Viikko

Muualta tulleet tutuiksi: Touhutiistai vetää Jwania ja tyttöjä

MUUALTA Pohjois-Irakista Suomeen muuttanut Jwan Othman on asunut Riihimäellä jo 14 vuotta.

Jwan Othman on asunut Riihimäellä 14 vuotta. Hän käy säännöllisesti Peltosaaren seurakuntakodin Touhutiistaissa. Arina-tytär tuli kuvaan äitinsä viereen. Ellaa ei saatu houkuteltua mukaan.

Seppo Ylönen

Peltosaaren seurakuntakodissa (Jupiterinkatu 5) on joka tiistai kello 17–19 Touhutiistai-iltaperhekerho. Siinä käy yhteensä 30–40 henkeä.

Suomalaisten joukossa on myös ulkomailta Suomeen muuttaneita.

Eräs heistä on Pohjois-Irakin Kirkukin kaupungista kotoisin oleva Jwan Othman. Hän on tullut kerhoon yhdessä tyttäriensä Arinan, 9 ja Ellan, 4, kanssa.

– Käytyäni lukion menin Kirkukissa naimisiin vuonna 2003. Kirkukista kotoisin oleva mieheni oli asunut jo aikaisemmin Riihimäellä ja tulin hänen luokseen samana vuonna. Ennen lasten syntymää olin työssä monissa ravintoloissa sekä Riihimäellä että Hyvinkäällä.

– Nyt olen juuri alkanut opiskella kokiksi Hyvinkään Hyriassa. Arina on Peltosaaren koulun kolmannella luokalla. Ella käy Saturnuksenkadun päiväkodissa, Jwan Othman kertoo seuraten samalla lasten askartelua.

Kirkukin kurdeilla on nyt vaikeaa, koska Irakin sotilaat ottivat kaupungin haltuunsa.

– Isäni ja äitini asuvat siellä sekä kaksi veljeäni ja siskoani, joilla on omat perheensä. Olen puhelinyhteydessä vanhempiini. Äitini on sairastanut nuoresta saakka sokeritautia, ja hänen vointinsa on huono. Veljeni ja muut sukulaiseni käyvät työssä. Isolla veljellä on lastenvaateyritys. Irakilaiset kohtelevat nyt kurdeja epäasiallisesti. Nämä pelkäävät varsinkin öisin.

Jwan Othman on asunut Riihimäellä 14 vuotta ja puhuu suomea sujuvasti.

Hän kertoo laittavansa kotona usein suomalaista ruokaa esimerkiksi makaronilaatikkoa tai perunamuusia kanan kanssa.

– Suosikkiruokani on kaalilaatikko, jota syön puolukoiden kanssa. Joskus teen kurdien herkkua eli kulichaa. Kaulitun vehnätaikinan sisään laitan saksanpähkinöitä ja taatelia. Pyöritän taikinan rullalle, paloittelen, voitelen kananmunalla ja paistan uunissa.

Musiikin suhteen Jwan sanoo olevansa kaikkiruokainen. Hän ei ehdi katsoa televisiosta elokuvia.

Sen sijaan tulee katsottua tyttöjen kanssa Pikku kakkosta ja Areenasta Taavia sekä Pipsa Possua.

Perhe on käynyt laivaristeilyillä Tallinnassa ja Tukholmassa. Pari hänen serkkuaan asuu Ruotsissa.

– Ella käy uimakoulua. Menemme yhdessä pulkkamäkeen ja luistelemaan. Olen kokeillut hiihtämistä, mutta en pitänyt siitä. Olen Suomen kansalainen ja aion käydä äänestämässä.

Touhutiistain vetäjinä ovat Alice Josefsson ja Päivi Karmento. Avustajana on peruskoululainen Jenni Liikanen.

Alice Josefsson sanoo, että kerho on tarkoitettu lapsiperheille ja kaikille muillekin.

– Joka kerta täällä on askartelua ja leikkejä. Pidetään hartaus ja lauletaan. Tarjolla on myös iltapala. Kevään aikana pastorit Jukka Vänskä ja Kari Kauppinen käyvät juttelemassa, soittamassa kitaraa ja laulattamassa. Touhutiistailla on menossa toinen kausi. Tämä iltaperhekerho kestää koko kevään ajan juhannusviikolle saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat