Viikko

Nukketeatteri parodioi presidenttiehdokkaita: ”Kiusaamme tasapuolisesti kaikkia”

Hämeen Kuninkaallisen Nukketeatterin tuorein parodia nähdään Vihreässä Talossa.

Nukkemestari Hannu Räisä yhdessä presidenttiehdokkaiden Paavo Käyräsen (Kapu) ja Sauli Fiinistön (kok) kanssa. Hämeen Kuninkaallisen Nukketeatterin Presidentin sekoitus nähdään Vihreällä Talolla 24.1.

Antti Kemppainen

Vaalitaisto käy kuumana, mutta kuningas Sauli Fiinistö ei viitsisi lähteä ulos räntäsateeseen kansan pariin.

Hänellä on pullat uunissa, vaimo raskaana, koira trimmattu ja kannatusluvut huitelevat melkein pohjoiskorealaisissa lukemissa. Samaan aikaan muut ehdokkaat – Pekka Kaapisto, Matti Lantanen, Paavo Käyränen, Tuula Hätäinen, Merja Kyllänen sekä Nils Holgersson – kinastelevat kahden prosentin kannatusluvuista ja näkyvyydestä mediassa.

Pystyykö kukaan kampeamaan kukkulankuninkaan palliltaan?

Hämeen Kuninkaallinen Nukketeatteri on tehnyt poliittista satiiria jo usean vuoden ajan.

Tällä kertaa kyytiä saavat presidenttiehdokkaat. Esityksen toinen käsikirjoittaja ja ohjaaja Antti Kemppainen lupaa, että jokainen presidenttiehdokas saa osansa.

– Kiusaamme tasapuolisesti kaikkia. Kukaan ei pääse kuin koira veräjästä.

Vuosien saatossa Kemppainen sekä nukkemestari Hannu Räisä ovat sanoneet sanansa muun muassa eduskuntavaaleista ja kunnallisvaaleista.

– Puolueiden puheenjohtajat ovat olleet paljon esillä. Nyt mukana on useita uusia hahmoja. Kestosuosikkejakin löytyy, kuten Paavo Käyränen, joka käy tällä kertaa kovaa mukikauppaa.

– Paavo Käyränen on ollut mukana melkein kaikissa aiemmissa esityksissä. Hänestä yleisö tykkää, joten toivomme hänelle pitkää poliittista uraa.

Kemppainen kertoo seuraavansa politiikkaa aktiivisesti ja olevansa suuri poliittisen satiirin ystävä.

– Tänä päivänä nukketeatteri yhdistetään lapsiin, mutta alun perin nukketeatteri oli suunnattu ensisijassa aikuisille.

Keskiajalla saatettiin laittaa pyhimysveistokset liikkumaan naruilla kirkkokansan ihmetykseksi. Nuket esittivät uskonnollisia hahmoja, kuten Mariaa. Tästä tulee nimitys marionetti, joka tarkoitta pientä Mariaa. Vuosisatojen ajan nukketeatteri oli myös poliittista.

– Nukketeatterin ja poliittisen satiirin yhdistämisellä on pitkät perinteet etenkin Italiassa, jossa on ilveilty karikatyyrien avulla valtaapitäville.

Kemppaisen mukaan nukketeatteri on hieno taiteenlaji, jonka avulla pystytään rikkomaan näyttämötyöskentelyn lainalaisuuksia.

– Nuket itsessään tuovat esitykseen oman juttunsa.

Aikuisille suunnatut nukketeatteriesitykset keräävät myös väkeä. Tasavallan Marionetit: Presidentin sekoitus -esitys nähdään Hämeenlinnan ja Riihimäen lisäksi Helsingissä ja Tampereella.

Presidentin sekoitus Vihreässä Talossa

Tasavallan Marionetit: Presidentin sekoitus Riihimäen Vihreällä Talolla (Pohjoinen Asemakatu 1) keskiviikkona 24.1. klo 19. Ovet avautuvat klo 18.30. Liput 15/10 euroa käteisellä ovelta. Ennakkovaraukset [email protected].

Hämeen Kuninkaallisen Nukketeatterin Tasavallan Marionetit -sarjan kahdeksas osa pureutuu presidentinvaaleihin. Ohjauksesta ja käsikirjoituksesta ovat vastanneet Antti Kemppainen ja Hannu Räisä. Nuket on tehnyt Hannu Räisä. Esityksen kesto noin 40 min.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat