Viikko

Runojoutsenessa kuka tahansa pääsee esiintymään

VIIHDE Aiemmilta kerroilta tuttuun tapaan ohjelmassa on myös musiikkia.

Runojoutsenessa kuullaan runojen lisäksi myös musiikkia. Yksi illan esiintyjistä on hyvinkääläinen Ike Virtanen Spesiaali.

Into Ylimaa

Oluthuone Joutsenessa järjestettävä Runojoutsen avaa estradin kaikille runouden ystäville. Mikki on niin sanotusti vapaa, kuka tahansa voi tulla tilaisuuteen lausumaan runoja. Runoja on lukemassa myös teatteripiireistä tuttu Maija Honkasalo, joka kertoo esittävänsä runoja muun muassa Marja-Liisa Vartiolta.

– Lapsen uni kertoo pihapuusta ja Vihreää sukua siitä, kuinka me olemme kaikki sisarpuita keskenään.

Muitakin puuaiheisia runoja tilaisuudessa kuullaan, sillä puut ovat lähellä Honkasalon sydäntä. Puissa näkyy elämä. Honkasalon mukaan hänellä on jopa omat lempipuunsa Hyvinkäällä.

– Yksi lempimännyistäni on pienellä kannaksella kävelytien varressa Jokelaan päin mentäessä. Pidän männyistä, olenhan Honkasalo, hän naurahtaa.

Honkasalo kertoo olevansa ennen kaikkea runojen lukija, ei lausuja.

– En kauheasti analysoi runoja, sen saa tehdä joku muu. Runoissa on hienoa, että niiden kautta välittyy koko elämän kirjo. On hienoa, kuinka ihminen uskaltaa laittaa sisimpänsä paperille.

Runojen lisäksi Runojoutsenessa kuullaan tuttuun tapaan musiikkia. Ismo Virtanen on mukana jo toista kertaa. Virtanen on kuvataiteilija ja muusikko, mahtaako miehestä löytyä myös runoilija?

– Varsinaisia runoja en ole koskaan tehnyt, mutta kappaleideni sanoitukset ovat paljon velkaa rocklyriikoille. Runouden ja musiikin rajapinta on hyvin häilyvä. Kalevalan runotkin siirtyivät aikoinaan sukupolvelta toiselle laulettuina.

Mies kuvailee omaa musiikkiaan naivistisiksi lastenlauluiksi, jotka täyttävät rockyleisön toiveet. Runojoutsenessa Virtanen esittää lauluja vuosien varrelta. Soittimena on tällä kertaa piano.

– Ne ovat hienoja hetkiä, kun pääsee soittamaan pianolla tai flyygelillä. Kuljetan yleensä keikoilla mukana sikarilaatikkokitaraa ja mandoliinia. Niitä on helppo kantaa.

Vuosien saatossa Virtanen on esiintynyt muun muassa performanssiyhtye Konginkankaan kantri sekä Ike Virtanen Spesiaali kokoonpanojen kanssa.

Konginkankaan kantri on esiintynyt muun muassa Provinssirockissa, Nummirockissa, Down by The Laiturissa. Vuonna 1998 Virtasen kappale Jääkarhu soitti kerran Afrikkaan voitti pääpalkinnon Rennesin lastenelokuvafestivaaleilla.

Tulevan vuoden aikana Virtanen kertoo tekevänsä uutta lastenmusiikkia myöhemmin julkaistavalle levylleen sekä lastenmusiikkivideon.

Runojoutsen

Runojoutsen Oluthuone Joutsenessa (Hämeenkatu 65, Hyvinkää) lauantaina 27.1. klo 19. Ohjelmassa on riimejä ja runollisen kaunista musiikkia. Runoja tilaisuudessa lukee Maija Honkasalo. Musiikista vastaavat Ike Virtanen Spesiaali, PapaS Roll Kalevala Special, Parantolan Puisto ja June Blues. Estradi on vapaa myös yleisölle, kuka tahansa voi tulla lausumaan runoja. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat