Viikko

Irti arjesta neuloen ja novelleja kuunnellen

Tarinavyyhtejä järjestetään Hyvinkään kirjastossa joka kuukausi.

Suosittu Tarinavyyhti alkoi tammikuussa. Tarinavyyhdissä tehdään neuleita ja kuunnellaan kirjaston henkilökunnan lukemia novelleja. Sirkka Kontiaisen omia suosikkeja ovat Zinaida Lindénin novellit.

Mia Lagström

Hyvinkään kirjaston suosittu Tarinavyyhti käynnistyi tammikuussa.

Tarinavyyhdissä tehdään neuleita ja kuunnellaan kirjaston henkilökunnan lukemia novelleja. Vähän kuin menneinä aikoina, jolloin tehtiin puhdetöitä tarinoita kuunnellen.

– Ihmisen ääntä on rentouttava kuunnella. Tarinaan uppoutuu ja unohtaa kaiken muun.

– Myös neulominen on rentouttavaa ja terapeuttista, Sirkka Kontiainen Hyvinkään kirjastosta kertoo.

Ohjelmassa on siis tuplasti stressinpoistoa.

Mukaan Tarinavyyhtiin voi ottaa oman neuletyön tai neuloa kirjaston langoilla pieniä tilkkuja, joista tullaan tekemään tilkkutäkki Suomen Punaiselle Ristille lahjoitettavaksi.

Käsitöitä ei ole pakko tehdä.

– Novelleja voi tulla myös pelkästään kuuntelemaan. Käsitöitä ei ole pakko tehdä. Osa on näin tehnytkin.

Tarinavyyhdissä on kuultu jos jonkinlaisia novelleja, pieniä tarinoita ja kertomuksia, pakinoita, kirjeitä, päiväkirjamerkintöjä.

– Kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä. Kuulijatkin voivat esittää toiveita siitä, mitä he haluavat kuulla. Kovin pitkiä tekstit eivät voi olla, että illan aikana ehditään lukea useampi.

Kontiaisen mukaan hyviä kirjoittajia ja novelleja on valtavat määrät. Niiden lukeminen ja kuunteleminen avaa ihan uuden maailman.

– Olin ennen sitä mieltä, että kirjan pitää olla paksu ja siinä pitää olla kunnon juoni. Novelleita lukiessa olen huomannut, kuinka hienoja nekin voivat olla.

Vanhimmat novellit, joita Tarinavyyhdissä on luettu, ovat 1300-luvulta.

– Olen lukenut kertomuksia Giovanni Boccaccion teoksesta Decamerone. Kirja kertoo nuorista, jotka pakenevat mustaa surmaa Firenzestä maaseudulle. Siellä he alkavat kertoa toisilleen tarinoita, joista kirja koostuu.

Tuoreimmat ovat tätä päivää. Yleisön suosikiksi ovat nousseet Maritta Lintusen novellit. Kontiaisen omia suosikkeja on Roald Dahl.

– Dahl on tullut tunnetuksi lastenkirjoistaan, mutta hän on tehnyt myös aivan upeita novelleja aikuisille. Pidän paljon myös Zinaida Lindénin kirjoituksista.

– Hänen kielensä ja tapansa kertoa kiehtoo. Hänen novellinsa vievät lukijan täysin toiseen paikkaan.

Novelleja ja neulontaa

Tarinavyyhti Hyvinkään pääkirjaston ryhmätilassa keskiviikkona 7.2., 14.3., 18.4. ja 16.5. klo 18- 19.30. Mukaan voi ottaa oman neuletyön tai neuloa kirjaston langoilla tilkkuja, joista tullaan tekemään peite SPR:lle lahjoitettavaksi. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Tarinavyyhtejä on järjestetty kirjastolla säännöllisesti kerran kuussa syksystä 2014.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat