koskaan anneta kevein perustein vaan tunnemme suurta vastuuta niitä kirjoittaessamme.

Kokemuksemme mukaan nämä ihmiset ottavat uskonsa todella vakavasti, osallistuvat aktiivisesti toimintaan ja haluavat oppia lisää. Se on ollut myös meille hyvin puhuttelevaa ja koskettavaa.

Julkisuudessa on myös ihmetelty sitä, miksi kristinuskoon kääntyminen on esitetty perusteluna vasta ensimmäisen kielteisen päätöksen jälkeen ja annettu ymmärtää tämän heikentävän kääntymyksen uskottavuutta.

Mielestämme tässä ei ole mitään epäilyttävää, sillä oman uskon hylkääminen ja uuden omaksuminen on usein pitkä prosessi.

Turvapaikkahaastattelun ja siitä saatavan päätöksen välinen aika on pitkä, ihmiset ehtivät sinä aikana miettiä asioita ja on luonnollista että kääntyminen ei ole tapahtunut vielä ennen ensimmäistä haastattelua vaan sen jälkeen. Siksi tämä asia tulee esille vasta valitusvaiheessa.

Turvapaikanhakijoilla on lisäksi hyvin tiedossa se, että myös kristityt saavat kielteisiä päätöksiä ja heitä käännytetään takaisin. Erityisen vaikea tämä prosessi on muslimeille siksi, että kääntymisen, tai usein jo sen epäilyn, seurauksena moni saa kokea häirintää, jopa vainoa toisten muslimien taholta. Häirintää tapahtuu täällä Suomessa esimerkiksi vastaanottokeskuksissa, kouluissa jne. mutta myös kun tieto kulkeutuu kotimaahan perheelle ja ystäville siellä.

Tunnemme monia ihmisiä, jotka ovat joutuneet oman perheen hylkäämäksi kristinuskoon kääntymisen vuoksi ja ovat saaneet uhkauksia. Paluu kotimaahan asettaisi heidät varmaan väkivallan tai jopa kuoleman vaaraan.

Tästä kertoo myös tuore Mari Turusen kirja "Kääntyneet – ex-muslimien painostus Suomessa". Näiden kertomusten vuoksi on vaikea uskoa kenenkään ryhtyvän tähän vain turvapaikan saadakseen, ilman vilpitöntä ja aitoa halua.

Siksi tuntuu hyvin kohtuuttomalta, että nämä ihmiset joutuvat tämän painostuksen lisäksi kokemaan vielä suomalaisen yhteiskunnan ja viranomaisten taholta epäilystä kääntymisensä aitoudesta.

Päivi Lammela

diakoniatyöntekijä

Virpi Koivisto

kappalainen

Hyvinkään seurakunta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Raportti paljastaa: Yli 26 000 Suomeen tulleen turvapaikanhakijan henkilöllisyys oli pimennossa9.2.2018 20.07
Kansanedustaja haluaa katkaista turvapaikanhakijoiden valituskierteen – "Kääntyminen kristityksi ei uskottavaa"4.2.2018 21.20
Turvapaikanhakijat kääntyvät Suomessa joukoittain kristityiksi – Mediat: Rippikoulu vetää väkeä Helsingissä9.10.2017 08.47

Etusivulla nyt

Uusimmat: Mielipide

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat