Puheenaihe

Verokarhun kevyt ote hellii Helsinkiä – ääritapauksessa perheen hyöty yli 4 500 euroa/vuosi

Verokarhun ote on lipsunut helsinkiläisistä, mutta Keski- ja Pohjois-Suomessa maksetaan kovia veroja. – Kuvassa karhu Korkeasaaressa.

Mari Lehmonen

Maakuntakeskuksista kevein verottaja on kunnallisveroprosenttiaan tänä vuonna puoli prosenttiyksikköä alentanut Helsinki.

Veronmaksajien keskusliiton esimerkkilaskelmassa keskituloiset palkansaajapuolisot maksavat Helsingissä kunnallis-, kirkollis- ja kiinteistöveroa yhteensä 14 066 euroa.

Maakuntakeskuksista kireimmin verottavassa Kokkolassa kyseisiä veroja maksetaan 3 071 euroa enemmän. Kokkolan jälkeen maakuntakeskuksista kirein kunnallinen verotus on Seinäjoella ja Kajaanissa.

Keveimmin verottavaa Helsinkiä seuraavat Turku ja Tampere, joista kummankin ero pääkaupunkiin on yli tuhat euroa.

Helsingin päätös kunnallisen tuloveroprosentin puolen prosenttiyksikön alentamisesta lisää mukavasti helsinkiläisten veronmaksajien vuotuisia käytettävissä olevia tuloja. 

– Päätöksellä on myös suuri vaikutus koko maan keskimääräiseen kunnallisveroprosenttiin, joka laski hieman vuodentakaisesta ensi kertaa 21 vuoteen, toteaa selvityksen tehnyt ekonomisti Janne Kalluinen.

– Monissa kunnissa verotus on Helsinkiä kireämpää. Asumisen kustannukset Helsingissä ovat kuitenkin maan korkeimpia, mikä on hyvä muistaa kunnallista verotusta vertailtaessa.

Esimerkkilaskelmassa puolisot maksavat tuloistaan eniten veroja Suomessa tänä vuonna Jämijärvellä: yhteensä 28 783 euroa. Eroa on 4 554 euroa Manner-Suomessa keveimmin verottavaan Kauniaisiin, missä veroja maksetaan 24 229 euroa.

Muita ankaria verottajia ovat muun muassa Teuva, Reisjärvi, Pelkosenniemi ja Vehmaa. Keveimpiin verottajiin kuuluvat vastaavasti Espoo, Helsinki, Eurajoki ja Vantaa. Maakunnista verotus on keskimäärin keveintä Uudellamaalla, kireintä Keski-Pohjanmaalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat