Viikko

Hyvinkäällä kävellään kuutamossa

ULKOILU Hämärässä metsässä on oma

Timo Tuomaisen mukaan ulkona luonnossa kannattaa piipahtaa joka päivä. – Jo puolen tunnin oleskelu luonnossa laskee verenpainetta. Kannattaa hyödyntää kaupungin viheralueita.

Mia Lagström

Tammikuun viimeisenä päivänä kävellään Hyvinkäällä kuutamossa. Hyvinkään Ladun järjestämä kuutamokävely on tässä kuussa jo toinen.

– Tämä on siitä erikoinen kuukausi, että täyden kuun öitä on kaksi. Se on harvinaista, Timo Tuomainen Hyvinkään Ladusta kertoo.

Edelliselle kuutamokävelylle osallistui 17 kävelijää ja matkan aikana pystyttiin kuuta jopa ihailemaan.

– Kuun näkyminen on niin säästä kiinni. Mukava se on kyllä kävellä pimeässä metsässä ilman kuutakin. Lumentulo muuttaa maisemaa. Näkee, vaikka ei olisi valoa, sillä pilvisellä ilmalla kaupungin valot heijastuvat pilvistä takaisin maahan.

Hämärässä metsässä on Tuomaisen mukaan oma jännä tunnelmansa. Matkaa tehdään Vantaajoen suuntaan ja osa reitistä kulkee Vantaajoen luontopolulla.

– Siellä on isoja puita, joten lunta ei ole liiaksi. On helpompi kävellä. Paikka on myös hieman syrjässä, joten ei ole valosaastetta.

Matkalla voi tutkailla eläinten jälkiä lumessa ja kuunnella pakkasen paukahtelua puissa.

– Tuttu oli nähnyt Vantaajoella muutama päivä sitten koskikaran, joka on jokavuotinen vieras Vantaanjoella. Me olemme tosin liikkeellä sen verran myöhään, että lintuja tuskin näkee.

Mitään tiettyä kilometrimäärää ei kävellylle ole. Matkaa tehdään reippaan tunnin ajan kävelijöiden kunnon mukaan.

Varusteista tärkein ovat mukavat kengät. Tuomainen suosittelee nastakenkiä. Niillä pysyy pystyssä liukkaammissakin paikoissa. Ei satu haavereita.

Ulkona luonnossa kannattaisi piipahtaa joka päivä. Tuntikaupalla ei tarvitse samoilla. Jo puolen tunnin oleskelu metsässä rauhoittaa ja laskee verenpainetta. Eikä aina tarvitse lähteä kauas. Voi hyödyntää kaupungin viheralueita.

– Välillä tuntuu, että niiden merkitystä ei aina ymmärretä. Niinkin hieno paikka kuin Sveitsi tuntuu olevan monelle arkinen paikka, jota ei osata arvostaa. Se on kuitenkin mahdottoman hieno paikka.

Kuutamokävely Vantaajoen suuntaan

Hyvinkään Latu järjestää kuutamokävelyn keskiviikkona 31.1. Lähtö Kirjavantolpan Alepan parkkipaikalta (Uudenmaankatu 69) klo 19. Tiedustelut: Timo Tuomainen puh. 040 567 7085. Tasoltaan retki on helppo.

Tiistain ja keskiviikon 31.1.–1.2. välisenä yönä on täydellinen kuunpimennys. Sitä ihaillakseen on tosin matkattava Utsjoelle.

Suomen Latu täyttää sunnuntaina 28.1. 80 vuotta. Juhlapäivän kunniaksi pystytetään lumiukkoja ympäri Suomen, myös Hyvinkäälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat