Viikko

Äiti vei pienen poikansa kirkkoon Bagdadissa

Mustafa Al-Hadharen opiskelee peruskouluaineita ja kuuntelee Eminemiä.

Irakin Bagdadista kotoisin oleva Mustafa Al-Hadharen osaa arvostaa Suomen rauhaa ja järjestäytynyttä yhteiskuntaa. Hän haluaa opiskella ammattiin, jossa voi olla avuksi muille.

Seppo Ylönen

– Eminem on minun mielestäni hyvä muusikko, jonka biiseistä pidän, sanoo Mustafa Al-Hadharen, 22, joka käy arkisin Hyvinkäältä käsin Riihimäen kansalaisopistolla.

Hän opiskelee Riihimäen aikuislukion maahanmuuttajien ryhmässä suomalaisia peruskouluaineita.

Eminemin eli yhdysvaltalaisen rap-artistin Marshall Bruce Mathers III:n lisäksi Irakin pääkaupungissa Bagdadissa syntynyt Mustafa pitää synnyinmaansa artistien Abdulrahman Mohammedin ja Kadim Al-Saherin musiikista.

Nuorimies kertoo, että hänen äitinsä on kristitystä perheestä. Äidin ja islaminuskoisen isän välit olivat Bagdadissa huonot.

– Muistan, kun menin aivan pienenä poikana äitini kanssa kirkkoon. Kävin koulua kahdeksan vuotta. Saddam Husseinin aikana kaikki asiat toimivat hyvin. Kun Hussein syrjäytettiin, ihmisten elämä muuttui huonommaksi.

–Äitini kävi kirkossa salaa isältäni. Tilanne oli niin vaikea, että äiti muutti Suomeen vuonna 2010. Isäni ja veljeni asuvat edelleen Bagdadissa.

Mustafa Al-Hadharen päätti lähteä äitinsä luo Suomeen, mutta matka pohjoiseen maahan ei ollut helppo. Ensin hän matkusti Turkkiin.

– Asuin Turkissa eri paikkakunnilla kolme vuotta. Tein työtä siivoojana, ravintoloissa ja discoissa. Pääsin Izmiristä kumiveneessä Kreikan puolelle. Siellä meitä pakolaisia autettiin. Jatkoin matkaa Makedonian, Serbian ja Unkarin kautta Saksaan. Sieltä pääsin täydessä henkilöautossa Tanskan ja Ruotsin kautta Suomeen. Koko matka kesti kuukauden ajan.

Nuorella miehellä on terveydellisenä haittana astma. Hän tietää, että tupakointi pitäisi lopettaa.

– Aloin polttaa neljätoistavuotiaana tupakkaa. Irakissa ja Turkissa poltin kolmekin askia päivässä, mutta täällä Suomessa enää 5–10 savuketta.

Mustafa asuu äitinsä kanssa Hyvinkäällä. Viime vuoden elokuussa hän alkoi opiskella Riihimäen aikuislukiossa.

– Suomessa on liian kylmä, mutta tämä on parempi maa kuin Irak. Täällä ei ole sotaa ja taistelua. Minä olen kristitty. Suomessa ei välitetä siitä, onko joku kristitty tai muslimi. Irakissa kristittyjä vainotaan ja tapetaan. Suomi on pieni maa, mutta täällä ihmiset elävät normaalia elämää.

– Minulla on haaveena opiskella ja valmistua sellaiseen ammattiin, jossa voin auttaa muita ihmisiä.

Mustafa Al-Hadharen osaa jo jonkin verran suomea, mutta haastattelu käy kätevämmin englanniksi.

Turkkiakin nuorimies osaa puhua.

Suomen kielen opiskelu on kuitenkin nyt pääasiana.

Irak

Noin 38,1 miljoonan asukkaan Irakin tasavalta sijaitsee Lähi-Idässä. Maan pinta-ala on 438 317 neliökilometriä.

Noin 8,7 miljoonan asukkaan pääkaupunki Bagdad on Tigrisjoen rannalla. Kaksi kolmasosaa väestöstä on arabeja ja loput kurdeja. Irakin valtauskonto on islam. Sen harjoittajat jakautuvat shiialaisiin (64,4 prosenttia) ja sunnalaisiin (30,9 prosenttia).

Kristittyjä maassa on noin 1,2 prosenttia väestöstä. Irak on maailman tärkeimpiä öljyntuottajamaita.

Viimeiset yhdysvaltalaiset joukot vetäytyivät Irakista joulukuussa 2011, ja maa ajautui poliittisen epävakauden tilaan. Arabikevään 2011 levottomuudet levisivät myös Irakiin.

Kesällä 2014 ääri-islamilainen Isis-järjestö valtasi Irakista suuria alueita liittäen ne ”kalifaattiinsa”. Syyskuun alkuun mennessä yli kahden miljoonan eri uskontokuntiin kuuluvan irakilaisen arvioitiin muuttaneen turvallisemmille alueille Irakin sisällä, suojaan väkivallalta ja terroristijärjestön toiminnalta.

Turvaa haettiin esimerkiksi Irakin Kurdistanista, Bagdadista ja naapurimaista.

Irakin kristityt edustavat maailman vanhinta kristillistä perintöä. Suurimmat kirkkokunnat ovat Assyrialainen Idän kirkko ja Rooman kirkon kanssa unioitunut Kaldealainen kirkko. Ennen Irakin sotia maassa oli yli 2 miljoonaa kristittyä, mutta kaksituhattavuotinen perintö uhkaa kadota.

Suomessa assyrialaisia kristittyjä on ortodoksisessa kirkossa, kaldealaisia katolisessa kirkossa ja protestantteja esimerkiksi helluntaikirkossa.

Sosiaalisen median kampanja käyttää arabian aakkosten nun-kirjainta Irakin kristittyjen merkkinä. Se on ensimmäinen kirjain sanassa ”nasrani”, joka on arabian puhekielen termi kristityistä.

Lähteet: Wikipedia ja ekumenia.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat