Viikko

”Haetaan sitä maailman parasta” – Olutmaistelut vetävät väkeä

Anssi Hännisen ja Lasse Nymanin mukaan oluiden makumaailma on rikas ja vivahteikas. Lauantaina 10.2. Craftersissa maistellaan RPS Brewing -pienpanimon tuotteita. Tilaisuuden on järjestänyt Craftersin kolmas ravintoloitsija Janne Eskola, joka asuu Kuopiossa.

Mia Lagström

Bar Craftersista eivät oluet ihan heti lopu. Hyllyiltä ja kaapeista löytyy noin 150 erilaista olutmerkkiä.

Ravintoloitsijoiden Lasse Nymanin ja Anssi Hännisen mukaan oluiden makumaailma on yhtä rikas ja värikäs kuin viinien maailma. Aivan kuten rypälelajikkeet ja maaperä vaikuttavat viinin makuun, vaikuttavat eri maltaat, humalat ja hiivat oluen makuun. Oluissa saatetaan käyttää makua tuomaan myös erilaisia mausteita, kuten hedelmiä ja marjoja.

– Oluiden valmistuksessa vain mielikuvitus on rajana. On esimerkiksi olut, jonka valmistuksessa on käytetty hampurilaisia ja ranskalaisia. Ne on lisätty oluen joukkoon mäskäysvaiheessa. Tätä olutta ei ole tullut kyllä koskaan maistettua, Nyman kertoo.

Englanti, Belgia, Saksa ja Tšekki ovat perinteisiä olutmaita. Nykyisin hyviä oluita tehdään muuallakin. Nymanin mukaan Skandinavia on noussut käsityöläisoluiden keitaaksi ja hyviä oluita syntyy myös Suomessa.

– Suomessa on tällä hetkellä noin satakunta pienpanimoa ja lisää tulee koko ajan. Tarjolla on paljon laadukasta tavaraa.

Mihin makumaailmaan mahtavat kauppojen 24-päckit sijoittua?

– Ne ovat ihan oma juttunsa. Niitä ei juoda maun takia, vaan toiseen tarkoitukseen, Nyman naurahtaa.

Tänä päivänä marketeissa alkaa olla tosin saatavilla laadukkaampiakin tuotteita, mikä on miesten mukaan hyvä juttu.

– Ihmisistä on tullut laatutietoisempia ja rohkeampia. Halutaan kokeilla uusia makuja. Haetaan sitä maailman parasta.

Mikä on sitten maailman paras olut, sitä eivät Nyman ja Hänninen kerro. Omat mieltymykset vaihtelevat ja aina löytyy uusia hienoja makuja.

Lauantaina 10.2. Craftersissa järjestetään maistelutilaisuus yhteistyössä kuopiolaisen RPS Brewing -pienpanimon kanssa. Tilaisuudessa pääsee maistamaan panimon neljää eri olutlaatua.

– Paper-olut on rukiinen red ale ja Rock kuivahumaloitu lager. Se on maukkaampi kuin tavalliset peruslagerit. Scissors on puolestaan verigreipillä maustettu IPA, Nyman kertoo.

IPA eli India pale ale on hyvin suosittu oluttyyppi Suomessa.

Tilaisuudessa pääsee maistamaan myös panimon uutuutta Lizardia, joka on tuotettu yhteistyössä Fat Lizard Brewing -panimon kanssa.

– Lizard on New England -tyyppinen voimakas aromihumallutettu olut. New England on hyvin trendikäs oluttyyppi tällä hetkellä, Nyman valaisee.

Maistelua

Hyvinkääläinen Bar Crafters (Hämeenkatu 13) on erikoistunut erilaisiin oluisiin ja viskeihin. Myynnissä on noin 150 erilaista olutta ja satakunta viskimerkkiä.

Seuraava oluiden maistelutilaisuus RPS Brewing Tasting & Tap Takeover järjestetään lauantaina 10.2. klo 18. Hinta on 25 euroa. Tilaisuuteen voi ilmoittautua mukaan joko ravintolassa tai sähköpostitse [email protected].

Seuraava viskien maistelutilaisuus American Whiskey-Tasting on torstaina 1.3. klo 18.

Lisää tietoa www.facebook.com/craftersbarfi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat