Viikko

Ohjaamo auttaa asian kuin asian kanssa

NUORET ”Ajanvarausta ei tarvita. Riittää, että kävelee ovesta sisään.”

Ohjaamo palvelee kaikkia alle 30-vuotiaita nuoria aikuisia. – Ohjaamoon voi tulla kävelemällä vain ovesta sisään Ohjaamon aukioloaikoina. Tänne voi tulla juttelemaan asiasta kuin asiasta. Me kuuntelemme, annamme aikaa ja neuvoja, ohjaamokoordinaattori Anu Mattila lupaa.

Mia Lagström

Uudenmaankadulla Hyvinkään yhteiskoulun lukiota vastapäätä olevan rakennuksen ovessa lukee Ohjaamo. Mistä ihmeen paikasta on kyse? Ohjaamokoordinaattori Anu Mattilan mukaan Ohjaamoon voivat tulla kaikki alle 30-vuotiaat nuoret aikuiset omien pulmiensa kanssa.

– Ohjaamo on paikka, jonne voi tulla ilman ajanvarausta asian kuin asian kanssa.

Ohjaamo on auttanut nuoria aikuisia muun muassa työn ja opiskelupaikan haussa sekä Kelan tukiasioissa.

– Meiltä saa apua ja tukea myös erilaisissa elämänhallintaan liittyvissä asioissa. Jos ei ole omaa asuntoa tai raha-asiat ovat retuperällä, voi niidenkin asioiden kanssa tulla Ohjaamoon. Aina kyseessä ei tarvitse olla kuitenkaan ongelma. Ohjaamosta saa opastusta vaikka, kuinka lähteä vapaaehtoistöihin ulkomaille turvallisesti, Mattila kertoo.

Ohjaamo-toiminta on valtakunnallista ja tällä hetkellä Suomessa on noin 50 Ohjaamoa eri paikkakunnilla.

– Jos nuori aikuinen muuttaa vaikka Joensuuhun, voi hän siellä kävellä paikalliseen Ohjaamoon kysymään, miten löytää opiskelupaikka, työ tai harrastus.

Ohjaamotoiminta alkoi ESR-hankkeena, joka päättyy tämän vuoden helmikuussa. Eduskunta päätti kuitenkin viime kesänä, että Ohjaamoista tehdään pysyvä toiminta Suomessa. Mattilan mukaan tämä on todella hyvä asia. Ohjaamon tarkoituksena ei ole perustaa yhtä uutta virastoa lisää, vaan koota Hyvinkään hyvät palvelut nuorille aikuisille saman katon alle.

Mukana Ohjaamossa ovat niin sosiaalipalvelut, terveyspalvelut, Kela, työllisyyspalvelut kuin Hyria-koulutus. Ohjaamon kanssa samassa rakennuksessa, NASTA:ssa, majaansa pitävät myös nuorten työpaja sekä etsivä nuorisotyö.

Ohjaamo järjestää myös erilaisia tapahtumia nuorille aikuisille. Kerran kuukaudessa on Työ & Elämä työnantajatreffit, jonne voi tulla tapaamaan työnantajia ja päästä haastatteluun.

Tiistaina 30.1. klo 13 alkaen on elävä ammattikirjasto, josta voi lainata eri alojen ammattilaisia kertomaan työstään ja koulutuspolustaan. Paikalla ovat lääkäri, poliisi, veturinkuljettaja, personal trainer, sähköasentaja, pappi, hitsaaja, psykologi, arvokuljettaja, kiteenkasvattaja, muusikko, terveydenhoitaja ja lastenohjaaja.

Ilmoittautuminen tapahtumaan on jo päättynyt, mutta jos oikein innostuu, voi ottaa yhteyttä Anu Mattilaan ja kysyä vapaita paikkoja, puh. 040 760 9361.

Ilman ajanvarausta

Hyvinkään Ohjaamo (Uudenmaankatu 20) on avoinna ma–to klo 14–17. Paikalle voi tulla vain kävelemällä sisään. Paikalla voi asioida myös anonyymisti.

Viime vuonna Ohjaamo palveli reilua 1 200 nuorta (luvussa myös tapahtumien kävijät). Yksittäisiä ovenavaajia oli noin 700.

Lisää tietoa Ohjaamojen toiminnasta löytyy netistä www.ohjaamot.fi tai Facebook/Ohjaamo Hyvinkää.

Maaliskuussa vastaava hanke käynnistyy myös Riihimäen seudulla. Riihimäen, Lopen ja Hausjärven yhteinen Ohjaamon on tarkoitus avata ovensa kevään aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat