Paikalliset

Terveyskeskusta vaihtaneissa Hyvinkää plussalla, Riihimäki miinuksella – hausjärveläisten suuntana Hyvinkää

Hyvinkäälle tulijoita on enemmän kuin lähteneitä.

ari peltonen

AAMUPOSTI| Hyvinkäällä terveyskeskusta vaihtaneiden virta on positiivinen eli Hyvinkäälle tulijoita on ollut viime vuosina enemmän kuin sieltä lähtijöitä. Riihimäen seudun terveyskeskuksessa virta puolestaan on ollut toiseen suuntaan.

Kyse on vuonna 2014 voimaan tulleesta laista, jonka mukaan potilas voi valita terveysaseman, joka vastaa hänen perusterveydenhuollon palveluistaan.

Hyvinkäälle siirtyneitä potilaita oli viime vuonna 140, sieltä muualle vaihtaneita 73.

Riihimäen terveyskeskusyhtymästä on siirtynyt yhtymän ulkopuolisiin kuntiin asiakkaiksi keskimäärin satakunta asiakasta vuodessa viime vuosina. Lain ensimmäisenä voimassaolovuonna heitä oli eniten eli 129. Viime vuonna Riihimäen yhtymästä lähti 90 asiakasta, edellisvuonna 73 ja vuonna 2015 97 henkilöä.

– Raporteista ei suoraan käy ilmi, mihin asiakkaat ovat siirtyneet. Tai miksi, sillä vaihtoa ei tarvitse perustella, joten syitä ei siksi udella, sanoo va johtava ylihoitaja Sari Järvinen Riihimäen seudun terveyskeskuksesta.

Tiedossa silti on, että yleisimmin suunta on Hyvinkäälle, Janakkalaan ja Hämeenlinnaan.

Riihimäen seudun terveyskeskus on puolestaan saanut vaihtojen myötä noin 30, kuntayhtymän ulkopuolista asiakasta per vuosi viime vuosina.

Riihimäen luvuista käy ilmi, että innokkaimpia vaihtajia ovat hausjärveläiset. Heitä siirtyi muualle viime vuonna 54, kun riihimäkeläisten ja loppilaisten osuus oli kummankin vain 18.

Hyvinkää näkyy silti selvästi eritoten hausjärveläisten ja riihimäkeläisten muuttokohteena, sillä Hyvinkään tilastoissa heitä on muuttajissa eniten.

Kummastusta herättää, miksi vaikkapa helsinkiläinen on turvautunut Hyvinkään palveluihin.

– Terveysaseman vaihtajissa on muun muassa toista sataa palvelukodeissa asuvaa henkilöä, joille palveluiden sujumisen takia on mielekästä vaihtaa terveysasemansa paikkakunnalle, selvittää Hyvinkään terveyskeskusken va. vastaanottojen ylilääkäri Kari Sukanen.

Terveysasemaa voi vaihtaa kirjallisella ilmoituksella enintään vuoden välein, mistä on ilmoitettava sekä uudelle että vanhalle terveysasemalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vasemmistoliitto Riihimäellä: terveyskeskusmaksu pois, pitkäaikaistyöttömille ilmaisvuoroja uimalaan 3.10.2017 20.15
Milloin terveyskeskus vastaa, kun 50 on jonossa? – ylilääkäri kertoo14.9.2017 16.30
Terveyskeskusten asiakasmaksuissa isoja eroja – "Osa maksaa palvelusta, joka on muualla ilmaista"20.10.2016 14.23

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat