Viikko

Maailmanympärysmatka on matkailijoiden kruununjalokivi

MATKAILU ”Kun päästää irti omista ennakkokäsityksistään, saa matkasta enemmän irti.”

Anna Puhakka on reissanut maailmalla paljon yksinään. – Yksin reissaaminen on turvallista, kun käyttää tervettä järkeä. Matkalla oppii itsestään paljon. Matkalla on hyvä olla joustava, utelias ja avoin. Matkasta saa enemmän, kun päästää irti omista ennakkokäsityksistään.

Mia Lagström

Helsinkiläinen Anna Puhakka reissasi maapallon ympäri nelisen vuotta sitten. Aikaa matkaan kului viisi ja puoli kuukautta, rahaa paloi kymppitonnin verran.

– Moni ajattelee, että maailmanympärysmatka tulee hirvittävän kalliiksi. Näin ei välttämättä ole. Kaikki on kiinni siitä, mitä matkalla tekee.

Puhakka vietti aikaa Bangkokissa, Burmassa, Vietnamissa, Yhdysvalloissa ja Berliinissä. Hänen mukaansa kohteet kannattaa valita rohkeasti oman mieltymyksen mukaan. Vinkkejä voi hakea matkatoimistojen maailmanympärysmatkapaketeista.

Se kannattaa muistaa, että vähemmän on enemmän. Aikaerosta toipuminen vie muutamia päiviä. Myös viisumeiden saamiseen menee aikaa.

– Haastavimmat kohteet kannattaa valita matkan alkuun.

Puhakka teki valtaosan välimatkoista lentäen. Junalla hän matkusti Vietnamissa Hanoista Hồ Chí Minhiin sekä Yhdysvalloissa San Franciscosta Portlandiin. Hänen tarkoituksenaan oli myös matkata junalla Yhdysvaltojen halki New Yorkiin, mutta junavuoro peruuntui lumimyrskyjen vuoksi ja matka taittui lopulta lentäen.

Yhdysvalloista Eurooppaan Puhakka matkusti rahtilaivan kyydissä. Hintaa matkalle tuli 1 195 euroa.

– Se oli asia, josta olin haaveillut jo kymmenen vuoden ajan.

Merimatka kesti kymmenen päivää. Merellä ei toimi kännykkä, ei tietokone. Täydellisessä eristyksessä oleminen on oma kokemuksensa.

– Rahtilaivoissa ei ole vakaajaa, joten ne keinuvat huomattavasti enemmän kuin matkustajalaivat. Ensimmäiset pari päivää menivätkin sängyn pohjalla maaten.

Rahtilaivamatkaa suunnittelevan on hyvä huomioida, että aikataulut merellä eivät pidä.

– Laiva, jolla minä matkustin, lähti Yhdysvalloista kaksi viikkoa myöhässä. Internetin ihmeellisestä maailmasta löysin Ridgely-retriittikeskuksen, jossa pystyin majoittumaan nuo kaksi viikkoa edullisesti.

Matkalla kannattaakin olla joustava. Aina voi tulla yllätyksiä ja muutoksia. Yöpymisissä Puhakka hyödynsi Airbnb-palvelua, jossa majoitutaan ihmisten kodeissa. Hinnat vaihtelivat Hồ Chí Minhissä 8,7 euroa/yö ja San Franciscossa 45,8 euroa/yö. Puhakka kertoo varanneensa etukäteen matkojen lisäksi myös yöpymiset suurkaupungeissa. Tämä toi turvaa yksinään matkustavalle naiselle.

Tavaroita matkalle kannattaa pakata maltillisesti. Puhakalla oli mukanaan 65 litran rinkka sekä kassi.

– Vaatteita voi aina pestä matkan aikana.

Rokotukset ja vakuutukset kuntoon

Ennen reissua kannattaa huolehtia, että passi on reilusti voimassa matkan päättymisen jälkeen. Osa maista vaatii näin. Ennen matkaa myös rokotukset ja vakuutukset kuntoon.

Kohdemaista on hyvä selvittää ainakin Suomen lähetystöjen sijainnit.

Älypuhelin ja kannettava tietokone mukaan.

Suuren rahamäärän sijaan kannattaa ottaa mukaan Visa ja Master Card. Näistä jompikumpi yleensä toimii.

Matkakuvat kannattaa tallentaa säännöllisin väliajoin pilveen.

Kotiin kannattaa soittaa Skypen tai Whats uppin kautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat