Paikalliset

Nostalginen rattikelkka elää ja voi hyvin: "Suomessa myynti on noin 20 000 kappaletta vuodessa" – Katso myös kartalta laskiaisen pulkkamäet!

Mäenlaskun klassikkovälineet ovat pysyneet vuosia lähes muuttumattomina. Aamupostin alueella on laskiaisena monta paikkaa, jossa niillä pääsee laskemaan.

Hyvinkääläinen Viljami Haanpää ohjasi uudemman sukupolven Stiga Snowracer -rattikelkkaa Sveitsin hiihtokeskuksen pulkkamäessä.

Toni Forssell

AAMUPOSTI  |  Laskiainen ja lumiset maisemat ovat yhdistelmä, joka houkuttelee pulkkamäkeen koko perheen.

Trendit tulevat ja menevät, mutta mäenlaskussa monet luottavat edelleen vanhoihin klassikoihin, kuten rattikelkkaan tai ahkiopulkkaan.

Ruotsalaisen Stiga Sportsin valmistama rattikelkka, viralliselta nimeltään Snowracer, saapui kotimaassaan kauppojen valikoimiin ensimmäistä kertaa jo vuonna 1965.

Markkinoilta löytyi muitakin rattikelkkoja, mutta toisin kuin Stigan versiossa, ainakin useimmissa niistä suksien tilalla olivat potkukelkkaa muistuttavat jalakset.

Suomeen nyt jo legendaariseksi muodostunut Stiga-rattikelkka saapui 1970-luvun alkupuolella.

Stiga Sports Ab Oy:n Suomen myynti- ja markkinointipäällikkö Danny Vane-Tempestin mukaan vuonna 2018 rattikelkka elää ja voi tänä päivänä hyvin.

– Kelkka on vuosien varrella kehittynyt ja myynti on edelleen hyvää, hän sanoo.

Eskilstunassa, Ruotsissa pääkonttoriaan pitävä Stiga Sports tunnetaan rattikelkkojen lisäksi muun muassa pöytäpeleistään. Se on jo vuosien ajan ollut eri yritys kuin puutarhatuotteita valmistava Stiga, joka on nykyisin osa italialaista GGP Group -yritystä.

Rattikelkkoja Stiga Sportsilta lähtee maailmalle vuosittain noin 180 000 kappaletta.

Muoviosat valmistetaan yhä Ruotsissa, putkirunko puolestaan Stiga Sportsin tehtaalla Liettuassa. Myyntimäärät ovat vuodesta toiseen hyvin tasaisia.

– Suomessa Stiga-rattikelkkoja myydään vuosittain noin 20 000 kappaletta, mutta parhaimpina vuosina niitä on myyty yli 30 000, Vane-Tempest kertoo.

Muotoilussa osuttiin kerralla kultasuoneen, sillä alkuperäinen malli ei ole viiden vuosikymmenen aikana juurikaan muuttunut. Rattikelkan putkirunko on edelleen täysin sama kuin alkuaikoina.

Alkuaikoina rattikelkan sukset olivat ohuemmat, sekä jalkajarrujen tilalla oli käsijarru. Myös penkki oli aluksi erilainen; muovin sijaan se oli valmistettu vanerista ja siinä oli pehmuste.

Vane-Tempestin mukaan suksia levennettiin paremman ohjattavuuden aikaansaamiseksi ja jalkajarruihin päädyttiin luultavimmin turvallisuussyistä.

– Vanhoja rattikelkkoja kysellään kuitenkin yhä tasaisin väliajoin, hän kertoo.

Seitsemisen vuotta sitten perinteisen rattikelkan rinnalle lanseerattiin myös uudempi malli. Se on modernisoitu versio vanhasta klassikosta.

Muutokset ovat melko pieniä, mutta niillä on kuitenkin selkeä tarkoitus.

– Kelkan suksien molemmat päät ovat käyristettyjä, joka mahdollistaa laskemisen sekä etu- että takaperin. Sen lisäksi etusuksi on modernien laskettelusuksien mukaisesti muotoiltu, Vane-Tempest sanoo.

Rattikelkan muoviosat löytyvät myös monissa eri väreissä, ja ne saattavat vaihdella vuosittain.

Uudemmasta mallista on myös paremmin temppujen tekemiseen soveltuva versio, jossa ohjauspyörä on korvattu polkupyörän ohjaustangolla.

– Siinä on myös vahvistettu runko ja se soveltuu paremmin hyppimiseen ja temppujen tekemiseen. Sillä on selkeästi oma kohderyhmänsä, Vane-Tempest valaisee.

Rattikelkan tulevaisuudesta Vane-Tempest on melko vaitonainen. Hänen mukaansa kelkka tulee varmasti vielä kehittymään, ja töitä sen eteen tehdäänkin koko ajan.

Myös pari vuotta sitten poistuneiden led-valojen ja penkinlämmittimien paluusta on ollut puhetta. Uusiakin lanseerauksia voidaan hänen mukaansa odottaa lähivuosina.

– Ei ehkä vielä ensi vuonna, mutta mahdollisesti jo seuraavana, hän paljastaa.

Toinen kestosuosikki mäenlaskussa on perinteinen ahkiopulkka. Niitä löytyy varmasti miltei jokaisesta suomalaisesta perheestä.

Orthex on valmistanut omaa ahkiopulkkaansa vuodesta 1966 lähtien.

– Se on edelleen joka vuosi myydyin pulkkamallimme ja sen suosio johtuu varmasti osin perinteistä. Lapselle hankitaan samanlainen pulkka, jolla jo vanhemmat laskivat lapsuudessaan mäkeä, kertoo Orthexin valikoimajohtaja Hanna Karojärvi.

Hän arvioi, että vuosien aikana ahkiopulkkaa on tehty Orthexin Lohjan tehtaalla parin miljoonaa kappaletta.

Stiga Sportsin tapaan myös Orthex on tuonut klassikkonsa rinnalle muitakin pulkkamalleja. Mallit eivät ole vuosien aikana juurikaan muuttuneet.

– Esimerkiksi ahkiopulkan malli on säilynyt käytännössä samana läpi vuosikymmenten, Karojärvi sanoo.

Vaikka pulkat ovatkin pysyneet muuten lähes muuttumattomina, vaihtuu niiden värivalikoima säännöllisesti.

Suosiossa olivat pitkään perinteiset sininen ja punainen, mutta viime vuosina valikoima on monipuolistunut.

– Tämän talven kausivärejä Orthexilla ovat räväkät pinkki ja lime.

Karojärvi antaa myös hyvän vinkin oman pulkkansa tuunaamisesta kiinnostuneille.

Pienellä vaivalla pulkasta saadaan nimittäin yksilöllisempi, ja sen lisäksi vältytään paremmin mahdollisilta kolareilta.

– Pulkkien tuunaaminen heijastintarroilla auttaa erottamaan oman ja kaverin pulkan, lisäksi se lisää turvallisuutta liikenteessä, Karojärvi vinkkaa.

Laskiaistapahtumia

Ainakin seuraavissa paikoissa on laskiaissunnuntaina 11.2. järjestettyä tapahtumaa koko perheelle.

Hyvinkäällä Willantorilla on HyPs Concareiden laskiaisrieha klo 14-18, joka päättyy ilotulitukseen.

Riihimäellä kaupunginmuseolla laskiaistapahtuma klo 11-14. Tarjolla lainapulkkia ja -liukureita.

Lopella Pilpalan koululla, osoitteessa Hunsalantie 3, Pilpalan Kylät ry:n järjestämä laskiaisrieha klo 14-16. Myös luistelumahdollisuus.

Lopella kunnan saunalla, osoitteessa Kallaksentie 77, Järventaustan kyläyhdistyksen laskiaisrieha klo 12-15.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Voittaako Viivi Virtahepo hiihdon? Maskotit ovat huippukunnossa Willantorin laskiaisriehassa4.2.2018 16.26
Hyvinkään kirjasto vastaa asiakkaiden toiveisiin: pääkirjasto auki myös laskiaisena ja pääsiäisenä16.1.2018 13.07
Karvapohjaisia suksia, villasukkia ja läskipyöriä – Talvikki kutsuu sunnuntaina Metsästysmuseolle6.2.2018 18.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat