Viikko

Hyvinkään Orkesteri uppoutuu kevään avajaiskonsertissa venetsialaiseen barokkiin

KONSERTTI Vanhassa musiikissa on seikkailun maku.

Fragile!-konsertin solistina toimii Hyvinkään Orkesterin oma trumpetisti Juhana Valtonen. Konsertissa kuullaan muun muassa Giuseppe Torellin konsertto trumpetille ja jousille D-duuri sekä Tomaso Albinonin konsertto trumpetille ja jousille C-duuri.

Tuukka Ervasti

Hyvinkään Orkesteri avaa kevätkautensa kahdella Fragile!-konsertilla. Hyvinkääsalin lisäksi orkesteri esiintyy Suomen lasimuseossa Riihimäellä, jonne konsertin ohjelmisto, venetsialainen barokkimusiikki sopii varmasti paremmin kuin hyvin. Yhdistäähän Riihimäkeä ja Venetsiaa vahvasti lasi.

Venetsialainen barokkimusiikki, kuten barokkimusiikki yleensä, vie kuulijan menneisyyteen 1600- ja 1700-luvuille.

– Vanhassa musiikissa on oma viehätyksensä ja tunnelmansa. Siinä on seikkailun maku, kapellimestari Tuomas Pirilä kuvailee.

Italialaisesta barokkimusiikista tulee ensimmäisenä mieleen Vivaldi – eikä sitten oikeastaan ketään muuta. Pirilän mukaan barokkiaikana oli kuitenkin valtavasti säveltäjiä. Myös musiikin tyylillinen kirjo oli suuri.

– Italialainen barokkimusiikki eroaa paljon ranskalaisesta barokkimusiikista. Omana aikanaan ranskalaiset pitivät italialaista musiikkia mauttomana ja italialaiset ranskalaista musiikkia hienosteluna. Saksassa poimittiin puolestaan molempien parhaat puolet.

Fragile!-konsertissa kuulaan konserttoja ja oopperoiden alkusoittoja yhdeksältä säveltäjältä, jotka ovat kaikki syntyneet tai työskennelleet Venetsiassa. Konsertin vanhimmat sävellykset ovat 1600-luvun alkupuoliskolta ja uusimmat 1740-luvulta. Mukana on musiikkia muun muassa Tomaso Albinonilta, Antonio Lottilta, Baldassare Galuppilta, Antonio Caldaralta, Girolamo Frescobaldilta sekä tietenkin Antonio Vivaldilta.

– Jos ohjelmistossa on venetsialaista barokkimusiikkia, olisi aika mielenosoituksellista jättää Vivaldi pois. Esitämme Vivaldin alkusoiton Olympialaiset-oopperasta. Se sopii olympiavuoteen, Pirilä tuumaa.

Fragile!

Hyvinkään Orkesterin kevätkauden avajaiskonsertti Fragile! Hyvinkääsalissa (Kauppatori 1) tiistaina 30.1. klo 19. Liput maksavat 20,50 / 14,50 / 9,50 euroa (sis.palvelumaksun) www.lippu.fi.

Fragile!-konsertti järjestetään myös Suomen lasimuseossa (Tehtaankatu 23, Riihimäki) torstaina 1.2. klo 19. Lippuja myydään lasimuseon ovella 15 / 10 /5 euroa.

Konsertin solistina toimii trumpetisti Juhana Valtonen ja kapellimestarina Tuomas Pirilä.

Hyvinkään Orkesterin kevätkausi jatkuu italialaisen musiikin merkeissä Hyvinkään kaupungintalolla tiistaina 6.3. järjestettävällä Tiramisù-konsertilla, jonka solistina on mezzosopraano Anu Ontronen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat